XS
SM
MD
LG

Zoran Smileski: Zbogom cimeru i legendo

Zoran Smileski

Region tuguje ta Momčilom Mocom Vukotićem koji je u petak preminuo u 72. godini posle duge i teške bolesti. Tužna vest pogodila je u Skoplju i njegovog bivšeg saigrača i cimera ou Partizana Zorana Smileskog.

-Ode naš Moca, tuga golema. Dobio sam veliku ranu na srcu. Osipaju se redovi velikana, baš sam utučen i tužan. Čuli smo se u oktobru, teško je govorio, rekao mi je da se ne oseća dobro, ali da veruje da će pobediti. Nažalost, nesrećna bolest je bila jača, umorila je našeg Momčila. Bio je duša od čoveka. Slava mu i hvala – počeo je tužnim glacom Zoran Smileski, jedini trener koji je s banjalučkim Borcem osvojio međunarodni trofej, Mitropa kup.

Rođeni su iste godine, 1950, stasavali su u omladinskom pogonu crno-belih, bili i prvotimci…

-S nama u generaciji bili su Pejović, Lečić, Ličanin i Olarević, ja sam prvi postao prvotimac, Moca poslednji od nas. Igrali smo zajedno i u omladinskoj reprezentaciju Jugoslavije, tri puta osvojili državni šampionat, svali su nas kaznena ekspedicija. Bili smo nerazdvojni sedsam godina, od omladinaca do prvog tima. U omladincima su nas trenirali Matekalo i Nenković, a u prvi tim nas je uveo Bobek – nastavio je Smileski.

Mocu je posebno voleo i cenio, prisetio se još detalja iz tog vremena:

-Bili smo cimeri, proveli nezaboravne dane i dane, godine. Izuzetno je bio ljut kada su me iz Partizana poslali na pozajmicu u Banjaluku. Bili smo nerazdvojni i mnogo me je voleo, kao i ja njega. Stanovao je u Rakovici, na treninge je dolazio “trojkom” tramvajem. Nije to tada bilo kao danas, Rakovica je bila kao predgrađe Beograda, danas je to sve isti grad. Stalno me je zvao u Banjaluku, pitao kako mi je, hoću li se vratiti u Partizan. Baš je bio sentimentalan i prostodušan čovek, ljudina! Otac mu je bio kapetan u vojci, Moca je mlad ostao bez oca, imao je veliko srce.

Smileski se apsolutno slaže i podržava predlog Saše Ilića da nekadašnji stadion JNA, a danas Partizana ponese ime po Momčilu Moci Vukotiću.

-Bio je sjajan igrač, dobar trener, veliki čovek. Apsolutno u klubu trebaju da donesu odluku da stadion nosi ime po Moci Vukotiću. I Saša Ilić je velikan Partizana i njegov predlog je odličan. Milutin Šoškić, Vladica Kovačević, Radomir Antić, Moca Vukotić, Saša Ilić, Dragan Mance, koji je mlad otišao… spadaju u prvi red klupskih legendi i velikana – rekao je na kraju Zoran Smileski sa “knedlom” u grlu, opraštajući se od bivšeg saigrača i cimera.