XS
SM
MD
LG

Može li Igokea pokoriti ''Stožice'' ?

Foto: Igokea

Košarkaši Igokee drugu godinu uzastopno igraće u plej ofu ABA lige. Rival ekipi Dragana Bajića biće Cedevita-Olimpija a prvi meč igra se u subotu u Ljubljani.

Domaći u ovu seriju ulaze nakon velikog šoka. Naime, u četvrtfinalu Evrokupa, eliminisani su u Ljubljani od Burse. Više od eliminacije boli način na koji su eliminisani. Pulen je dao trojku kojom bi dobili meč samo da je malo ranije izbacio loptu jer je vrijeme bilo isteklo kad je uzeo šut. S obzirom da se otvarala velika šansa bar za finale Evrokupa, sigurno je da je ovo težak udarac za ekipu Jurice Golemca i vidjećemo kako će mentalno izgledati u ovoj seriji a pogotovo prvom meču.

Igokea je imala dosta vremena da se spremi za ovu seriju. Faktički, prošlo je mjesec dana od poslednjeg takmičarskog meča. Naime, 1. aprila Igokea je dobila Cibonu i potvrdila plej of. Nakon toga je igrala sa Krkom i Zvezdom ali ti mečevi nisu imali rezultatski značaj. Međutim, trener Bajić nije dozvolio opuštanje. Pripremali su se marljivo za duel sa Ljubljančanima i sigurno da im motiva u samom duelu neće faliti.

Ako gledamo stil igre i filozofiju sa kojom ekipe igraju, Cedevita ne odgovara Igokei. To su pokazale i dvije utakmice u regularnom dijelu sezone. igokei nije problem igrati protiv jače ekipe koja takođe svoju igru gradi kroz odbranu. Međutim, ekipa Jurice Golemca akcenat tavlja na brzu igru i napad i kada nametnu svoj ritam, teško im je parirati.

Igra Cedevite se svodi dosta na 1 na 1 igru gdje bekovi pokušavaju iznuditi adekvatna preuzimanja. Zato će biti veoma bitno za Igokeu da Ilić bude na nivou iz prošlosezonskog plej ofa, kada je maestralno branio Lojda i Voldena u preuzimanjima. Igokein problem može biti ako bekovi Cedevite iznude preuzimanja Stivensa ili Đorđevića. Stivens je dobar defanzivac ali nema brzinu da može ispratiti protivničke bekove a ista stvar je problem i Đorđeviću. Da bi e prilagodili i lakše preuzimali, nije nerealno da Igosi zaigraju sa Ilićem i Tanaskovićem pod košem iako su obojica četvorke.

Protok lopte u napadu Cedevite je prilično dobar. Iz protoka lopte posebno može biti opasan Edo Murič koji vreba svoju šansu u kornerima. Imao je nekih odličnih izdanja protiv Igokee kada je čak bio i X faktor za pobjedu svoje ekipe. 

Pored vanjske linije, Cedevita ima oružje i pod košem. Pulen dosta dobro vrti pik igru sa Ogastom i takva igra je u dobroj mjeri vratila Cedevitu u igru protiv Burse. Igokea ne bi trebala dozvoliti lake poene Ogastu pa i po cijenu faula jer obično nije dobar ''penaldžija''. Što se Omića tiče, vrte i sa njim pik ali je utisak da više poena daje iz ofanzivnog skoka nego iz amih akcija za njega.

Cedevitina odbrana nije dobra. Nekada se i pretjeruje u kritikama na račun iste ali da ima mana, itekako ima. Pogotovo nemaju dobre rotacije u odbrani linije za tri poena. Bursa im je radi takvih situacija dala 5-6 trojki i mogla je još par da su pogodili otvorene šuteve. Dakle, biće veoma veoma bitno za Igokeu da šutira dobro za tri poena i da koristi svoje šanse. Takođe, bitno je da što prije uvede Ogasta i Edžama u probleme sa ličnim greškama jer oni faktički drže odbranu Cedevite. Tu bi Ilić mogao raditi posao jer je u prošlom meču sa Cedevitom bio nerješiva enigma za rivala.

Da bi Igokea bilo šta mogla tražiti, mora za početak uvesti meč u mirniji ritam. U trkanju sa Cedevitom, Igokea nema skoro pa nikakve šanse osim da pogodi 20ak trojki. Radi toga, broj izgubljenih lopti Igokea mora svesti na minimum jer svaka izgubljena lopta je šansa za igru u tranziciji a Jaka Blažič predvodi ligu po poenima iz tranzicije. Takođe, defanzivna tranzicija Igokee će morati biti na visokom nivou.

Čak možda ne bi bilo loše da Igokea, ako ne može drugačije, faulovima razbije ritam Cedevite. Odnosno, i po cijenu velikog broja bacanja, da im oduzme trčanje i da tako uvede meč u ritam koji njoj više odgovara.

Pod košem i u koku, Igokea mora da se nametne. U oba meča je bila dobra u tom segmentu sa Cedevitom i sada mora ponovo takva biti. Utisak je bio da u prvom meču nisu dobro koristili ofanzivni kok a sada će morati da koriste svaku drugu šansu. Tu bi posebno Ilić mogao donijeti dobre stvari jer je Ilić prvi po ofanzivnom skoku u ABA ligi.

Cedevita je favorit i Igokea mora odigrati sjajan i prije svega veoma koncentrisan meč ako želi napraviti iznenađenje. Prednost ekipe Dragana Bajića je rasterećenost jer oni nemaju pritisak da nešto moraju a Igokea tada zna biti najopasnija.

Da li će Igokea napraviti brejk ili će Cedevita odbraniti domaći teren, saznaćemo u subotu od 19h.


16 .kolo ABA liga
Split 61 : 72 Budućnost VOLI
Crvena zvezda MTS 85 : 66 Igokea
FMP 75 : 77 Cedevita Olimpija
Borac 91 : 78 Mornar
Krka 62 : 79 Mega Basket
Cibona 80 : 73 Zadar
Studentski centar 83 : 93 Partizan NIS
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 16 15 1 31
2 Partizan NIS 16 13 3 29
3 Budućnost VOLI 16 12 4 28
4 Cedevita Olimpija 16 11 5 27
5 Igokea 16 9 7 25
6 Mega Basket 16 8 8 24
7 FMP 15 9 6 24
8 Mornar 16 7 9 23
9 Studentski centar 16 7 9 23
10 Cibona 16 6 10 22
11 Borac 16 5 11 21
12 Zadar 16 4 12 20
13 Krka 16 3 13 19
14 Split 15 2 13 17