XS
SM
MD
LG

Stefanovićevo čudo iz Železnika

Foto: ABA liga

Pred start svakog takmičenja, daju se prognoze ko bi gdje mogao završiti na kraju sezone. Nerijetko se desi da bude i podbačaja ali i da neke ekipe neočekivano naprave mnogo. Zato je sport toliko zanimljiv jer ništa nije sigurno i predvidivo. To je pokazao i start ABA lige. Jeste da je tek pet kola iza nas ali već sada se može reći da FMP igra nekoliko nivoa bolje od očekivanog.

Proteklih sezona FMP je pod vodstvom Vladimira Jovanovića radio sjajan posao i igrao prelijepu košarku. Međutim, nakon njegovog odlaska prošle sezone, lutali su sa trenerima i imali dosta konfuzan ostatak sezone. Tokom ljeta, za trenerea je imenovan Nenad Stefanović. Perspektivan trener ali trener koji do sada nije iao priliku raditi na ovom nivou.

Ekipa je sastavljana po principu da bude spoj mladosti i iskustva. Ekipi su priključeni juniori Zvezde Šaranović i Vujičić kao i mladi Pavićević. Iz prezhodne sezone ostao je Marko Radonjić kao i Izundu. Iz Borca iz Čačka dovedeni su Brajs Džons i Nenad Nerandžić, iz Porta je stigao Nevel a iz Bugarske Danilo Tasić. 

Kada se gleda roster i kada se poredi sa ostalim ekipama, većina je očekivala FMP u donjem dijelu tabele i u borbi za opstanak. Ima tu kvaliteta ali i dosta limitiranosti a pogotovo se očekivalo da nakon pet kola budu na dnu. U prvih pet kola igrali su sa svim ekipama iz TOP6 iz prezhodne sezone, izuzev Zvezde. Međutim, FMP je na nevjerovatnih 4-1. Kako ? Zahvaljujući kreatoru čuda, Nenadu Stefanoviću.

Sve polazi od sjajno raspoređenih uloga igrača jer je taj dio uvijek ključan. Brajs Džons dobio je ulogu najbitnijeg igrača u ekipi, koji igra sa ogromnom minutažom ali i sa ključevima ekipe u rukama. Sam Džons djeluje mnogo zrelije nego kada je igrao u Borcu gdje je imao dobrih momenata ali znao je imati mečeve gdje igra dobro pa u završnici sve upropasti. Sada je sve suprotno i sada je pravi u završnici. Imao je sjajnih momenata i protiv Igokee i Mornara a protiv Mege je dao 13 poena u poslednjih deset minuta a imao je i par asistencia.

Marko Radonjić dobio je loptu u ruke. Ranije je važio samo za šutera i korišten je obično kao spot-up šuter. Sada igra sa loptom u rukama, šutira, kreira ali ide i na prodore. Djeluje da igra košarku karijere i da ima ogromno samopouzdanje. Danilo Tasić je sekundarni kreator. Igra na poziciji četvorke i dosta napada ide preko njega jer Stefanović koristi njegov odličan pregled igre. Takođe, sposoban je i poenterski dati veliki doprinos a i itekako ima domet u šutu za tri poena.

Nevels je došao sa reputacijom sjajnog strijelca. Polako ali sigurno hvata pravi ritam a za FMP je najbitnije da uvijek pogađa kada treba. Protiv Igokee je bio dobar u završnici, protiv Mornara vezao četiri poena a protiv Mege dao bitnu trojku u završnici. Izundu ima bitnu ulogu pogotovo u skoku i defanzivi a Nerandžić radi sve što treba. 

Velika je stvar i što se Stefanović ne libi da da prostor mladima. Tako su sjajnih momenata tokom sezone imali i Šaranović i Vujičić i Pavićević. Pavićević je protiv Cedevita-Olimpije odigrao fenomenalan meč i najbolji u svojoj seniorskoj karijeri. Šaranović je protiv Igokee odigrao odlično a Vujičić protiv Mornara.

Dakle, Stefanović je uspio postići to da nekoliko igrača, kao što su Džons, Tasić, Radonjić, igra košarku karijere i da igraju sa ogromnim samopouzdanjem. Uz to, pronalazi načina da mladim momcima da šansu što je jako bitno za FMP jer je svakako jedan od zadataka kluba iz Železnika da razvija mlade igrače za Zvezdu.

Statistički ima dosta nevjerovatnih podataka oko FMP-a. Brajs Džons je trenutno najkorisniji igrač lige što nije toliko nevjerovatno s obzirom na njegove partije za sada. FMP je najefikasniji tim lige sa 85 poena po meču. E tu dolazimo do nečega što je nevjerovatno.

FMP ima 15,6 asistencija. S obzirom da imaju dosta igrača koji mogu kreirati za sebe Džons, Radonjić, Tasić) to čak i nije toliko čudno. Međutim, nevjerovatan je podatak da je FMP najefikasniji tim u ligi a ima 15,6 asistencija i 15,2 izgubljene lopte po meču. I u jednom i u drugom segmentu su među najgorim u ligi. Takođe, po procentima šuta su osrednji tim dok su sa 32 skoka deveti u ligi.

Ali kako su onda tako efikasni ? Igraju brzo i pokušavaju ubrazi kad god mogu. Za takvu igru Brajs Džons je idealan plejmeker pogotovo u ovoj fazi kada je izuzetno racionalan i gotovo da igra bez greške. Samim tim što igraju na više posjeda, za sada neutrališu činjenicu da imaju loš odnos asistencija i izgubljenih lopti. 

Što se tiče defanzive, tu koriste svoj atletizam maksimalno. Cijelo vrijeme su agresivni i na ivici faula. Stefanović se ne libi da forsira cijelo vrijeme takvu igru pa makar protivnik svaki napad morao izvoditi slobodna bacanja. Prosto, tjeraju protivnika da zaradi svaki poen.

Od timova iz vrha oš trebaju igrati sa Zvezdom i Partizanom. Dakle, slijedi im bar na papiru nešto lakši raspored. Samim tim, treba očekivati još pobjeda pogotovo jer ekipa igra sa ogromnim samopouzdanjem a Stefanović sjajno priprema svaki meč. Sigurno da će neki limiti, premalo asistencija na mnogo izgubljenih lopti prije svega, u nekom trenutku stvoriti problem i sigurno će FMP izgubiti koji meč radi toga.

No već sada se može reći da je FMP Stefanovićevo čudo iz Železnika. Čudo koje već sada ima sjajnu poziciju što se opstanka tiče i može rasterećenije igrati u nastavku. A ko zna, možda se takvi mogu uključiti i u borbu za šesto mjesto i plej of. Ništa nemoguće nije....


16 .kolo ABA liga
Split 61 : 72 Budućnost VOLI
Crvena zvezda MTS 85 : 66 Igokea
FMP 75 : 77 Cedevita Olimpija
Borac 91 : 78 Mornar
Krka 62 : 79 Mega Basket
Cibona 80 : 73 Zadar
Studentski centar 83 : 93 Partizan NIS
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 16 15 1 31
2 Partizan NIS 16 13 3 29
3 Budućnost VOLI 16 12 4 28
4 Cedevita Olimpija 16 11 5 27
5 Igokea 16 9 7 25
6 Mega Basket 16 8 8 24
7 FMP 15 9 6 24
8 Mornar 16 7 9 23
9 Studentski centar 16 7 9 23
10 Cibona 16 6 10 22
11 Borac 16 5 11 21
12 Zadar 16 4 12 20
13 Krka 16 3 13 19
14 Split 15 2 13 17