XS
SM
MD
LG

Švabl sredio put u Njemačku

mojsilović, Sombolac, Švabl i Petković

Pred dve decenije, od 17. do 19. jula 2001. godine fudbalska “A” reprezentacija Republike Srpske imala je međunarodnu turneju u Bavarskoj gde je odigrala dve međunarodne utakmice. Izabranici selektora Velimira Sombolca i njegovog asistenta Velimira Stojnića poraženi su (0:1) od amatera minhenskog Bajerna, a savladali su niželigaša Švajnfurt 05 rezultatom 4:2.

Za Republiku Srpsku su na ovoj turneji nastupali: Dejan Plisnić, Jovica Lukić, Zoran Buić, Andrej Grubor, Dario Damjanović, Dragan Sekulić, Dejan Dragičević, Saša Keranović, Goran Simić, Miodrag Babić, Goran Mitrović, Nebojša Janjić, Branislav Krunić, Bojan Vučinić, Ilija Prodanović, Zoran Blagojević, Milanko Đerić, Žiko Kojić i Siniša Berdović. U delegaciji Fudbalskog saveza Republike Srpske bili su: Rodoljub Petković, Slobodan Tešić, Branko Lazarević, Živorad Miražić i Goran Kosorić, a jedan od domaćina u Nemačkoj bio im je legendarni golgeter Gerhard Gerd Miler.

Međutim, tragom fotografije iz 1999. godine koju je na društvenim mrežama podelio srpski trener Stevan Mojsilović došli smo do zanimljive priče.

-Ta fotografija je napravljena na Gradskom stadionu u Banjaluci, a pored mene i Stevana Mojsilovića na njoj su Velimir Sombolac, selektor reprezentacije Republike Srpske i Manfred Švabl, nekadašnji fudbaler i funkcioner Bajerna i Unterhahinga. Upravo nam je on bio veza da dve godine kasnije dođemo u Nemačku i odigramo dve istorijske utakmice sa amaterima Bajerna i ekipom Švajnfurta 05. Tada smo postigli dogovor i Švabl je tražio način i mogućnosti da organizuje našu turneju i uspeo je na čemu smo mu bili i te kako zahvalni. Danas je sve to istorija, na koju smo ponosni. Hvala gospodinu mojsiloviću na ustupljenoj fotografiji i potsećanju na jedan divan period kada je fudbal bio više od same igre – rekao je Rodoljub Petković, nekadašnji generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Inače, Manfred Švabl je bio član one sjajne generacije minhenskog Bajerna koju je u polufinalu Kupa šampiona 1991. godine eliminisala Crvena zvezda, a kasnije postala i šampion Evrope.

Mnogo godina kasnije u poseti “kući fudbala” u Banjaluci bio je i sportski direktor londonskog Čelzija Frank Arnesen, bilo je govora o gostovanju u Engleskoj, ali se nova turneja nije ostvarila.