XS
SM
MD
LG

Prezentacija fudbalskog bh. jada

Jedino društvo Bosni i Hercegovini je ona sama sebi; u svemu i svačemu, sve drugo su interesna asistiranja, pre svega zahvaljujući Bošnjacima. 
Ilustrativan primer je fudbalska reprezentacija BiH. Bošnjaci-muslimani je svojataju kao jedino i isključivo svoju, a Srbi i Hrvati su prema njoj postali ravnodušni, zagledani u Srbiju i Hrvatsku. 

Primera je bezbroj. Divljanje navijača Veleža i Zrinjskog ni u naznakama nije dobilo javni epilog cele te ružne priče, a do danas ni Velež ni Zrinjski nisu se, ni na koji način, ogradili od huligana, bolje upućeni kažu – niti će ikada!

O tome se, eto, ćuti i u Mostaru i u Sarajevu, ponešto nemuštim jezikom kaže, ali zato svakog časa i svakog dana, pre svega iz Sarajeva, na adresu Fudbalskog kluba Borac, predsednika Saveza Vice Zeljkovića, sada i selektora Ivajla Peteva uperene su reči kritike, s prizvukom uvreda i blaćenja. 

 


Sličnu, ako ne i istu sudbinu, prethodno su doživeli: Blaž Slišković, Miroslav Ćiro Blažević, Safet Sušić, Robert Prosinečki, čak i Ivica Osim. U celom tom haosu, svesno stvorenom, to se prelijeva i na zvaninu politiku Srba i Hrvata tako da su na udaru neretko Milorad Dodik i Dragan Čović.

Tek život mimo fudbala: u federalnom Sarajevu, na isti način, istim vokabularom gradonačelnica Benjamina Karić energično odbija da skine ploču s vijećnice na kojoj su svi Srbi obeleženi kao zločinci. Mostarski “Dnevni list” piše i o nedavno otkrivenoj spomen ploči stradalih Srba u Sarajevu, “navodeći da je to nedelo počinio po zlu znani Mušan Topalović Caco, ubijen kasnije, ne u begu kako se zvanično govorilo, već u uredu državne institucije, a ubice su dobro poznate Sarajlijama. Caco je pokopan na groblju bošnjačkih velikana na Kovačima, u istom onom u kojem je sahranjen i Alija Izetbegović.”
Živi li, onda, moral uopšte, u bilo čemu, u BiH ovakvoj kakva jeste? Odgovor je, još pre stotinu godina znao umni Vaso Pelagić:

“Moral nije ništa drugo do javni štit najvećim varalicama i razvratnicima.” Koja onda kukavna zajednička reprezentacija BiH, kad je reč o Srbima i Hrvatima; biće pre bošnjačka reprezentacija i prezentacija jada i čemera.

Obrni okreni, u ovdašnjem bunaru života, ma o čemu da je reč, uloge su davno podeljene; zato i jeste ovako kako jeste!
Sportski žurnal