XS
SM
MD
LG

Za loptu i dečiju graju

MODRIČA – Navršava se šest godina od izgradnje Dnevnog centra za decu sa posebnim potrebama u Modriči. Nakon toga, ljudi velikog srca iz Humanitarne organizacije „Sunce Obervalisa – Deca našeg sveta“ izgradili su dečije obdanište i kafeteriju, učestvuju u izgradnji Gradskog bazena zatvorenog tipa, a sada su odlučili da pomognu rekonstrukciju fiskulturne sale, krova i učionica OŠ“Sveti Sava“ u Vranjaku. Dakle, od tamošnjih đaka neko bi mogao kroz sportske aktivnosti da se vine u svet uspešnih.

Rođeni Vranjačanin Branko Vidić povezao je humanitarce iz Švajcarske i rodni kraj, pa će dobrih dela biti i u Vranjaku. Ovde je Branko Vidić, za prijatelje „Svika“ nekada igrao fudbal zajedno sa Milanom Jelićem, Miroslavom Savićem, Marijanom Jelićem, Draganom Savićem...

„Kada god dođem u Modriču i u Vranjak, srce mi je puno, prorade emocije. Baš sam vezan za ove prostore. Meštani i roditelji su skupljali međusobno novac da škola bude funkcionalna. Selo bez škole nije selo. Upoznao sam predsednika HO ’Sunce Obervalisa – Deca našeg sveta’ Josefa Fuksa o problemima i pomoći ćemo. Mora biti obnovljena sportska dvorana, učionice, krov. Ovde borave đaci, možda sutra i uspešni sportisti. Neshvatljivo je da u 21.veku ta deca nemaju vodu za piće“, u čudu je humanitarac Branko Vidić.

Josef Fuks, predsednik pomenute Fondacije, rekao je da uslovi iz škole u Vranjaku su takvi da se u Švajcarskoj ne poznaju.

„Teško mi je kada sve ovo vidim, pogađa me to. Branko Vidić za mene ima veliko značenje. Od 2014.gledamo šta možemo uraditi za Modriču. Moja Fondacija ima projekte u Haitiju, u Libanonu, ovde. Pandemija je u toku, teško je novac obezbediti, ali Vidić i ja smo se dogovorili kako privatnim relacijama da obezbedimo sredstva za Vranjak, a u ovu školu nešto će stići i od Fondacije“, darežljiv je svaki put Josef Fuks.

Direktor škole „Sveti Sava“ Mitar Kršić rekao je da u Vranjaku nastavu pohađa 70 učenika, ali problemi sa kojim se đaci i nastavno osoblje suočava su brojni.

„Izmenili smo nameštaj zahvaljujući ovim ljudima iz Švajcarske, a meštani su pomogli oko unutrašnje stolarije i podova u drugom delu škole i do sada je uloženo oko 30 hiljada maraka, a za kompletnu rekonstrukciju potrebno je ukupno 100.000 maraka“, rekao je Kršić.

Načelnik Modriče Jovica Radulović zahvalio je ljudima velikog srca iz zemlje svetlosti, prefinjenog sira i dobre čokolade što žele pomoći školi u Vranjaku.

„Ono što ovde očekujem je da i resorno Ministarstvo Vlade Republike Srpske iznađe sredstva da pokušamo rešiti probleme koje smo danas i na terenu videli, a slične nevolje prate i neke druge školske objekte, posebno onaj u Dugom Polju“, rekao je Radulović.

Dakle, puna podrška stiže đacima, prosvetarima, tako i školskom sportu u Vranjaku kod Modriče.

Inače, školski objekat u Vranjaku sagrađen je 1938.godine, a školstvo u ovom delu modričke opštine datira iz 1836.godine.

Tradiciju bi trebalo nastaviti...