XS
SM
MD
LG

Miljan Aničić: Imamo prostora za napredovanje, cilj je odbrana titule

Miljan Aničić, trener Breznice

Ženski fudbalski klub Breznica iz Pljevalja jesenji je šampion ženske fudbalske lige Crne Gore. Višestruki prvak države, na dobrom je putu da još jednom odbrani titulu i da se plasira u kvalifikacije za Ligu šampiona, s obzirom da drugoplasiranom Danilovgradu bježi osam bodova.

Tim koji sa klupe predvodi Miljan Aničić imao je stopostotan učinak od šest pobjeda i gol razlikom od 42 postignuta gola i samo dva primljena u toku prve polusezone. Takođe, Breznica nakon jesenjeg dijela šampionata ima i najboljeg strijelca lige, a to je Minela Gačanica, koja je postigla 14 pogodaka.

Breznica godinama unazad važi za jedan od najboljih klubova u regionu i klub koji pravi veoma ozbiljnu priču. Osim ostvarenih rezultata u Crnoj Gori, klub godinama svojim radom daje i reprezentativke u svim ženskim kategorijama.

Tim povodom, razgovarali smo sa Miljanom Aničićem, trenerom Breznice.

- I ove sezone smo ušli u prvenstvo sa jasnim ciljem - odbrana titule prvaka Crne Gore. Polusezonu smo završili na ubjedljivom prvom mjestu sa osvojenih maksimalnih 18 bodova i gol razlikom +40. Djevojke su igrale na visokom nivou, pokazale su visok nivo fudbalske inteligencije i ono što me jako raduje je da iz utakmice u utakmicu igraju sve bolje i bolje, i što još uvijek ima prostora za napredovanje.

Ističe kako je zadovoljan polusezonom

Takođe, smatram kako ženski fudbal nije dovoljno afirmisan i kako se dovoljno ne ulaže.

- Crnogorsku žensku fudbalsku ligu čine svega četiri kluba, što je pokazatelj opšteg lošeg stanja. Od samog osnivanja lige pa do sada, iz godine u godinu sve je manje klubova i po mom mišljenju glavni krivac je FSCG. Ženski fudbal je nedovoljno afirmisan, ne ulaže se u isti. Najveća baza ženskog fudbala su sami klubovi, a klubovi nemaju nikakvu pomoć za njihovu održivost niti razvoj.

Osim velikog fudbala, Breznica je poznata po svom turniru prijateljstva, ali isto tako ovaj klub je i učestvovao na nekima tokom zimske pauze. Bili su prvi u Čitluku i učestvovali su u Majdanpeku.

- Svakako da je učešće na turnirima velika stvar za klubove. Kroz pomenute turnire, igračice održavaju nivo forme a ujedno se stvaraju nova sportska prijateljstva koja su izuzetno važna za razvoj ženskog fudbala. Moram istaći da smo svi u klubu izuzetno ponosni na naš tradicionalni Turnir prijateljstva gdje učestvuje veliki broj ekipa iz država iz okruženja. Isto tako, rado smo se odazvali našim sportskim prijateljima iz Čitluka i Majdanpeka.

Trener Breznice osvrnuo se i na početak priprema za nastavak sezone i šta ih očekuje.

- Krajem januara planiran je početak priprema za nastavak sezone. Uvodni dio priprema obavićemo u Pljevljima, a sredinom februara odlazimo na desetodnevne pripreme u Antaliju, gdje ćemo učestvovati na velikom turniru na kome učestvuju svi prvaci evropskih država u ženskom fudbalu. Tako da, mislim da ćemo biti spremni za nastavak sezone u našoj domaćoj ligi i uspješno privesti domaće prvenstvo kraju. Kroz pomenute pripreme uz veoma jake utakmice, nastojaćemo da ekipu maximalno fizički i taktički pripremimo za predstojeću Ligu šampiona, zaključio je Miljan Aničić.

Breznica Pljevlja


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6