XS
SM
MD
LG

Biće Igokea opet opasna

Foto: Igokea

Kada neki klub ostvari sjajne rezultate, logično je da će mu apetiti porasti i da će očekivati bar podjednako dobre rezultate. Nekada to nije lako ali ako klub radi na pravi način, može ponoviti ostvarene rezultate. Prošle sezone Igokea je igrala polufinale ABA lige, TOP 16 fazu u Ligi šampiona a Dragan Bajić bio je najbolji trener u ABA ligi. ''Igosi'' su igrali prelijepu košarku i cijelo vrijeme su imali sjajnu hemiju.

U novu sezonu Igokea ulazi sa izmijenjenim timom ali sa željom da se ponovo ostvare dobri rezultati. Iz prošlosezonsog rostera ostali su Ilić, Talić, kapiten Jošilo, Kondić, Fundić, Vulić i Voler. Igokea je između dvije sezone dovela šest pojačanja a stigli su Radanov, Stefan Đorđević, Nikola Tanasković, Starks, Stivens i Džejms Robinson.

U pripremnom periodu, Igokea je odigrala ukupno osam mečeva. Na tih osam mečeva ostvarila je pet pobjeda i tri poraza. Svakako, ma koliko rezultat bio u drugom planu, vrijedi izdvojiti osvjen turnir u Mađarskoj ali i drugi mjesto na jakom ''Pinar kupu'' u Izmiru.

Međutim, mnogo bitnije od rezultata je ono što se moglo vidjeti. Ekipa je već sada usvojila osnovne principe kojima se vodi Dragan Bajić. Timska košarka gdje su svi podređeni kolektivu i gdje niko ne stavlja sebe iznad tima. Svako zna svoju ulogu i ne iskače iz nje. Takođe, moglo se vidjeti i dosta stvari koje su krasile Igokeu protekle sezone. Jaka odbrana, racionalna igra u napadu ali i igra u tranziciji kad god je to moguće. Nije bilo mnogo situacija gdje je Igokea imala ''divlje'' napade i već sada se vidi da postoji hemija u ekipi. Takođe, mogle su se vidjeti i neke akcije koje je Igokea vrtila uspješno prošle sezone tako da su Igosi očito na dobrom putu da i ove sezone budu jako opasni.

A sada da se okrenemo malo na sam sastav.

Starosjedioci su dobro poznati. Marko Jošilo iza sebe ima sezonu karijere gdje je oborio rekord po procentu šuta za tri poena u ABA ligi. Ono što je najveća vrlina Jošila je zrelost sa kojom je igrao. Nikada nije forsirao mnogo i nije birao neracionalna rešenja. Pri tome, njegova igra u odbrani je dosta potcijenjena i stavljena je u drugi plan radi procenata šuta za tri.

Darko Talić bio je blizu odlaska iz Igokee i Bešiktaš se opasno interesovao za njega. Međutim, nakon najbolje sezone u karijeri gdje je stekao punu afirmaciju, Talić ipak ostaje u redovima Igokee. Dalibor Ilić odustao je od izlaska na Draft te će i ove sezone biti u igokei. Ono što djeluje jeste da bi mogao igrati više sa loptom u rukama i znao je tu i tamo pomoći pri prenosu lopte tokom priprema. Vidjećemo naravno da li će to biti slučaj i kad krene sezona.

Tej Voler prošle sezone nije imao sreće. Prvo je tokom pripremnog perioda imao koronavirus a potom je pokidao i Ahilovu tetivu na meču sa Megom. S obzirom na tešku povredu i dugu pauzu, pripreme je odradio fantastično. Bio je konstantan pogotovo u završnici priprema. Vidi se da ima veliko samopouzdanje i da se zaželio košarke. Slična priča je i sa Stefanom Fundićem koji je takođe propustio dobar dio prošle sezone radi povrede. Sada je spreman i pogotovo je odlično igrao na turniru u Turskoj gdje je bio najbolji skakač ekipe.  

Ostao je i ''dobri duh'' Igokee Milan Vulić. Vulić je neko ko je strpljiv i ko čeka svoju šansu i uvijek kad je na terenu da maksimum. Zna se desiti i da ne igra par mečeva a kad dobije prostor, bude jako dobar. Može pomoći defanzivno a u napadu je uvijek spreman pogoditi neku spot-up trojku. Ono što je najbitnije ne remeti hemiju i ne žali se nikad. Treba reći da je ostao i mladi Kosta Kondić koji je dobijao dosta prostora u završnici prošle sezone i vidjećemo kakva će njegova uloga biti ove sezone.

Što se tiče novih igrača, Igokea se jako dobro pojačala. Aleksa Radanov je izuzetno talentovan momak. Može se bez greške reći da je izgubio bar godinu dana u Zvezdi gdje nije dobio pravu šansu. Može pokriti pozicije dva i tri pa čak može igrati po potrebi i na kecu i četvorci. Dobar sa loptom u rukama, kreativan i jak na prodoru. Odlično vrti pik i mnogo je bitno da se od njega ne očekuje da bude spot-up šuter jer on to nije. Iz FMP-a je stigao Stefan Đorđević. On i Radanov se odlično poznaju. Đorđević igra na poziciji petice, sjajno igra u tranziciji i pik igri i veoma je aktivan na ofanzivnom skoku. Odbrana radi rada nogu zna biti problem u nekim situacijama ali definitivno je neko ko bi trebao mnogo značiti Igosima.

Dobro poznato lice je Džejms Robinson. Robinson je u sezoni 16/17 igrao u Igokei. Te sezone bio je jedan od najzaslužnijih za duplu krunu u BiH i peto mjesto u ABA ligi. Kasnije je igrao u Njemačkoj i Izraelu. Od njega se zna šta se očekuje. Eksplozivan plej sa sjajnim fizičkim predispozicijama i neko ko se ne boji preuzeti odgovornost kad je teško. Zna se sa Bajićem i zna kakav je njegov rad što je svakako prednost. Ono što valja istaći jeste to da je u međuvremenu poboljšao šut za tri poena.

Iz Avtodora je stigao iskusni američki plej Markel Starks. Starks je igrao u dosta klubova ali poslednje dvije sezone igrao je za Avtodor. On je racionalnija verzija Entonija Klemonsa. Ima sigurno 15ak poena u rukama ali neće forsirati i nema problem da razigra saigrače. Kroz karijeru iam odličan odnos asistencija i izgubljenih lopti i rijetko kad će izgubiti više od dvije lopte a prilično često ima bar pet asistencija. Snalazi se sjajno u pik igri, ima veliku brzinu i u pik igri je koristi te završava akcije na obruču a u poslednje vrijeme mu i šut za tri dobro ide. Aktivan je u odbrani, pogotovo na liniji dodavanja što svakako Bajić cijeni. Međutim, najveća vrlina Starksa je ta što je racionalan i što tim stavlja na prvo mjesto.

Pod košem je stigao Dešon Stivens. Američki centar prošao je dosta liga i klubova a prošlu sezonu igrao je u Bakenu. U LŠ je imao skoro 16 poena po meču uz 7,8 skokova a na sve to je dodao sjajne procente. Generalno, on je tip centra koji ima prije svega sjajne procente. Ne forsira i nema problem da uzme nekad i malo šuteva jer mu je tim bitniji nego statistika. Ali kada treba, može dati 15ak poena bez problema. Takođe, sjajan je u odbrani. Kroz čitavu karijeru ima sjajan off/def rejting na 100 posjeda a prošle sezone u LŠ je imao +28 rejting. Na neki način od njega se očekuje da bude zamjena za Karmajkla. Ima i sličnosti sa Karmajklom ali je sličniji po igri Tejloru Smitu iz Mornara.

Pojačanje Igokee je i Nikola Tanasković. Tanasković je prošle sezone igrao odlično u banjalučkom Borcu. On je neko ko može u kratkom periodu dati dosta poena i dosta se dobro snašao u Igokei bar ako je suditi po pripremnom periodu. Aktivan je i na skoku, dobar u tranziciji ali problem mu može biti odbrana koja je lošiji dio u njegovoj igri.

Kad se sve sabere i oduzme, Igokea je koncepcijski slično sastavljena kao prošle sezone. Umjesto onih koji su otišli, došli su igrači sličnih karakteristika. Ono što je bitno, došli su igrači koji se uklapaju u Bajićevu viziju. Akcenat je na jakoj odbrani koju je Igokea igrala odlično u najvećem dijelu priprema. U ofanzivi, igraju kontrolisano ali se ne libe da igraju u tranziciji. Djeluje da je Igokea šuterski potentnija nego prošle sezone a tokom priprema su slobodna bacanja bila problem. 

Najveća snaga Igokee i ove sezone će biti kolektiv. To su i pripreme pokazale. Uvijek je iskakao neko drugi i ne zavise od raspoloženja jednog igrača. To je baš ono što Bajić voli. 

Radi svega navedenog, može se sa priličnom sigurnošću reći da će Igokea i ove sezone biti opasna i da bi i ove sezone rezultati trebali biti dobri.


16 .kolo ABA liga
Split 61 : 72 Budućnost VOLI
Crvena zvezda MTS 85 : 66 Igokea
FMP 75 : 77 Cedevita Olimpija
Borac 91 : 78 Mornar
Krka 62 : 79 Mega Basket
Cibona 80 : 73 Zadar
Studentski centar 83 : 93 Partizan NIS
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 16 15 1 31
2 Partizan NIS 16 13 3 29
3 Budućnost VOLI 16 12 4 28
4 Cedevita Olimpija 16 11 5 27
5 Igokea 16 9 7 25
6 Mega Basket 16 8 8 24
7 FMP 15 9 6 24
8 Mornar 16 7 9 23
9 Studentski centar 16 7 9 23
10 Cibona 16 6 10 22
11 Borac 16 5 11 21
12 Zadar 16 4 12 20
13 Krka 16 3 13 19
14 Split 15 2 13 17