XS
SM
MD
LG

Ko će u finale NBA lige ?

NBA liga ulazi u samu završnicu i na red su došla konferencijska finala. Na Istoku će igrati Majami i Boston dok će na Zapadu snage odmjeriti Golden Stejt i Dalas.

MAJAMI vs BOSTON

Dvije ekipe koje su igrale vjerovatno i najbolju košarku na Istoku, na kraju se sastaju u finalu. Majami je finale izborio preko Atlante i Filadelfije dok je Boston to uradio preko Bruklina i branioca titule Milvoki Baksa.

Majami je i tokom plej ofa imao problema sa povredama ali i kad bi bilo izostanaka, ne bi se osjetilo kao ni tokom sezone. Džimi Batler igra fenomenalno, Adebajo radi posao u oba smjera dok je Strus pravo otkrovenje ovog plej ofa i niko ko mnogo donosi Majamiu. Pogotovo je bitan jer Dankan Robinson nije nikakav faktor u plej ofu.

Što se tiče Bostona, oni su izdominirali Bruklin a onda su igrali fenomenalnu seriju sa Baksima. Gubili su 3-2 ali su preokretom prošli dalje. Tejtum i Braun igraju sjajno, Horford doktorski kako zna dok je otkrovenje za Boston Grent Vilijams. Njegova odbrana nikad nije bila sporna ali on je u ovom plej ofu sjajan i u napadu pogotovo što se tiče korner trojki.

Što se ove serije tiče, vrlo moguće je da nas čeka duga serija i dosta borbe ali je realno da Majami bar prvi meč dobije bez problema s obzirom da je Boston mnogo istrošeniji i umorniji. Za razliku od Baksa, Boston bi lakše mogao braniti ključnog igrača Majamija odnosno Batlera. Ali za razliku od Baksa, Majami ima veću širinu a to bi mogao biti problem za Boston. Veoma zanimljiv biće duel Laurija i Smarta. Grent Vilijams će biti zadužen za Batlera dok će Horford i Adebajo voditi veliku bitku. Takera će Majami vjerovatno baciti na Brauna a Batler bi mogao braniti Tejtuma.

Sve u svemu biće ovde mnogo taktičkog nadmudrivanja dva sjajna trenera. Prognoza je takva da se očekuje prolaz Majamija u šest mečeva.

GOLDEN STEJT vs DALAS

Golden Stejt je prošao do finala Zapada prvi put nakon tri godine. Igrali su dobro iako su izgubili dosta lopti u nekim mečevima ali su na kraju ipak prošli i Denver i Memfis. Dalas je priredio iznenađenje. Ne protiv Jute naravno ali protiv Finiksa definitivno jesu.

Golden Stejt ima veliku širinu. Stef i Klej igraju ono svoje a Džordan Pul se sjajno dodavao u dobrom dijelu mečeva. U nekim mečevima bili su različiti X faktori poput Lunija, Ota Portera, Kuminge dok je čak i Vigins igrao dobro neke mečeve iako je odigrao loše kraj sezone.

Što se tiče Dalasa, oni idu na pogon Luke Dončića. Luka je bio maestralan protiv Sansa. Imao je više poena od Bukera, skokova od Ejtona, asistencija od Pola, ukradenih lopti od Bridžisa i trojki od Kraudera tokom serije sa Sansima. Branson je loše počeo tu seriju a kasnije je bio odličan dok je Dinvidi bio pravi u pravo vrijeme.

Dalas je pokazao da ga ne smijemo potcijeniti ali im neće biti lako. Dobra stvar je ta što su defanzivno jako dobri tokom cijele sezone. Da bi mogli uraditi nešto, moraju usporiti Voriorse maksimalno. Voriorsima više odgovara brži ritam dok Dalas cijele sezone igra u sporijem ritmu.

Voriorsi će fokus odbrane staviti na Dončića i sigurno će mu pokušati oduzeti asistencije jer realno neće moći dobiti sam seriju ako ne bude imao podrške Dinvidija, Bransona, Klebera. Sa druge strane, Dlaas će morati imati defanzivne rotacije kao što su ih imali u sedmom meču protiv Sansa. Defanzivno će se dosta uzdati u Fini Smita koji je njihov ključni čovjek u defanzivi a svakako da može i ofanzivno pomoći.

Realna prognoza jeda Golden Stejt prođe u šest mečeva. Kako god se serija završi, Srbija će imati košarkaša u finalu kao i pomoćnog trenera a ova serija će pokazati da li dalje idu Bjelica i Dejan Milojević ili Bobi Marjanović i Kokoškov.