XS
SM
MD
LG

Bostonov brutalan odgovor koji može zavarati mnoge

Foto: NBA

Nikada nije dobro zaključivati na osnovu jedne utakmice i uvijek treba gledati širu sliku. Tako, niije baš posve realna druga utakmica Majamija i Bostona kao što nije bila ni 3/4 prvog susreta. U prevodu, mnogo je manja razlika između ovih ekipa nego što su pokazali određeni dijelovi prva dva meča.

Boston je u drugi meč ušao jači za Horforda i Smarta ali i pod imperativom pobjede nakon što su izgubili prvi meč.

Meč nije baš najbolje počeo za Boston. Gubili su lopte, loše gradili skok a Majamija je išao šut za tri poena. Uticaj Horforda vidio se u tome da je Batler sporo ušao u meč jer je u većini situacija Horford bio zadužen za njega. Pa i pored toga, Majami je došao do deset poena prednosti. Međutim, Boston nije paničio. Odjednom je krenuo šut i tako je krenuo njihov preokret.

A šut ne da je krenuo, nego je išao za sve pare. Sipali su trojke kao da su na treningu i u jednom momentu su imali nestvarnih 10/12 za tri. Pri tome, daleko od toga da je odbrana Majamija bila loša. Tejtum je dao dvije trojke preko ruke, Braun jednu, Pričard pogodio tešku trojku. Jednostavno ih je išlo sve. Takođe, odbrana je funkcionisala na pravi način jer su tu dosta značili i Horford i Smart.

Međutim, mora se priznati da je Boston iao i dosta sreće. Često su se ničije lopte odbijale njima i to tako da lako mogu otvoriti igru u tranziciji. U početku su iz rranzicije poentirali na obruču a kasnije su i u tranziciji podizali trojke. Donekle je tu i Majami zakazao jer je njihova defanzivna tranzicija bila na momente jako loša.

Sve to dovelo je do +25 za Boston na poluvremenu iako su imali -10 na početku utakmice. Drugo poluvrijeme je bilo pa manje više odrađivanje posla i Boston je bez nekih problema priveo posao kraju i došao do brejka.

Nakon poraza u prvoj utakmici, odgovor Bostona bio je brutalan ali isto tako može zavarati one koi ne gledaju širu sliku.

Da li je realno da svaki put od prvih 12 pogoditie deset trojki ? Da li je realno da svaki put se 90% ničijih lopti vama odbije ? Naravno da nije. E Boston je dobrim dijelom na tim stvarima gradio svoju prednost. Jedino što im je donijelo prednost u drugom meču a što može biti konstantno je njihova odbrana koja je sjajna. Ali šut i odbijanje lopti onako kako to Seltiksima odgovara se neće sigurno desiti u svakoj utakmici. Čak je veliko pitanje hoće li se ikako još desiti a i ako se desi, maksimalno mogu još jedan meč tako dobiti.

No isto tako nije bilo realno ni ono što smo vidjeli u trećem periodu prve utakmice. U tom periodu, Majami je razbio Boston sa 39-15. Prije svega, osjetio se defanzivno nedostatak Horforda a ofanzivno Smarta da stane na loptu i da smiri igru malo. Smart jeste od potcijenjenog u dobroj mjeri postao precijenjen igrač ali je jako bitan za ekipu. Zašto kažem precijenjen ? Proglašen je za defanzivca sezone a pored Horforda nije ni najbolji defanzivac svoje ekipe. Horford je taj koji čuva najbolje protivničke igrače. On je bio zadužen, uz asistenciju Grenta Vilijamsa, za Durenta u prvoj rundi, Janisa u drugoj a u ovoj drugoj utakmici kad god bi preuzeo Batlera, Džimi je imao probleme.

Već u trećem meču treba očekivati mnogo veću dramu i vrlo moguće da jedna lopta odluči. Boston jeste napravio brejk ali ne smije se Majami tek tako otpisati. Iako imaju težu poziciju sada nego da su odbranili domaći teren, i dalje se može reći da su favoriti za prolaz. Blagi ali favoriti.

Zašto su favoriti i nakon Bostonovog brejka ?

Prije svega jer imaju veću širinu. To što su imali izostanke cijele sezone primoralo je Spolstru da proširi rotaciju i da razvije kroz sezonu momke poput Strusa, Vinsenta a čak u nekim okolnostima i od Keljeba Martina može dobiti dobre stvari. Ima i Boston širinu ali ne toliko veliku kao Majami jer se Bostonu dosta toga svodi na startnu petorku i dva do tri igrača sa klupe dok Majami može čak i na petoricu sa klupe računati.

Druga stvar koja je jako bitna u plej ofu, jeste zaustavljanje prve zvijezde ekipe. Tejtum kada jednom izgubi osnovni plan za utakmicu, ide iz greške u grešku. To je pokazala prva utakmica u drugom poluvremenu ali i treći meč protiv Baksa. Pri tome, u vidu Takera Majami ima jako oružje za njega. Sa druge strane, evidentno je da je Horford jako oružje za Batlera. Ali, postoji velika razlika. Batlera i kad zaustavite poenterski, može vas na drugi način uništiti. Mnogo je kreativniji od Tejtuma i ako ga ne ide, razigraće saigrače. Prosto rečeno, zreliji je a to je jako bitno na nivou cijele serije.

Treći meč ovih ekipa igra se u noći subote na nedelju. Ko god da dobije, biće daleko još od završenog posla ali će sigurno steći psihološku prednost. Jer poražena ekipa u trećem meču, imaće imperativ pobjede u četvrtom.