XS
SM
MD
LG

Miomir je iskoristio šansu

Foto: Tennis World USA

U sportu kao i u životu generalno, bitno je iskoristiti priliku kada vam se ona ukaže. Obično one dođu nenadano ali čovjek ipak mora biti spreman da iskoristi tu priliku jer takvih prilika neće biti mnogo. Miomir Kecmanović je jednu takvu dobio na ovogodišnjem Australijan Openu i iskoristio je.

Miomir je prvo trebao u prvom kolu da se sastane sa najboljim teniserom svih vremena, Novakom Đokovićem. Međutim, nakon svih dešavanja sa Noletom, Kecmanović je dobio drugog protivnika ali i veliku priliku. Naime, u prvom kolu mu je rival bio kvalifikant Karuzo a nakon što je Nole deportovan, Miomiru se otvorio žrijeb.

S obzirom da nikada ranije nije igrao treće kolo na Gren Slemu, bilo je jasno da Miomir mora iskoristiti šansu koja mu se ukazala. Međutim, postojao je strah da će mu opet glava biti najveći problem. Ona glava radi koje je izgibio desetak mečeva bar prošle godine koje je morao dobiti. Međutim, očito da je iz svega toga nešto naučio i bio je spreman za novonastalu situaciju.

Vidjelo se već u prvom kolu da je to neki novi Miomir. Odigrao je izuzetno sigurno protiv Karuza i bez ikakvih problema došao je do pobjede i plasmana u drugo kolo. Naredni rival bio je Tomi Pol i to je ujedno bila nova šansa da se probije barijera i da konačno dođe do trećeg kola na Slemu.

Bio je to jako težak meč. Međutim, Miomir je igrao stvarno dobro ali je Amerikanac veoma nezgodan i odlično igra u defanzivi. Često je potrebno odigrati potez više da bi se uzeo poen protiv njega. Vrlo lako vas takav protivnik može unervoziti ali je Miomir bio hladan kao druga strana jastuka. Jesu bila tri teška seta ali je dobio i Pola sa 3-0.

Tako je došao do rezultata karijere na Slemu i duela sa Sonegom koji je bio njegov dužnik. Naime, u prvom finalu u karijeri, Miomir je u Antaliji izgubio od Sonega. Sada je imao šansu za osvetu ali i za prvi plasman u drugu sedmicu Slema u karijeri.

Meč je počeo sjajno za Miomira. Prvi set odigrao je kao i sve do tada i dobio je sa 6-4. Drugi set je imao u svojim rukama. Prednost brejka kao i 6-3 u tajbrejku je ispustio. Tada su mnogi pomislili da će se desiti poraz nalik nekim iz prošle godine. Međutim, Miomir je pokazao da je konačno sazrio. Odigrao j perfektno treći set i dobio ga sa 6-2. Četvrti set bio je teži ali se Miomir pitao za sve. Na kraju ga je dobio sa 7-5.

Tako je došao do osmine finala i prvi put druge sedmice na Slemu. Tako je zakazao i duel sa Gaelom Monfisom. Iskusni Francuz igra sjajno u Australiji i ulazi kao favorit u meč. Međutim, ukoliko Miomir bue igrao kao u prva tri kola, ima itekako čemu da se nada.

No, ono što je bitnije od rezultata protiv Monfisa jesu zapravo neke druge stvari. Niko ni jednog trenutka nije sporio Miomirov talenat. Međutim, mentalno je bio veoma loš i često je radi toga gubio dobijene mečeve. Sada mu se otvorila velika prilika ali je za početak morao pobijediti sebe, odnosno prije svega svoju glavu.

I uspio je. Pobijedio je prije svega sebe. To je najbolje moglo da se vidi nakon izgubljenog seta protiv Sonega. A to što je mentalno jači nego što je bio, to što je sazrio i što je prevazisao određene stvari koje su ga mučile ranije, to zapravo govori da bi Miomir mogao imati fantastičnu godinu.

Svakako da će mu rezultat u Australiji dati mnogo samopouzdanja za nastavak sezone. Probio je određene barijere i što je jako bitno, igrao je sjajan tenis. A naravno, nije kraj jer neće biti bez šansi protiv Monfisa. Bilo bi lijepo da nastavi sa igrama iz prethodna tri meča pa da Srbija ima tenisera u četvrtfinalu. No, kako god prošao protiv Francuza, već sada se može reći da je Miomir iskoristio priliku koja mu se ukazala.