XS
SM
MD
LG

Banjaluka ispada sa rute trke "Beograd - Banjaluka"?

Najveći srpski gradovi sa dvije strane Drine već 15 godina simbol su trke "Beograd - Banjaluka", ali bi se prema posljednjim informacijama to moglo da se promijeni.

Naime, direkcija trke koju čine najpozvaniji ljudi iz ovdašnjeg biciklizma, te njihovi saradnici iz drugih oblasti, razmatraju da Banjaluka po prvi put ne bude na ruti trke. Razlog je, kažu, loša, gotovo nikakva komunikacija sa gradskim vlastima. Slanje dopisa i pozivi za sastanak iz kancelarije ka gradskoj administraciji kako bi zajednički planirali 16. izdanja trke nažalost nisu urodili plodom. Desio se jedan razgovor i stiglo je obećanje da će najkasnije do 25. decembra organizatori dobiti odgovor da znaju na čemu su, ali ga nisu dobili.

- Mnogo energije i sredstava uložili smo u razvoj trke koja je već godinama član prve UCI kategorije i zvanično jedna od 100 najboljih na svijetu. Banjaluka je, kao i Beograd njen simbol i mislimo da smo tokom decenije i po uradili mnogo na promociji našeg grada, ali i Republike Srpske, kako na sportskom tako i na turističkom planu. Na tom jedinom sastanku prezentovali smo naš plan i tražili podršku. Naš zahtjev nije bio ništa veći prema gradu čije je ime u imenu trke nego prema ostalim domaćinima etapa. Dobili smo obećanje da će nadležni učiniti sve kako bi nastavili tradiciju i učvrstili mostove koji su za naš narod od ogromne važnosti, ali do dan danas nismo dobili zvaničan odgovor. I tokom minulog izdanja dobili smo dosta manje sredstava nego ranije, ali nije sve ni u tome. Ranije smo imali mnogo bližu saradnju i logističku podršku, što sada nije slučaj. Ne možemo čak da ni da sjednemo za sto sa gradonačelnikom kako bismo zajedno pokušali da pronađemo najbolji model - navedeno je iz direkcije trke.

Iako je do trke ostalo stotinjak dana, organizatori dalje kažu, da nemaju luksuz da čekaju, pa moraju da traže alternativna rješenja.

- Biće nam izuzetno žao ukoliko karavan na kraju prođe mimo Banjaluke, jer znamo koliko trka znači našim sugrađanima i kakva atmosfera bude u cilju na Trgu Krajine, ali smo primorani da tražimo opciju B - naveli su.

Izuzimajući ovaj krupni detalj, pripreme za 16. izdanje koje je na rasporedu od 14. do 17. aprila 2022. godine teku po planu. Sudeći prema ranim prijavama ekipa, može se reći da će drumovima Srpske i Srbije juriti biciklisti iz tridesetak zemalja svijeta. Prijavljene su ekipe poput Bardoijanija, Novo Nordiska, Mazvovže serce Polske, Minska, Dukle… tako da će društvo u najmanju ruku biti jednako jako kao aprila ove godine.