XS
SM
MD
LG

Pregled NBA lige. Voriorsi se osvetili Sansima i prekinuli njihov niz, Bulsima derbi istoka

Foto: Bulls Nation

Tokom vikenda gledali smo nekoliko zanimljivih mečeva u NBA ligi. Bulsi su nastavili sa sjajnim igrama, Golden Stejt se osvetio Sansima i prekinuo njihov niz a sve se više govori o odlasku prve zvijezde Portlanda.

-Bruklin je i dalje lider Istoka. Netsi imaju 16-7 omjer. Prvo su nakon velike borbe savladali Minesotu. Imala je Minesota u par navrata +4 u poslednjem periodu ali serijom odličnih poteza Durenta i uz pet važnih poena Milsa, Netsi su došli do preokreta. Potom su izgubili do Čikaga. Bulsi, koji su na 16-8, preokret su napravili serijom 13-2 na startu 4/4 kada su došli do +6. Do kraja susreta nisu dozvolili Netsima ni da dođu do izjednačenja. DeRozan i Lavin su pogađali u napadu a meč je trojkom zaključio Lonzo Bol. On je imao i par odličnih dobrana na Hardenu a i generalno im je odbrana bila sjajna u 4/4. Loša vijest za Bulse je povreda Karuza.

-Milvoki je na 15-9 i sada su treći. Iako su igrali bez Janisa, savladali su ubjedljivo Majami koji je igrao bez Batlera i Adebaja. Majami je na 14-10.. Uz poraz od Baksa upisali su i pobjedu kod Indijane. Slavili su rutinski a konačno je odlično odigrao Robinson koji se dosta muči ove sezone. Na 14-10 je i Vašington. Vizardsi su u velikom padu. Prvo su izgubili od Klivlenda 15 razlike a u jednom momentu su gubili i 36 razlike a onda ih je savladao i Toronto.

-Šarlot je na 13-11. Šarlot ima problema radi toga što su neki igrači u Kovid protokolu. Radi toga Rozir, Plamli i LaMelo Bol nisu igrali protiv Atlanta. Pa opet, Hornetsi su slavili. Sjajan je bio Bridžis a bitne pogotke imao je i Ubre. Na istom učinku je i Klivlend. Predvođen maestralnim Garlandom i dominantnim Alenom, Klivlend se poigra sa Vizardsima. Potom su odigrali spektakularan meč protiv Jute. U pravoj plej of utakmici, Klivlend je odlično parirao. Garland je igrao sjajno i u tom susretu, Klivlend imao napad za pobjedu ali Garland nije pogodio težak šut a nisu ni Mobli ni Alen uspjeli popraviti iz ofanzivnog skoka.

-Još dvije ekipe imaju 13-11. Boston je definitivno u dobrom ritmu a probudio se i Tejtum. Odigrali su dvije lude utakmice. Prvo su izgubili 137-130 od Jute. Boston je do kraja parirao Juti iako je Juta pogodila čak 27 trojki. Potom je Boston savladao Partland postigavši 145 poena. Filadelfija je savladala Atlantu tokom vikenda i to nakon velikog preokreta. Gubili su faktički cijelo vrijeme, gubili 96-91 na 20 sekundi do kraja. Međutim, do kraja nisu primili ni poen te su serijom 7-0 došli do preokreta i pobjede.

-Atlanta je nakon dva poraza za vikend na 12-12. Prvo su prokockali pobjedu u pomenutom meču protiv Filadelfije. Protiv Hornetsa su odigrali jedan sjajan meč ali nisu iskoristili izostanke u redovima Šarlota i izgubili su. Niksi su na 11-12 nakon što ih je Denver predvođen Jokićem rutinski savladao. Toronto je savladao lako Vizardse pa je na 11-13 dok Indijana tone sve dublje i gubi korak za borbom za plej in.

-Na Zapadu ponovo smjena na vrhu. Golden Stejt je uspio prekinuti niz Finiksa od 18 uzastopnih pobjeda. Ekipa Stiva Kera odigrala je odličan meč. U prve 3/4 su se par puta odvajali na dvocifren plus a onda se Sansi vraćali. Međutim, početkom 4/4 su definitivno prelomili meč. Treba reći da su Sansi igrali bez Bukera a da se tokom meča povrijedio i Bridžis. Opet su igrali dobru odbranu na Kariju a Ejton je ponovo nadigrao Voriorse pod košem. Nemanja Bjelica imao je sjajnu rolu a upravo je klupa bila presudna. Toskano Anderson je imao 17 poena, Pejton bio sjajan uz dvije trojke a Bjelica je imao osam poena, pet skokova i dvije rampe. Kod gostiju, klupa tanka a Kem Pejn je šutirao katastrofalno. Oba tima su sada na 19-4 jer je Golden Stejt izgubio od ekipe San Antonija u meču u kome je Kari odigrao jako jako loše.

-Juta je na 16-7. Ekipa Kvina Snajdera savladala je Boston i Klivlend a šutirala je trojke 47/99 u ta dva meča. Pa i pored toga, imali su problema u oba meča. Boston je prelomio Konli sa 7/7 za tri te Mičel sa dvije teške trojke u završnici. Protiv Klivlenda su spašavali živu glavu jer su Kavsi imali napad za pobjedu ali Garland nije pogodio. Memfis se probio na četvrto mjesto sa omjerom 13-10. Oni su rutinski savladali Dalas koji je igrao bez Dončića.

-Klipersi su na 12-12. U sjajnom derbiju Los Anđelesa savladali su Lejkerse. Cielo vrijeme su Klipersi vodili. Lejkersi su pokušali napraviti preokret u 4/4 ali nisu uspjeli. U završnici je gotovo pa perfektan bio Kenard sa svojih osam poena dok je Markus Moris potvrdio trojkom pobjedu. Nakon toga, izgubili su od Sakramenta. Kingsi im ne leže. Izgubili su poslednja četiri meča protiv njih i sedam od poslednjih devet mečeva.

-Dalas je na 11-11. Oni su rutinski savladali Pelikanse a onda su bez Dončića izgubili od Memfisa. Denver je savladao Nikse pa je na 11-11. Jokić je odigrao fantastičan meč sa 32 poena i 11 skokova a nije igrao 4/4 jer je sve bilo riješeno. Nadži je odigrao meč karijere za Denver a valja reći da je ključna bila serija 17-1 u 3/4, kojom je Denver riješio pitanje pobjednika.

-Lejkersi su na 12-12. Oni nikako da uhvate pravi ritam. Ponovo su izgubili neizvjesnu završnicu a ovaj put od Klipersa. Mada, ni jednom u meču nisu vodili pa možda nisu ni zaslužili pobjedu. Iako je Minesota igrala sjajno protiv Netsa, Durent i Mils su ih srušili pa je Minesota na 11-12. Nakon ubjedljivog poraza od Bostona, Portland je na 11-13. Međutim, njima je veći problem situacija sa Lilardom. Sve se više šuška da će do ''Trade Deadlinea'' Lilard napustiti Portland.

-Otkako je Džentri glavni trener Sakramento igra sjajno. Sada su na 10-14 a upisali su pobjedu protiv Klipersa. Zanimljivo, dobili su ih dva puta u kratkom periodu a Terens Dejvis je ukupno dao 51 poen na ta dva meča. Sparsi su vezali četiri pobjede a za vikend su savladali i Golden Stejt. Hjuston je u seriji od pet pobjeda dok su Oklahoma i Pelikansi van ritma.