XS
SM
MD
LG

Trenerski triling kao putokaz budućnosti

Gospodin Bajić, “maskirani Partizan”

Igokea je ponovo preslišala Crvenu zvezdu u Laktašima! Treći put za godinu dana. Na poluvremenu bila najavljena i bruka šampiona ABA lige (22:44). Sačuvali Beograđani obraz, ali, ipak, bridi od šamara Bajićevih momaka.
“Igosi” igrali za desetku! Imali i komociju. Gazili po rukopisu svog učitelja Dragana Bajića koji je još jednom pokazao da je sjajan košarkaški stručnjak. Uvod u ovaj svojevrsni košarkaški obračun bile su cijene ulaznica. Evropski standard kad igraju dva šampiona, srpski i srpski, matični i republički.
-Tačno znam kako treba igrati protiv Zvezde! - Bajina je konstatacija koja ima uporište Rezultati sve govore.
Jedino ako se, odnekud, ne pojavi Zvezdan Terzić, pa ne izjavi za neki lokalni medij u Srbiji kako je Igokea “maskirani Partizan”.
Majstorstvo i genijalnost trenera Bajića ne može da neutralište ni sto Terzića! Zvezda je opet imala od Baje mnogo toga da nauči.
Igokea je ponos Republike Srpske!

Dragan Bajić

 

Trenerski “vunderkind” i “Pandora papiri”

Nije upotrijebio ni desetak žileta, a već se o njemu naveliko i naširoko priča. Trenerski “vunderkind” Vladimir Ilić sa Fudbalskim klubom Krupa pravi čuda i rekorde obara u fudbalu Republike Srpske. Zasjenio je mnoga trenerska imena i u regionu.
Devet iz devet!
Kako je jedan dječak uspio da se nametne kao autoritet većini svojih fudbalera koji su stariji od njega?
Znanjem, drugarstvom, dijalogom, osmijehom… To je formula!
Krupljani krupnim koracima gaze ka tituli jesenjeg prvaka Republike Srpske u fudbalu, ali se susreću i sa podapinjanjima.
Određenu sumu osvojenih bodova mogu i da izgube zbog omladinskih selekcija. Možda jeste po pravilima, a je li ispravno i moralno? Novac će sigurno dati (5.000 maraka po Disciplinskom pravilniku), a da li će FSRS posegnuti i za drugom disciplinskom mjerom ostaje da se vidi.
Fudbal stalno mora da pobijedi. Za zelenim stolom se uvijek dijelio nemoral!
Mogli bi i pokretači ovog procesa da budu procesuirani, ako u javnost dospiju “Pandora papiri”!

Vladimir Ilić

 

Bugarin koji je osvojio “SSSR”

Ivajlo Petev je doveo fudbalsku reprezentaciju BiH na prag baraža za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Bugarski stručnjak je sa “Zmajevima” na dva oktobarska gostovanja u bivšem SSSR-u osvojio četiri velika boda.
Sarajevska javnost ćuti.
To je isti onaj Bugarin koga su u gradu na Miljacki dočekali “na nož” još i prije imenovanja na selektorsku funkciju. Arlaukalo se sa svih strana, režalo na svako pominjanje imena Ivajlo Petev. Šta sad?
Poslije Kazahstana nesuđeni selektor i ljubimac “onih koji razumiju reprezentaciju BiH” Sergej Barbarez je kratko napisao na društvenim mrežama: “dođoh, vidjeh, pobijedih”. Gdje je to Barbarez bio, šta je vidio i koga je pobijedio? Možda je čovjek igrao poker?! Što se trenerske branše tiče radi se o anonimusu.
U novembru će biti šta će da bude. Ali dok ne dođu odlučujuće utakmice na domaćem terenu protiv Finske i Ukrajine zaslužuje li Ivajlo Petev bar izvinjenje? Ne od arlaukača i režača, već od kolega novinara koji su te stavove prenosili javnom mnjenju?
Vize se zaista teško dobijaju, pokazao je to primjer i samog Bugarina pred dolazak u BiH! Pogotovo u vrijeme korone. Stvarno je sitnica dvocifren broj putnika u avionu za nekadašnji SSSR (69), šta da je bio četverocifren (6969)? Da su, recimo, “BH fanatikosi” željeli da putuju… 

Ivajlo Petev