XS
SM
MD
LG

Pripreme ulaze u sam finiš, do sada prijavljeni biciklisti iz 50 zemalja

Foto: Marija Nišić

Tačno 14 dana ostalo je do prve trke na Svjetskom prvenstvu u amaterskom biciklizmu, a direktor takmičenja Vladimir Kuvalja potvrdio je da su do sada stigle prijave takmičara iz 50 zemalja svijeta, te da bi broj prijavljenih uskoro trebalo dapremaši cifru od 1.000 učenika.

Kuvalja je naglasio da je srećan što pripreme idu dobrom dinamikom i što će se kompletan region predstaviti svijetu na najbolji način. Dobra uvertiira za centralni događaj koji se priprema gotovo tri godine, od trenutka kada je u Insbruku Republika Srpska odnosno BiH dobila organizaciju, bila je kvaliifkaciona trka koja je održana od 13. do 15. avgusta. On aje mnogo pomogla organizatoru, ali i gradovima koji su bili domaćini da vide šta ih čeka početkom oktobra.

Individualni hronometar na programu je 6. oktobra na Palama u dužini od 19 kilometara. Dan kasnije je timski hronometar koji će biti vožen na području opštine Istočno Novo Sarajevo. Istu veče je i svečano otvaranje prvenstva na Trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu, dok je 8. oktobar slobodan dan za takmičare i prilika da obiđu brojne tiurističke atrakcije. U subotu, 9. oktobra je mediofondo trka koja startuje u Istočnom Sarajevu, a završava na Jahorini, dok je glavna, granfondo trka zakazana za 10. oktobar. Ona takođe startuje iz Istočnog Sarajeva, a završava na Jahorini.

- Znao sam još prije tri godine kada smo dobili organizaciju da imamo šta da pokažemo, radili smo mnogo i polako se bliži vrijeme da se to vidi, kao i prirodne ljepote i svi infrastrukturni poduhvati koji su urađeni naročito na Jahorini. Imamo prijavljene takmičare iz 50 zemalja, veliki problem imaju oni koji dolaze iz Azije i Australije jer su kod njih velike restrikcije kretanbja i putovanja, ali svakodnevno i mi šaljemo dopise i garancija kako bi nam se i oni pridružili - rekao je Kuvalja.

On se zahvalio Vladi Republike Srpske i svim institucijama na podršci, te posebno podvukao angažman predstavnika grada Istočno Sarajevo sa svim opštinama, ne samo u materijalnom smislo nego zbog činjenice što su sve svoje službe i logistijku stavili na raspolaganje kako bi ovaj događaj bio organizovan na najbolji mogući način.

- Pripreme su pri kraju, i bićemo spremni da 5. oktobra ugostimo sve koji se odluče da dođu. Ovo je izuzetno važan događaj kako za naš grad, tako i za Republike Srpsku - rekao je zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Slobodan Amović.

Prva trka je na Palama 6. oktobra, kada će biti vožen hronometar baš kao i na kvalifiakcionoj trci koja je održana sredninom avgusta.

- Definitivno je ovo događaj koji ima izuzetan značaj za razvoj i afirmaciju sporta i biciklizma na cijeloj regiji. Naša opština je uložila dosta sredstava, napora i truda za kvalifikacionu trku, a isto ćemo učiniti i za Svjetsko prvenstvo - rekao je načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale Žarko Čović.

Cilj mediofoindo i granfondo trke koje su na programu 9. i 10. oktobtra biće na Jahorini koja će tih dana ugostiti više hiljada takmičara i osoba u njihovoj pratnji. Olimpijska ljepotica polako, ali sigurno postaje planina prepoznatljiva po biciklizmu jer je u minule dvije godine bila domaćin Trke kroz Srbiju, a kako sada stvari stoje, iduće će ugostiti i jednu etapu trke „Beograd - Banjaluka“.

- Srećan sam jer je Jahorina prepoznata kao destinacija koja ima kapacitete da učestvuje u tako važnom takmičenju i naravno zadovoljstvo nam je podržati ovakav projekat. Godinama radimo na promociji ljetne ponude Jahorine, čiji je osnov biciklizam. Ovaj događaj će svakako značajno doprinjeti promociji naše planine. Napravili smo lijepu generalnu pripremu za Svjetsko prvenstvo koje nas čeka u oktobru kada se nadam da ćemo ugostiti nekoliko hiljada biciklista izcijelog svijeta. Naša planina je veliko gradilište, a ovo je vreme  kada ubedljivo najviše gradimo. Dinamika radova je odlična i iod 1. decembra ćemo sigurno biti ski centar broj jedan u ovom delu Evrope - rekao je direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić.