XS
SM
MD
LG

Meč koji je pokazao pravu istinu

Foto: Real Madrid Basket

Veliki mečevi otkriju i veliku istinu. Tokom sezone Barsa je igrala dobro, redovno dobijala Real ali nije to sve izgledalo tako prosto i nije se moglo tako prosto zaključiti da je bolja ekipa. Na kraju je istina izašla na vidjelo u anjbitnijem mogućem trenutku, polufinalu Evrolige.

Laso je u finalu Kupa Kralja iznenadio Jasikevičiusa startnom petorkom koja je bila atipična. Nešto slično uradio je i u ovom meču. Petorka bez klasične petice gdje je ta petica zapravo Jabusele. Problem je nastao za Lasa u ranoj fazi meča jer je Gos morao izaći iz igre. Međutim, Jabusele na petici je bio potpuni pogodak pa je Real sjajno otvorio susret i poveo sa 14-8.

Uslijedio je odgovor Barse koja je počela igrati bolju odbranu i otežavali su linije dodavanja Realu dok su napadu uhvatili dobar ritam zahvaljujući Mirotiću. Uspjeli su čak napraviti i preokret. Međutim, nisu odmah uspostavili kontrlu nad mečom. Mada, pošteno gledano nisu je imali nikad, čak ni kad su imali veliku prednost.

Laso je dobro miksao petorke pa je na startu drugog perioda imao petorku sa više poena u rukama na parketu te su održavali vodstvo. Međutim, vremenom se desio pad. Nije Real izgledao dobro i bili su premekani. Napadi Barse bili su dobri. Igrali su dosta u tranziciji jer je Realova defanzivna tranzicija bila katastrofalna. Mirotić i Laprovitola su igrali odlično a vidjelo se da je ideja da Kalates što manje bude na lopti bar u periodu kad su pravili svoju seriju. Real sa druge strane nije mogao pogoditi ništa i što je poprilično čudno, nisu bili dovoljno čvrsti.

Barselona je imala -11 na poluvremenu, na startu nastavka i +13. Međutim, bilo je vidno da nemaju kontrolu nad mečom i da Realu treba malo. Alberto Abalde se nije snalazio u prvom poluvremenu najbolje ali je u nastavku uhvatio sjajan ritam te je brzo spakovao sedam poena. On je Real približio u par navrata na -6. Međutim, Barsa je odbila nalet i trojkom Mirotića došla do +11.

E tu je uslijedio pravi preokret Reala u režiji odbrane i Francuza u napadu. Defanzivno je Real postao mnogo agresivniji. Bolje su rotirali, pokrivali dobro linije dodavanja i dobro su punili reket te nisu dozvoljavali prodore bekovima Barse. Skok su kontrolisali i nisu davali Barsi druge šanse. Na drugoj strani, sve je krenulo od Kozera i Jabuselea. Kozer je pogodio bacanja, pa je na uručenje i otvaranje prostora Jabuselea pogodio pod faulom. Onda je Jabusele odigrao sjajan pik sa Tavaresom a sve je začinio svojom trojkom nakon otvaranja u širinu.

U završnici trećeg perioda razigrao se i Serhio Ljulj. To je bio znak da se Barseloni ne piše dobro i da su nadrljali. Pokrenuo se u završnici trećeg a nastavio je briljirati u 4/4. Odbrana Reala je bila dobra pa su došli i do +7. U jednom momentu Barsa je imala svoje dobre momente dok je Real polako postao bezidejan u napadu. Faktički, Poarije je u jednom momentu bio jedini koji može donijeti poene zakucavanjima.

Barsa je pojačala odbranu i kroz tu odbranu i bolji protok lopte u napadu se vratila a svakako da joj je značilo i par pogođenih trojki. Nakon poena Mirotića iz ofanzivnog skoka, došli su i do izjednačenja. A onda se opet ukazao Kozer.

Taj čovjek je stvarno nevjerovatan. Kao da ima neka tajna veza njega i Beograa. Na prošlom F4 u Beogradu, bio je tihi heroj Realove titule. Sada, kada se Barsa vratila, on je odbio njen nalet. Prvo je pogodio trojku iz driblinga a onda je ukrao loptu i poentirao na drugoj strani. Barsa je opet uspjela da se vrati u igru. Imali su na -3 dva napada u završnici i potpuno nelogično dva puta birali dvojke. Pogotovo je nevjerovatan potez Eksuma na pet sekundi do kraja. Uhvatio je ofanzivni skok na -3 i umjesto da da povratni pas, on je išao na poene iako Barsa nije imala tajmauta više. Ljulj je dao nadu Barsi promašenim drugim bacanjem ali je Jabusele uhvatio ofanzivni skok i to je bio kraj.

Ova utakmica pokazala je neke stvari. Bilo je vidljivo i kroz sezonu a sada se to najbolje vidjelo. Ova Barsa jeste odlična ekipa sa mnogo sjajnih košarkaša ali ova Barsa nema šampionski akrakter. Sa druge strane, Real upravo to ima. Zato je djelovalo cijelo vrijeme da, ukoliko se sastanu u završnici sezone, da će ih Real dobiti i da će Laso pokazati da je ipak bolji trener od Šarasa.

A zaista jeste. I to ne samo od Šarasa nego svih u Evropi. Ne postoji trener u Evropi koji 11 godina radi na jednom mjestu, koji ima sjajne rezultate i koji forsira mlade. Pablo Laso je unikat i jedan od poslednjih mohikanaca jer ima hrabrost da da prostor mladima a trenira veliki klub. Takvih trenera je danas nažalost nedovoljno.

Real cijele sezone ima problema sa pozicijom plejmekera. Šta je Laso uradio ? Nakon poraza od Bajerna otjerao Ertela iz ekipe. Odlučio je rizikovati i koristiti Abaldea i Hangu kao kreatore ali da prije svega ima mir u ekipi i igrače kojima vjeruje. Vrijeme je pokazalo da je bio u pravu jer je izbacio igrački kvalitetniju ekipu.

Junaci su definitivno Jabusele i Kozer. Jabusee je veoma kompletan igrač. Fizički moćan igrač, sjajan defanzivac koji može preuzimati i braniti sve pozicije a u napadu može biti sekundarni kreator ali može i otvaranjem u širinu pogađati trojke. O Fabijenu Kozeru već smo rekli sve. Čovjek je čudo i baš baš zahvalan igrač.

Što se samog meča tiče, ključ Realovog preokreta je u čvrstini i nametanju iste. U prvom poluvremenu Real nije bio čvrst i bio je netipično mekan. U nastavku se to premijenilo. Nametnuli su se u skoku, uspostavili čvrstu odbranu i kroz sve to kreirali su preokret.

Preokret im je donio finale protiv branioca titule, ekipe Efesa. U prošlom finalu u Beogradu, Lasov Real srušio je tada aktuelnog prvaka, ekipu Fenerbahčea. Laso će sigurno uraditi sve da se istorija ponovi.