XS
SM
MD
LG

Huškačka bratija crta mete na ljudima

Vico Zeljković i Đani Infantino, predsjednik FIFA

Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, otkad je došao na ovu funkciju umjesto Elvedina Begića, trpi konstantne neargumentovano-huškačke napade od pojedinaca i pojedinih kolektiviteta iz Sarajeva samo zbog jedne činjenice – da dolazi iz Republike Srpske koja je trajna Dejtonska kategorija, a u gradu na Miljacki žele da je prikažu kao “genocidnu tvorevinu” koju treba ukinuti.

Crtanje mete na čelu Zeljkovića postala je već tradicionalna praksa pred svaku utakmicu reprezentacije, ali i u svakoj “zgodnoj” prilici. Još jedan “grijeh” prvog čovjeka “krovnog” Saveza je taj što mu je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH ujak. 

 


Kakve to veze ima sa fudbalskom igrom, Savezom i Zeljkovićevim legalnim izborom na čelnu funkciju po Statutu koji uređuje da, najkasnije, svake osme godine, predsednika daje drugi entitet? Begić je “carevao” više od decenije, prvo putem Komiteta za normalizaciju, a onda i kao nasljednik srušenog tročlanog Predsjedništva FS BiH i iza sebe ostavio pustoš: višemilionska dugovanja, iskompromitovan sistem, ojađenu reprezentaciju…
Ali, ni izbliza, od “objektivnih” medija iz federalnog Sarajeva nije “blaćen i kuđen” kao njegov nasljednik Zeljković. Biće, ipak, da aktuelni predsjednik FS BiH nije samo fudbalska meta?!

Pred prijateljsku utakmicu na “Bilinom polju” u Zenici u utorak veče protiv Luksemburga (1:0) u improvizovanom studiju televizije “Nova BH” okupila se “patriotska” bratija koja je zaključila da su “njihova” reprezentacija i “njihov” Savez “okupirani” od “tamo nekog sestrića visokog političara iz Republike Srpske”. Pa dobro gospodo bratijo, ako je tako kao što kažete, kome, onda, u takvoj konstalaciji prisvojnog ekskluziviteta pripada Fudbalski savez Republike Srpske, čiji je on konstitutivni član i u kojim okvirima ga uvažavaju UEFA i FIFA?

Fudbalski savez Republike Srpske nikada više neće biti ikebana kao što je to bio od 2016. do 2020. godine, to vam mora biti jasno, a Vicu Zeljkovića ćete morati da trpite najmanje do 2025. godine, a po svemu sudeći i do 2029! Jer tako nalaže Statut, ako Vam ne odgovara, vi bratijo ga promijenite, kao što ste to uvijek radili cvileći Nionu i Cirihu! Na svu sreću, danas Savez vodi mlad, ambiciozan, energičan i sposoban predsjednik, vrijeme plačkonja i “uvrijeđenih mladi” je prošlo!

Rusmir Cviko, koji je bio u stručnom štabu selektora Dušana Bajevića, najuneuspješnijeg trenera Zmajeva (nije ostvarena nijedna pobjeda), našao se da “popuje” i “tumači fudbal” iako je svoje “znanje” pokazao kao saradnik “Princa sa Neretve”. U zlobnoj i huškačkoj retorici koju je ispoljavao putem TV ekrana pridružili su mu se, i podržali ga, Bakir Tiro, nekada novinar i urednik banjalučkih “Nezavisnih novina”, danas urednik u balkanskom servisu Agencije Anadolija, kao i Haris Mrkonja, novinar N1 televizije, bivši rukometaš i sin poznatog rukometnog trenera Jasmina Mrkonje.

Najkompetentniji od svih njih u “studiju” bio je Dželaludin Muharemović, bivši kapiten sarajevskog Željezničara i nekadašnji reprezentativac BiH, ali njegova iskrena objektivnost i realnost dobile su jako malo prostora pored sveznajućih pametnjakovića i onih koji su umislili “da znaju na čemu stoji svijet”!

Tako danas “u Savezu i reprezentaciji ništa ne valja” zato što selektor nije Sergej Barbarez, a predsjednik neko od Srba kojeg su oni htjeli da postave na čelo Saveza, iako je FS BiH nedavno raspisao međunarodni tender za izgradnju 12 terena sa hibridnom podlogom što je projekat koji je do sada bio nezamisliv u “Dejtonskoj zemlji” i njenom fudbalu. Pa, Vico Zeljković je doveo M:tel kao generalnog sponzora, a samim tim i mnogo više novca u Savez nego što je to bilo od BH Telekoma, Premijer liga je modernizovana kao takmičenje, ali sve to su “loši argumenti” za činjenicu da Savez vodi predsjednik iz Republike Srpske.

Za početak vraćanja na fabrička podešavanja pitamo novinare Tiru i Mrkonju: kolege jeste li istraživali gdje je sef ukraden iz FS BiH 2004. godine i šta je u njemu bilo?

Centralni sef Fudbalskog saveza BiH sa povjerljivom dokumentacijom i novcem nestao je usred bijela dana 2004. godine. Nikada nije utvrđeno ko je i gdјe iznio sef težak nekoliko stotina kilograma u strogom centru Sarajeva, a da niko to nije primijetio.

-Ko zna šta je sve u tom sefu bilo i kako je uopšte tajno nestao. Možemo samo da pretpostavimo, poslije mnogih tužbi i duplih ugovora šta se zaista nalazilo od dokumentacije u sefu za kojim se još traga. Mogu samo da kažem da dok FSRS nije ušao u zajednički savez finansijski izvještaji, prihodi i rashodi su se pravili na salveti za ručkom - kazao je za “Glas Srpske” 2011. godine Rodoljub Petković, tadašnji generalni sekretar FS Republike Srpske.

Radi objektivnog i slobodnog novinarstva, čekamo odgovor gospodo kolege?