XS
SM
MD
LG

Staze na granfondo Svjetskom prvenstvu veliki izazov za bicikliste

 

Učesnici Svjetskog prvenstva za amatere u Istočnom Sarajevu imaće prilike da se okušaju u četiri trke, a prema ocjeni UCI komesara, kao i impresijama takmičara koji su učestvovali na kvalifikacionoj trci u avgustu sve su vrlo zahtijevne, a naročito mediofondo i granfondo koji završavaju na Jahorini.

Prema onom što su naveli, a što je potvrdio i pobjednik obje trke u avgustu Džoni Hugerland, uspon na olimpijsku ljepoticu preko Trebevića je prilično ozbiljan izazov.

Međutim, krenimo redom. Prvenstvo je ipak napravljeno i prilagođeno širem krugu biciklista, pa su tokom kvalifiakcionih nadmetanja svi mogli da izaberu za koju disciplinu će da jure normu. Na vrhuncu sezone Svjetskom prvenstvu zakazane su četiri discipline - individualni hronometar, timski hronometar, mediofondo i granfonddo trka.

Prvi na rasporedu je individuelni hrnomometar koji će biti održan na istoj stazi kao u kvalifikacijama na Palama. Za ovu disciplinu do sada je prijavljeno više od 200 takmičara i svi oni će se boriti protiv štoperice na stazi dugoj 19,2 kilometra. Start je zakazan za 6. oktobar u 13 časova.

Dan kasnije je najopuštenija trka prvenstva, timski hronometar. Četvorica biciklista iz iste zemlje imaće priliku da sastave štafetu, a vrijeme će im se računati zbirno. Treba naglasiti da iz jedne zemlje može biti više timova, na primjer Slovenija 1, Slovenija 2... Ovo interesantno takmičenje sigurno će privući dosta pažnje u Istočnom Novom Sarajevu, posebno što je start u 17 časova.

Potom slijedi dan odmora i priprema za dvije najvažnije trke. Mediofondo je na programu 9. oktobra, pa iako je start u Istočnom Novom Sarajevu, a cilj na Jahorini ipak je nešto lakši od granfonda i namijenjen je nešto iskusnijim biciklistima koji će morati da prevezu 100 kilometara.

Posljednjeg dana prvenstva u nedjelju je veliko finale - granfondo trka koja će okupiti najveći broj takmičara. Staza je takođe ista kao na kvalifikacionoj trci, ali je dodatnim krugom produžena sa 100 na 135 kilometara uz altitudu od 1.060 metara. Start je u Spasovdanskoj ulici u deset časova, a očekuje se da najbolji na cilj dođu nešto prije 13 časova.

Da podsjetimo, do sada je prijavljeno oko 1.000 biciklista sa četiri kontinenta, a prema preliminarnim spiskovima prijava u Istočno Sarajevo će doći tajkmičari iz pedesetak zenmalja svijeta. Taj broj bi bio ii veći, ali takmičari iz Azije i Australije nažalost gotovo sigurno neće moći da učestvuju zbog kovid protokola i ograničenja putovanja koja su na snazi u njihovim zemljama.