XS
SM
MD
LG

Baksi su stradali od vlastite taktike

Foto: Boston Celtics

Sve što košarka može ponuditi, vidjeli smo u seriji Bostona i Milvokija. Gomilu maestralnih poteza i sa jedne i sa druge strane, neizvjesnih završnica, brejkova. Ma svega je bilo u seriji dvije fenomenalne ekipe. Iako bi vjerovatno svi da ova serija traje barem mjesec dana s obzirom na kvalitet koji je ponudila, poslednja epizoda odigrala se u nedelju uveče u Masaćusetsu i to u onom popularnom evropskom terminu.

Evidetnno je bilo od starta da su i jedni i drugi umorni i potrošeni. Tokom cijele serije nisu se štedjeli. Cijelo vrijeme ogromna potrošnja i igra u kontaktu. Kako meč bude tekao vidjeće se koliko je publika bitna i koliko na domaćem terenu može nositi ekipu i kad ekipa ostane bez energije.

Baksi su imali jasan plan. Budinhozer je htio prekopirati prvu utakmicu. Baksi su tada defanzivno spriječili prodore Bostona te su prisilili Boston da šutira faktički samo trojke. Sa druge strane, Janis je u toj prvoj utakmici razigrao saigrače te su na kraju dobili meč.

Prvi period je neodoljivo podsjećao na taj meč.Šou Janisa u napadu gdje je i bio dvocifren ali i podijelio šest asistencija dok je Milvoki defanzivno rizikovao sa šutom Bostona. Na ruku im je išlo i to što Vajt nije mogao pogoditi dvoranu te je promašio tri otvorena šuta na startu meča a promašivali su i ostali. Uz sve to, Baksi su uspostavili kontrolu u skoku te su imali prednost tokom cijelog prvog perioda.

A onda je došao taj famozni drugi period. Tu je Boston po navici bio sjajan. Obično bi u napadu krenuli nekim šutom za tri poena a nerijetko bi to radio Pričard. I sada je bilo tako. Defanzivno su pojačali agresivnost, imali bolje rotacije i zatvorili su Janisu linije dodavanja te su tako spriječili da Janis razigra ostatak ekipe. Radi svega navedenog, Boston je sa +5 otišao na odmor.

Sart nastavka naslutio je da će Budinhozer i Milvoki stradati od vlastite taktike. U kratkom periodu Boston je dao nekoliko trojki te su došli do dvocifrene prednosti. Tu se već vidjelo da Baksi gube korak. Nisu oni promijenili odbranu nego ih je stigao umor. Sa druge strane, publika je nosila Boston pa nisu osjećali umor toliko. Imali su sjajan protok lopte u napadu. Sve bi kretalo od hend ofa iz kojeg bi uslijedio povratni pas ili pas u korner na šut za tri poena. To je ono što smo gledali u napadima Bostona najčešće u drugom poluvremenu. Ispalili su tačno 30 trojki u drugom poluvremenu i dali 14 uz nekoliko promašenih otvorenih šuteva.

Na drugoj strani Boston je igrao dobru odbranu ali im čak nije ni bio problem s obzirom na igru Milvokija. Već u završnici trećeg perioda a pogotovo u 4/4, bilo je očito koliko Baksi više nemaju ni snage ni ideje. Janis je promašivao zicer isključivo na umor. Iako se očekivalo da gledamo dramu do poslednjih sekundi, na kraju to nismo dobili jer je Milvoki nokautiran i nije mogao više da se digne i da zakomplikuje meč Bostonu.

Boston je imao veću širinu. Tejtum i Braun odigrali su sjajno ali vjerovatno prvo ime ove serije je zapravo Grent Vilijams. Da vam je neko rekao kako će Grent ispaliti 18 trojki u majstorici, vjerovatno bi pomislili da će Boston sa takvom igrom lagano izgubiti. Ali zapravo nije bilo tako.

Grent Vilijams bio je lider svoje ekipe. Na kraju krajeva, ne može mu se prigovoriti ni za jedan šut jer 90% je bilo otvoreno i bilo je logično da ih uzme. Tokom cijelog plej ofa Vilijams igra fenomenalno na oba kraja parketa i nekako je i zasluženo da on bude prvo ime Bostona u sedmoj utakmici.

Tokom serije sa Netsima, Grent je fenomenalno šutirao a na drugoj strani čuvao Durenta. Tokom serije sa Baksima imao je nekih lošijih momenata ali je u suštini odradio još jednu fenomenalnu seriju. Kada je on čuvao Janisa, Janis se mučio i često gubio lopte i dobijao rampe. Jeste Janis imao par brutalnih partija tokom ove serije ali je fakat da je Grent Vilijams odradio vrhunski posao čuvajući Grka.

Boston se plasirao u svoje treće konferencijsko finale u poslednjih pet sezona. Tamo će igrati protiv Majamija koji im je dužnik jer ih je prije dvije sezone eliminisao u sjajnom finalu Istoka. 

Spektakl i sada možemo očekivati. Činjenica je da je Majami odmorniji i da će vjerovatno dosta lako radi toga dobiti prvi meč. Ali ovaj Boston, ratnički Udokin Boston, sigurno se neće tako lako predait.