XS
SM
MD
LG

Najava druge runde FA kupa

Foto: FA Cup

Pred nama je druga runda najstarijeg fudbalskog takmičenja na svijetu, engleskog FA kupa. Ovo je poslednja runda bez timova iz Premijer lig i Čempionšipa, koji se uključuju u trećoj rundi.

Dva meča na programu su u petak od 20:45h. Roteram dočekuje ekipu Stokporta. Roteram se nalazi u vrhu Lige 1. Poslednjih sezona postali su pravi jo-jo klub s obzirom da su nekoliko puta izborili plasman u Čempionšip i naon toga ispali. Stokport je petoligaš ali veoma ambiciozan i finansijski stabilan tim. O tome najbolje govori podatak da su doveli Šarčevića koji je bio kapiten Boltona koji igra treći rang. U ovom susretu možemo očekivati dobar fudbal sa dosta uzbuđenja i golova. Rotera jeste favorit ali Stokport je neugodna ekipa.

U istom terminu igraju i Gejtshed i Čarlton. Gejtshed je klub iz okoline Njukasla koji nema neke naročite uspjehe kroz istoriju. Samo su jednom igrali treću rundu u FA kupu a to je bilo u sezoni 14/15. Čarlton je neuporedivo uspješniji tim jer ih se sjećamo iz doba kda su igrali Premijer ligu sa Kurbišlijem na klupi. Oni su loše otvorili sezonu u trećem rangu ali sada hvataju ritam i osvojili su 13 od poslednjih 15 bodova. Sigurno da žele opravdati ulogu favorita i dobiti ovaj meč.

Program u subotu kreće u 13:45h. Tada se sastaju Bakston i Morkamb. Bakston je sedmoligaš i najniže je rangirani tim u drugoj rundi. Nalaze se trenutno na četvrtoj poziciji u svom rangu a u prošloj rundi izbacili su Jork. Morkamb ne blista u trećem rangu. Imali su dobar početak ali kako sezona teče, igraju sve slabije i trenutno su prvi tim van opasne zone. Shodno tome, možda im neće u potpunosti biti fokus na ovom meču što je svakako šansa da Bakston napravi još jedno iznenađenje.

Od 16h igra se nekoliko mečeva. Jedan od interesantnijih biće duel Portsmuta i Herogejta. Pobjednik FA kupa iz 2008. godine, svakako je favorit u ovom meču. Ekipa Dena Kaulija, u sjajnoj je formi. Osvojili su 17 bodova na poslednjih sedam mečeva te su nakon lošeg starta ponovo u igri bar za plej of. Herogejt je trenutno na sedmom mjestu koje vodi u plej of Lige 2 a zanimljivo je da su uzeli sedam od poslednjih devet mogućih bodova u gostima. To govori da Portsmutu neće biti lako. No, ''Mornari'' su favoriti, kvalietniji su i u boljoj su formi. Vidjećemo da li će ulogu favorita i opravdati.

Ipsvič je dosta razočarao u dosadašnjem dijelu Lige 1. Zato imaju imperativ pobjede u meču sa ekipom Berouva koja se nalazi u donjem dijelu Lige 2. Biće interesantno u duelu Kembridža i Eksitera jer su to timovi koji su vodili veliku borbu u Ligi 2 proteklih sezona. Barton Džimi Flojd Haselbenka dočekuje Port Vejl a taj meč bi mogao biti efikasan. Biće zanimljivo i u duelima Linkolna i Hartlpula kao i duelima Lejtona i Tranmerea odnosno Volsola i Svindona.

Od 18:30h Jeovil dočekuje ekipu Stivenejdža. Jeovil je godinama poznat kao ekipa koja je neugodna na svom terenu. Trenutno su petoligaši i nalaze se na desetom mjestu ali su u sjajnoj formi. Na poslednjih sedam mečeva imaju pet pobjeda i dva remija. Stivenejdž godinama nekako opstaje u Ligi 2 ali igraju veoma loš fudbal. I ove sezone je tako a trenutno su tri boda iznad opasne zone. Ovi timovi su igrali dosta mečeva u poslednje vrijeme i obično bi domaćini pobjeđivali a Jeovil na poslednjih pet domaćih mečeva ne zna za poraz protiv svog rivala. Gledajući trenutnu formu, lako moguće da će se taj niz produžiti.

Program u nedelju otvaraju Ročdejl i Plimut u 13:15h. Ročdejl se nalazi u sredini Lige 2. Ne znaju za poraz na poslednjih osam ligaških mečeva ali su upisali samo dvije pobjede uz šest remija. Plimut se nalazi u vrhu Lige 1 i igra odlično ove sezone. Bili su jedno vrijeme i lideri ali su sada pali na četvrto mjesto. Gledajući formu, Ročdejl je čak možda i favorit iako je svakako veći kvalitet na strani Plimuta. U svakom slučaju biće zanimljivo u ovom meču. U 13:30h sastaju se Kolčester i Vigan. Kolčester se nalazi u lošoj formi i u donjem su dijelu Lige 2. Vigan igra promjenjivo ali dovoljno dobro da budu trenutno drugi u Ligi 1. Veći kvalitet svakako posjeduju gosti a ovo bi mogao biti meč sa dosta golova.

Od 17h sastaju se Kiderminster i Halifaks. Kiderminster je šestoligaš i trenutno su četvrti na tabeli. Poznati su kao ekipa koja je domaćinska i na poslednja četiri meča kući imaju isto toliko pobjeda. U svojoj istoriji imaju nekoliko sezona u četvrtom rangu. Halifaks je petoligaš koji je trenutno treći na tabeli. Kroz istoriju nemaju velike rezultate u FA kupu a prije par sezona su takođe igrali drugu rundu. Zanimljivo, najbolji strijelac u klupskoj istoriji je Li Gregori kojeg se sjećamo iz Milvola i Stouka a sada igra za Šefild Venzdej. U ovom susretu je teško prognozirati pobjednika ali će definitivno biti zanimljivo.

Od 19:15h sastaju se Salford i Česterfild. Ekipa Salforda je trenutno 11. u Ligi 2 ali na poslednja četiri meča ne znaju za poraz. Česterfild je trenutno lider u petom rangu i igra sjajno. Za Salford bi eventualna pobjeda bila jedna od bitnijih u njihovoj istoriji jer bi prošli u treću rundu dok bi i za Česterfild to bio lijep rezultat.

Drugu rundu zatvaraju u ponedeljak od 20:45h Boreham Vud i St Albansi. Boreham je trenutno drugoplasirani tim u petoj ligi a na poslednjih pet mečeva ne znaju za poraz. Albansi su sedmi u šestom rangu sa utakmicom manje. Ukoliko je dobiu, biće prvi jer su razlike zaista mel. Oni su u prošloj rundi priredili ogromno iznenađenje jer su izbacili lidera Lige 2, ekipu Forest Grina. I sada igraju protiv favorita ali sigurno se neće tek tako predati.