XS
SM
MD
LG

Karijev povratak - napad na evropsko zlato ali i guranje problema pod tepih

Foto: Euroleague

Ono što se dugo spominjalo sada je i zvanično. Svetislav Kari Pešić novi je selektor košarkaške reprezentacije Srbije. Kari će se tako vratiti na klupu reprezentacije nakon što je osvojio poslednje zlato sada već prije 19 godina u Indijanapolisu.

Karijev povratak ima i dobrih i loših strana zavisi kako se gleda. Jasno je zašto je vraćen i šta je cilj, zlato na narednom Eurobasketu koji će se igrati naredne godine. Kao što su Bulsi imali svoj ''Poslednji ples'' tako bi Srbija trebala imati svoju verziju istog naredne godine.

Ako se gleda čisto taj dio, izbor Pešića je apsolutno legitiman. Trener sa ogromnim iskustvom, neospornim znanjem i velikim rezultatima. Na kraju krajeva, mislim da je suvišno i pričati ko je Svetislav Pešić jer svi vrlo dbro znaju o kakvom se genijalnom umu radi.

Međutim, nije sve baš tako prosto. Kari pored znanja uvijek igra i na kartu autoriteta. Nekada je to prolazilo jer su karakteri igrača bili drugačiji. Sada igrači znaju zloupotrijebiti i prijateljski odnos trenera. Kada igrači igraju u klubu, oni autoritet trenera moraju poštovati jer uvijek mogu ostati bez ugovora i egzistencije. Ali u reprezentaciji je druga stvar. Selektor, u ovom slučaju Pešić, može igrati na autoritet ali je pitanje kako će igrači reagovati. Pokojni Duda je probavao tako u svom poslednjem mandatu. U početku je to išlo a kasnije je bio bojkotovan od kompletne jedne menadžerske agencije, odnosno igrača koje ta agencija štiti jer nisu bili spremni prihvatiti određenu strogoću.

A čak ako gledamo poslednju  sezonu Pešića u Barseloni, nije ni tu do kraja uspio nametnuti autoritet koji je uvijek bio važan u njegovom radu. Čak je na momente djelovalo da ga je i vrijeme pregazilo u nekim momentima. Međutim, to nikako ne znači da je Pešić loš izbor. Čak naprotiv, sam njegov izbor nije toliki problem jer sama Karijeva pojava će ujediniti sve oko reprezentacije i stvoriće se sjajna atmosfera i jedinstvo.

Problem je zapravo nešto drugo. Šta nakon Karija ? Kari nije u cvijetu mladosti. Sve i da se osvoji zlato na Eurobasketu, Kari nije trajno rješenje. Ne zato što je loš nego prosto radi godina. Može odraditi i Mundobasket 2023. godine ali svakako ne može biti rješenje na duže staze. A tu dolazimo do problema koji se u dobroj mjeri gura pod tepih.

Srbija ima ogroman problem sa trenerima. Na prste jedne ruke mogu se izbrojiti mladi treneri koji predstavljau rješenje za reprezentaciju u nekom narednom periodu. Dejan Milojević i Vladimir Jovanović su faktički jedini takvi treneri. esu tu i Petar Božić, koji je preuzeo filijalu San Antonija u Razvojnoj ligi kao i Dušan Alimpijević koji odlično radi u Turskoj. Međutim, nekako je teško očekivati da će oni nakon svojih epizoda u ''vječitima'' ikada ući u opciju za selektora. S obzirom na par ''gafova'' u vođenju mečeva dok je bio u Zvezdi, vjerovatno je i Saša Obradović ispao iz priče jer javnost ne bi baš bila oduševljena da reprezentaciju vodi neko ko ne zna kad u završnici susreta treba napraviti faul.

To što Srbija nema previše mladih trenera ide na dušu starijih. Ranije su velikani poput Ace Nikolića, Ranka Žeravice i ostalih, pomagali mladim trenerima u probijanju. Na kraju krajeva, kada je Željko Obradović vodio prvi put Partizan, Aca Nikolić je imao ulogu mentora. Ali vremenom su stariji to prestali raditi. Ma koliko Duda, Kari i Žoc bili veličine, svakako da snose dio odgovornosti za to jer nisu uz sebe razvijali nekog domaćeg trenera. 

Zato koliko god povratak Karija stvarao neki entuzijazam i veliku dozu pozitivne energie, moramo svi biti svjesni pravog problema. Problema, koji se svakako predugo gurao i gura pod tepih. Legitimno je da se sa Karijem napadne zlato na Eurobasketu ali već sada KSS mora imati jasnu viziju šta i kako nakon Karija koji može odraditi možda dva turnira a sve preko toga će biti previše. Jer na neki kraći period igrači će trpiti strogoću i autoritet ali na duže staze bi se moglo desiti Kariju ono što se dešavalo Dudi, odnosno faktički bojkot reprezentacije od pojedinaca.

Zato bi već sada morao savez imati jasnu ideju koji treneri će biti kandidati za selektora nakon Karija i da isti ti treneri budu pomoćnici Kariju u njegovom mandatu. Inače, nastavi li se sa praksom guranja problema pod tepih, mogli bi i nakon eventualnog zlata sa Karijem na novo čekati ne 20 godina kao sada, nego mnogo mnogo duže....