XS
SM
MD
LG

EYOF: Nordijci završili drugi nastup, Mačar odustao u slalomu

Miloš Stević

Miloš Stević je drugog takmičarskog dana u nordijskom skijanju zauzeo 71. mjesto od 73. takmičara. Na rasporedu je bila trka na 7.5 kilometara klasik, a Stević je imao vrijeme 27:00.9, što je bilo sedam minuta i 21 sekundu sporije od pobjednika, a to je jučer bio ponovo domaći takmičar Nikko Antola. Iza njega je 10.6 sekundi stigao srebrni Čeh, Jiri Tuz, dok je bronzanu medlaju osvojio Elias Danielsson iz Švedske sa 15.4 sekunde zaostatka.

Sara Plakalović je zauzela posljednje 61. mjesto u trci na pet kilometara klasik za djevojke sa vremenom 20:04.8. To je bilo 5 minuta i 40 sekundi sporije od pobjednice Iris Pinter iz Italije. Srebrna je sa 6.6 sekundi zaostatka bila Lisa Eriksson iz Švedske, a novom medaljom okitila se i Italijanka Nadine Laurent sa zaostatkom od 16 sekundi, što je bilo dovoljno za bronzu.

Svoj prvi nastup imao je i alpski skijaš, Milivoje Mačar. On nije uspio da završi prvi lauf slaloma, te je ostao bez plasmana. Priliku za popravni imaće u paralel slalomu koji se vozi sutra. Zlato u slalomu osvojio je Finac, Erik Saravuo sa vremenom 1:29.55, svega dvije stotinke brže od Johsa Braathena Herlanda iz Norveške. Bronzu je osvojio još jedan Finac, Jesperi Kemppainen sa zaostatkom od 11 stotinki.

Pored Milivoja Mačara, koji vozi paralel slalom od 13.00, sutra će na borilište po prvi put izaći i klizačica Zara Husedžinović u kratkom programu od 15.30. Prekosutra nas očekuju posljednji nastupi nordijaca, kao i slobodni program Zare Husedžinović za kraj EYOF-a