XS
SM
MD
LG

Velež nekad i Velež sad, dva svijeta

Zadnjih godinu ili dvije utakmice Borca i Veleža su  sve osim fudbala. Tenzije, od strane Mostaraca, podignute do maksimuma. Usijana atmosfera, netrpeljivost... Sve je eskaliralo u utorak.

Meč ova dva kluba u Mostaru je prekinut.

Navijači Rođenih su utrčali u teren i sudija Sabrija Topalović je svirao kraj. Opravdano.

Ko zna šta bi se desilo da je meč nastavljen? Možda ništa, a možda svašta. To niko nikada saznati neće, a ono što se dešavalo nakon utakmice i napad na sudije u tunelu kod Jablanice najbolje odslikava uzavrele strasti i bh stvarnost.

Navijači Veleža, bolje rečeno huligani, su napali, fizički, sudije, nanijeli im povrede, te zapalili automobil.

Ovaj meč je dobio i epilog u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine. Minus tri boda Rođenim, suspenzija stadiona šest mečeva, 10.000 maraka kazne, te odstranjivanje predsjednika Veleža Šemsudina Hasića na dvije godine van fudbala.

Možda ova kazna bude nauk i ostalim bh klubovima da smanje frustracija i napadaju sve i svakoga za sve i svašta.

Zar je jedna prekršaj ili jedan penal važniji od nečije glave?

 Zar Sabrija Toplaović i ostali nemaju pravo na život. Da li im treba odrubiti glave zbog eventualne greške? Epilog tog napada će biti na sudu.

Nas naprosto ova netrpeljivost Veleža prema Borcu  dovodi u nedoumicu. Da li zbog fudbala, u šta malo vjerujemo, ili ima nešto drugo? Rekli bi smo nešto drugo, a o tome nekom drugom prilikom.

Dobro bi bilo da sada u miru rukovodstvo Veleža razmisli o svojim postupcima. Koliko su oni doprinijeli da se ova atmosfera užari? Koliko je njihovo ponašanje dalo za pravo ''navijačima'' da uzmu pravdu u svoje ruke?

Da li manipulišu upravo pristalicama kluba? Prije nekoliko kola napuštali su stadion zbog ubačenih baklji, podnosile su se i ostavke, neopozive. Pa nisu usvojene. Onda i nisu bile neopozive.

U utorak naveče ti koji su podnosili ostavke (ne)opozive govorili su kako navijačima ništa ne mogu. Traženo je da se meč nastavi? Pitamo te da li bi oni , da su bili na mjestu fudbalera Borca i službenih lica izašali na teren sa kojeg su trčeći tražili spas u svlačionici? Odgovor, nećemo tražiti!

E, zbog toga je odluka Sabrije Topalovića i delegata ispravna. Prekid, neka se u Veležu (koji je nekada bio fudbalska institucija u onoj velikoj državi i omiljen klub u svim sredinama) upitaju kuda idu? Taj njihov klub je plijenio prije svega ponašanjem, pa igrom. Dobrodošao u sve gradove one velike zemlje i dobar domaćin svima koji su došli u Mostar da igraju!

Da li su današnji rukovodioci Veleža dostojni nasljednici Sule Repca, Muhameda Mujića, Vlade Zelenike, Duška Bajevića, Envera Varića, Franje Vladića?

Imao je tim iz Mostara i  velike predsjednike. Jedan od najvećih, Jole Musa. Ljudska gromada...

Ako ni zbog čega drugog, a onda zbog ovih veličina, te velike klupske istorije i tradicije razmislite kuda ide ovaj današnji Velež!!?