XS
SM
MD
LG

Čedo Ševarika: FК Velež je sluga politike

Čedo Ševarika

Fudbal u BiH je naelektrisan do te mere da preti i najmanja iskra da sve zapali i eksplodira. Dešavanja iz Mostara od prošlog utorka kada su huligani prekinuli utakmicu Velež – Borac nakon što su u 82. minutu Banjalučani postigli drugi pogodak još uvek su tema broj jedan u “Dejtonskoj zemlji”. Svoje viđenje o novoj krizi u fudbalu BiH ima i Čedo Ševarika, predsednik banjalučkog Naprijeda, nekada dugogodišnji delegat na utakmicama Premijer lige BiH.


-Samo da ne padne mrtva glava, situacija je toliko užarena i opasna, mnoge utakmice će ubuduće, zbog nereda u Mostaru, imati etiketu “visoki rizik”. To je naša svakodnevica. Sve je krenulo od mostarskog kluba koji je imao huškačku retoriku pogotovo prema Borcu i Banjaluci, te su “rođeni” izazvali svoje huligane da uzmu pravdu u svoje ruke, a pukom srećom izbjegnuta je tragedija u tunelu kod Jablanice. Pitam ja sve u Veležu – ko bi odgovarao da je ubijen sudija Sabrija Topalović iz Zenice? Dugo godina sam bio delegat na Premijer ligi BiH, bilo je svakakvih utakmica, ali tenzije nikada nisu bile ovoliko izraženje i dominantne! Nije nikako dobro – počeo je priču Čedo Ševarika.
On se osvrnuo i na prozivke iz Veleža, ali i “spinovanje” sarajevskih medija kako je glavni krivac za sve Vico Zeljković, predsednik Fudbalskog saveza BiH.
-Sudijskih grešaka je uvek bilo i biće, a da li zbog jednog slobodnog udarca, penala ili crvenog kartona treba da palimo i ubijamo sudije? U Veležu su prešli sve granice i smatram da su kazne koje su im izrečene preventivne, kako bi se zaštitio fudbal i njegovi akteri. Poznajem dobro pravilnike i propise, Velež je sam sebi napravio “medveđu uslugu”, sami su pali i sami se ubili. Niko drugi njima nije kriv. Kakve veze s njima i njihovim problemima unutar kluba ima Vico Zeljković? Mostarci žele da skrenu pažnju sa stvarnih problema i uzroka koje su sami napravili, okrive druge, prebace loptu odgovornosti na drugu stranu. Sve ovo je krenulo od Veleža, koji i dalje nastavlja da huška javnost i klubove na bojkot, rušenje lige i Saveza. To je istina! Osim toga Zeljković je glavni krivac zato što vodi Savez kao predstavnik Fudbalskog saveza Republike Srpske, a to u Sarajevu i Veležu ne mogu nikako da “svare” i prihvate Njihova opasna retorika je dovela i do toga da je predsednik Saveza dobio pretnje smrću. To su ozbiljne stvari – dodao je Ševarika.
Cela situacija je predimenzionirana od strane Mostaraca koji su, očigledno je, politički instrument u fudbalu BiH. Objašnjava to i Ševarika:
-Podrška Glavnog odbora SDA Hercegovačno-neretvanskog kantona, te visokog funkcionera SDA Denisa Zvizdića i još nekih vodećih političara iz Federacije BiH jasno govori u kakvoj je ulozi i službi Fudbalski klub Velež. To su stvari kojima treba da se pozabave UEFA i FIFA. Velež je počeo opasnu igru, takve stvari moraju da se saseku u korenu. Ili ćemo ponovo doživeti Maksimir 1990, Poljud 1991. i slične stvari koje su se dešavale jugoslovenskom fudbalu. Velež je jedan od glavnih zagovornika “Inicijative 4R” u kojoj su okupljeni klubovi samo jednog naroda u BiH. To je klasični nacionalizam, da ne upotrebim grublje reči. A priča se o multietičnosti. Sve je to lažno i folerski. Koliko je Velež “izgubio kompas” govori i činjenica da su počeli da “udaraju” i po Zrinjskom, odnosno potpredsednik FS BiH Ivanu Beusu, koji sa njihovom utakmicom protiv Borca nemaju ama baš nikakve veze.
Na kraju je istaknuti fudbalski radnik iz Banjaluke istakao još i ovo:
-Pod hitno mora da se prestane sa huškačkom retorikom i da se klubovi okrenu takmičenju. Sve je počelo sa “predstavom” trenera Veleža Feđe Dudića u Banjaluci oktobra prošle godine i od tada je situacija u fudbalu BiH postajala sve najelektrisanija. Zar to Borac nema pravo da bude šampion BiH? Da li je titula rezervisana samo za mali broj klubova koji su pretplaćeni za trofeje? Velež je do sada “milion” puta sam sebe demantovao, počeo je da se igra vatrom. A ko se mača lati, od mača i strada. Nadam se da će se strasti vrlo brzo smiriti da ponovo možemo da pričamo o fudbalu u punom kapacitetu!

 

Ignorisati pakosti

Sarajevski mediji koji su u službi “podizanja tenzija” i huškanja naelektrisane atmosfere posle derbija Borac – Sarajevo (1:0) “naduvali” su priču o nacionalizmu na Gradskom stadionu i napadu na kapitena gostiju Amera Dupovca. 
-To je stari oprobani recept da se skrene pažnja sa stvarnih problema i događaja koji ne konveniraju onima koji smatraju da imaju ekskluzivitet nad fudbalom,  Savezom, reprezentacijom i nad Premijer ligom BiH. Realost je sasvim drugačija i to moraju da shvate. Ne čudi me nimalo što Borac i Banjaluku blate na svakom koraku jer žele da prebace lopticu odgovornosti i uzroke fudbalske krize iz Sarajeva u Republiku Srpsku. Samo ih treba ignorisati i smejati se na njihove podlosti i pakosti. Mržnja razara onog ko je seje – rekao je Čedo Ševarika.

Sportski žurnal


Široki Brijeg 3 : 3 Radnik
Sloboda 1 : 1 Željezničar
Velež 3 : 0 Sarajevo
Posušje 3 : 0 Borac
Leotar 0 : 0 Tuzla City
Rudar Prijedor 0 : 2 Zrinjski
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 33 26 6 1 84
2 Tuzla City 33 15 12 6 57
3 Borac 33 13 15 5 54
4 Sarajevo 33 13 7 13 46
5 Velež (-3) 33 13 8 12 44
6 Željezničar 33 9 16 8 43
7 Široki Brijeg 33 8 15 10 39
8 Posušje 33 8 13 12 37
9 Leotar 33 9 7 17 34
10 Sloboda 33 7 12 14 33
11 Radnik 33 5 12 16 27
12 Rudar Prijedor 33 5 11 17 26