XS
SM
MD
LG

I pored muka u skoku, Igokea je imala svoje šanse u Ljubljani ali ih nije iskoristila

Foto: ABA liga

Od svih ekipa u plej ofu ABA lige, Igokei najmanje odgovara Cedevita-Olimpija. Pa opet, htjelo se da baš sa njima igraju u prvoj rundi plej ofa. Iako je prvi meč bio u ritmu koji odgovara Cedeviti, iako se mučila Igokea u skoku, Igokea je imala šanse. Iala ali ih nije iskoristila.

Za Igokeu je bilo bitno da proba usporiti Cedevitu. Međutim, već na startu je bilo jasno da se to neće desiti. Igokea je prihvatila igru u ritmu koji odgovara Cedeviti te je u prvom periodu parirala. Imala je raznovrsnost u napadu i bila efikasna iako je Voler bio van ritma. Sa druge strane, nije bilo Blažiča ali se Pulen od starta dobro uveo u meč. Igoka je u prvom periodu primila 29 poena a da je bonus ispunila tek u završnici perioda. 

U drugom periodu se nastavilo pa manje više u istom ritmu. Cedevita je vodila a Igokea se nekako održavala u životu. Pri vodstvu Cedevite 47-44, Igokea je imala tri napada da se dodatno približi ili čak preokrene uključujući i kontru 3 na 1. Međutim, sve šanse Igokea je olako ispustila a utisak je da je Radanov mnogo ''davio'' loptu u tim trenucima. U završnici poluvremena, dozvolili su ''Igosi'' Cedeviti nekoliko ofanzivnih skokova nakon promašenog bacanja Pulena te je Cedevita otišla na +7.

Skok je bio faktički jedini pravi problem u prvom poluvremenu za Igokeu. U ostalim segmentima bili su u egalu sa domaćima ali skok je bio 19-11 za domaće i imali su čak 12 ofanzivnih skokova za poluvrijeme.

Sam početak drugog poluvremena nije bio dobar za Igokeu pa je Cedevita došla do 13 poena prednosti. Bajić je tada zvao tajmaut i rekao igračima da je bolje da nisu ni izašli na drugo poluvrijeme ako ga misle tako igrati. Uspio je time razdrmati ekipu te je Igokea zaigrala bolje. Malo po malo uspjeli su se vratiti.

A onda dolaze ključni momenti meča.

U završnici trećeg perioda, Igokea je imala napad na -6. Odigrali su odlično akciju, lopta je stigla do Jošila na njegovoj omiljenoj poziciji pod 45 stepeni ali je kapiten Igokee promašio trojku. Imali su još neke šanse ali nisu mogli pogoditi šuteve. Isto se desilo i na startu 4/4. Opet se Igokei ukazala šansa. Imali su napad na -5, opet Jošilo ostaje sam na svojoj omiljenoj poziciji ali ne pogađa. Da paradoks bude veći, Jošilo je imao 4/4 do ove dvije pomenute trojke.

Nakon što je Igokea propustila šanse da meč uvede u potpuni egal, krenulo je novo odvajanje Cedevite na dvocifrenu prednost. Nije se ekipa Dragana Bajića predavala. Pokušavali su na sve načine da ostanu u igri. No, Cedevita je sjajno šutirala i pogađala svakakve šuteve, kako one preko ruke, tako i one od tablu. Jednostavno ih je išlo sve u poslednjem periodu. Sa druge strane, polako se uvlačila panika u redove Igokee jer su bili svjesni da moraju pogađati a nisu bili u stanju to uraditi.

Na kraju je sve rezultiralo pobjedom Cedevite te vodstvom u plej of seriji. Faktički, dvije stvari su bile ključne na kraju. Skok i sam ritam meča.

Iako je Igokea izuzetno skakački potentna ekipa, u ovoj utakmici je imala 15 skokova manje i još je dosta dobrih stvari na skoku donosio Ilić svojim sjajnim pozicioniranjem. Pored skoka koji je bio rak rana Igokee, problem je bio i ritam meča. Nikako Igokea nije uspijevala usporiti ritam meča jer je to ono šro bi njima više odgovaralo.

Jer u jurnjavi sa Cedevitom, Igokea teško može tražiti put do uspjeha. Može držati egal, može parirati neko vrijeme ali teško tokom svih 40 minuta. To su pokazale sve tri utakmice ove sezone.

Sada slijedi duel u Laktašima. Igokea će u srijedu imati imperativ pobjede. Bilo bi dobro za Igose da imaju što veću podršku sa tribina i da im navijači budu dodatni vjetar u leđa u ovom jako bitnom susretu gdje nemaju prava na kiks.

Što se tog meča tiče, Igokea će morati igrati sa većom energijom i agresivnošću kako defanzivno tako i na skoku. Moraće probati na bilo koji način suporiti Cedevitu i uvesti ih u igru pet na pet. Tu bi svakako igokea imala svoje šanse.

No, bitnije od samih šansi jeste i da ih Igokea iskoristi. Uz i loše segmente u igri u Ljubljani, Igokea je imala svoje šanse ali ih nije iskoristila. To se mora promijeniti za meč broj dva u ovoj seriji i Igokea prosto tu mora iskoristiti svaku šansu koja joj se ukaže. Inače, to će biti poslednji meč Igokee u ABA ligi voe sezone.


16 .kolo ABA liga
Split 61 : 72 Budućnost VOLI
Crvena zvezda MTS 85 : 66 Igokea
FMP 75 : 77 Cedevita Olimpija
Borac 91 : 78 Mornar
Krka 62 : 79 Mega Basket
Cibona 80 : 73 Zadar
Studentski centar 83 : 93 Partizan NIS
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 16 15 1 31
2 Partizan NIS 16 13 3 29
3 Budućnost VOLI 16 12 4 28
4 Cedevita Olimpija 16 11 5 27
5 Igokea 16 9 7 25
6 Mega Basket 16 8 8 24
7 FMP 15 9 6 24
8 Mornar 16 7 9 23
9 Studentski centar 16 7 9 23
10 Cibona 16 6 10 22
11 Borac 16 5 11 21
12 Zadar 16 4 12 20
13 Krka 16 3 13 19
14 Split 15 2 13 17