XS
SM
MD
LG

Novi Karijev početak

Foto: KSS

Srbija je zemlja košarke. To smo čuli nebrojano puta. Međutim, ta zemlja košarke već 19 godina čeka na zlato na velikim takmičenjima i čekaće najmanje još godinu dana. Poslednje zlato osvojeno je u Indijanapolisu 2002. godine na Mundobasketu. I tada kao i sada, isti čovjek sjedio je na klupi, Svetislav Kari Peišić.

Dugo se pisalo i pričalo o povratku Pešića na klupu Srbije i na kraju se to i desilo. Vratio se a prvi izazov ga čeka u kvalifikacijama za Mundobasket 2023. godine. Srbija je u prvoj fazi u grupi sa Slovačkom, Letonijom i Belgijom a u prvom prozoru igraće protiv Letonije i Belgije.

Naravno, rat FIBE i Evrolige i dalje traje. U prveodu, Kari neće moći računati na igrače koji igraju u Evroligi baš kao što to ranije nisu mogli ni Đorđević ni Kokoškov. Ipak, biće tu nekoliko iskusnih igrača ali i dosta debitanata.

Svakako, ekipu će predvoditi kapiten Miloš Teodosić. Teo se stavio na raspolaganje selektoru i svoj nastup nije ni dovodio u pitanje. Pored njega, tu je i Nikola Rebić koji već sada ima dosta iskustva a i bio je dio reprezentacije. Kari je pozvao i domaće igrače iz Partizana. Dosta se svakako očekuje od Avramovića koji je i ranije igrao odlično kao i od Samilagića. Smailagić jeste debitant ali igra sjajno ove sezone.

Zbog evroligaških obaveza Zvezde, samo će Uskoković biti tu. Tu je i dvojac Igokee koji je i ranije igrao, Aleksa Radanov i Dalibor Ilić. Kari je pozvao i dva mlada momka iz Mege, Nikolu Jovića i Nikolu Đurišića. Takođe, debitant u reprezentaciji u poznim godinama biće i Marko Jagodić-Kuridža.

Naravno da je skoro nemoguće pričati kako će sve izgledati. Međutim, djeluje da Srbija ima dovoljno i čvrstine i napadačkog talenta. Naravno, daleko je ovo od nekog najjačeg sastava ali prosto okolnosti su takve kakve jesu i svima neko fali.

Kari će ''novi'' debi imati na meču protiv Letonije u četvrtak. Letoncima nedostaje svega par igrača. Neće biti Porzingisa, Davisa Bertansa i Strelnikesa. Od igrača od kojih se dosta očekuje, tu su Dairis Bertans, Rodions Kuruc a tu su i Mejers, Mejeris, Čavars Ate, Škele i ostali.

Letonce manje više svi znamo. Nemaju klasičnog centra ali su atletski moćni, opasni u skoku i svi trče i šutiraju za tri poena. Iz tog razloga, bilo bi dobro da Srbija uspori ritam koliko god to bude izvodljivo. Ima i Srbija materijala za trčanje i igru u tranziciji ali sporiji ritam svakako više odgovara Srbiji.

Skok i odbrana linija za tri poena biće ključni. Ukoliko Srbija dobro odradi te sve stvari, biće jako blizu pobjede. Takođe, jasno je naravno da je kvalitet i u ovakvom sastavu apsolutno na strani Srbije. Međutim, ovaj format kvalifikacija je uvijek donosio neočekivane rezultate i zato Srbija mora biti maksimalno oprezna.

Od Karija se mnogo očekuje i već se mašta o zlatu na Eurobasketu naredne godine. Međutim, veoma je važno da start bude dobar jer je format kvalifikacija takav da kiksevi mogu biti izuzetno skupi. Ovo je novi početak sa dobro poznatim likom na klupi ali je početak u dosta specifičnim okolnostima. 

No, bez obzira na sve kao i na činjenicu da su Letonci opasni, pobjeda ne bi smjela da se dovede u pitanje.