XS
SM
MD
LG

Danas se igra derbi

Na stadionu "Rajko Mitić" igra se finale Kupa Srbije Crvena zvezda - Partizan (18 časova)

 Crvena zvezda večeras ima priliku da još jednu sezonu u domaćim takmičenjima završi trijumfalno. Crveno-beli su osvojili 33. titula u nedelju posle pobede protiv Voždovca u poslednjem kolu (3:1). Za maksimalan učinak i prošlosezonsko dostignuće potrebno je da naš najtrofejniji klub bude ponovo bolji od Partizana. Za meč sa večitim rivalom šef stručnog štaba Dejan Stanković neće moći da računa na nedovoljno oporavljenog desnog beka Kristijana Pićinija.

- Zvezda daje obavezu da budeš pravi, bez obzira na umor i iscrpljenost. Ne bira trenutak ni momenat da li ste umorni. Sezona je bila veoma teška. Na momente smo bili saterani uza zid i nismo smeli da izgubimo. Taj stres smo izneli junački, pre svega igrači zajedno sa klubom i navijačima. Uz čuvenu parolu da zajedno možemo sve – kaže Stanković.

Trener šampiona zatim je nadahnuto nastavio:

- Problem igrača je što imaju ludog trenera, koji ne želi da odustane i da umor i iscrpljenost prihvati kao opravdanje. Momenat za slavlje je bio i prošao. Očekuje nas za klub, navijače i nas mnogo jaka i važna utakmica kao što je derbi. Sam po sebi je specifičan, videli smo i ove sezone, igrali smo ih tri. Odlučuju detalji. I sada će tako biti.

Dilema jedan ili dva napadača

Dejan Stanković nije hteo da otkriva da li će Partizan napasti sa jedni ili dva napadača od starta.

- Videćemo...

Kraj prvenstva pre finala kupa

Osvrnuo se Stanković na činjenicu da je poslednja utakmica u sezoni finale Kupa Srbije.

- U većini evropskih liga finale kupa se ne igra na kraju sezone. Mislim da bi o tome trebalo razmišljati. Prvenstvom treba da se zatvori sezona.

Na pitanje da li „ludi” trener može da obezbedi sedam titula u nizu i tako pređe Partizanov rekord od šest titula u vreme predsednikovanja Dragana Đurića.

- Ja bih korak po korak. Nije u mom karakteru da gledam previše unapred, već da budem stabilan u datom trenutku. Ovu sezonu da privedemo pozitivno kraju i potom krećemo da pravimo plan za narednu. Potpisivanje novog ugovora na obostrano zadovoljstvo je dokaz da se razmišlja i o budućnosti. Nema razloga da mi bilo šta bude parametar sem naredne sezone. Da bih dao maksimum moram biti fokusiran na momenat.

Neće moći Stanković da računa na sve igrače:

- Izaći ćemo u najjačem sastavu u ovom trenutku. Pićini je osetio bol u prednjoj loži pre sedam dana i nismo uspeli da ga oporavimo. Iz ove sezone smo izvukli maksimum. Došli do titule i osmine finala Lige Evrope. Finale kupa je jagoda na tortu i zaokruživanje najpozitivnije sezone. Teže je doći do titule, morate da odigrate 37 mečeva, dok u kupu samo pet za osvajanje trofeja. To ništa ne menja, ciljevi Zvezde su jasni, idemo na pobedu.

Nedavno osvojena titula Crvene zvezde možda bude uticati na pristup finalnom susretu.

- Sigurno će biti napeta i neizvesna utakmica, jer se igra direktno za trofej, nema popravnog. Finala su za pobediti, ne za igrati. To je nama Murinjo rekao pred Madrid i delim mišljenje s njim.

Kratak odmor, pa nova sezona

Trener Crvene zvezde odbija da se zadovolji učinjenim, već najavljuje još jači tim i bolje rezultate naredne sezone.

- Imaćemo kratak odmor. Pauza neće biti veća od dve nedelje, što je malo posle sezone kakva je bila ova. Sve lige kreću ranije i mi ćemo početi prvenstvo druge sedmice jula. Napravljen je plan priprema. Moramo da zbijemo redove do novembra, kad ćemo odigrati poslednji meč u godini. Imaćemo duži odmor u zimskoj pauzi.

Poslednji večiti derbi bio je prilično čvrst posebno na sredini terena.

- Pritiskali su nas, bili čvrsti. Bilo je mnogo faulova i agresije na koju nismo odgovorili. Isto takav je bio derbi koji smo rešili u našu korist sa 2:0. Očekujem manje više sličan derbi, da vidimo ko će bolje odgovoriti na agresiju. Golovi se broje, ali pobedu donose dobijeni dueli, oduzete lopte, druge lopte, koncentracija u prekidu... Bitno je kako se uđe od prvog minuta.

Ako crveno-beli reše finale u svoju korist postaće tek druga generacija koja je vezala dve duple krune (prva 2005/06. i 2006/07), što može da stvori dodatni motiv, ali i pritisak.

- Saživeli smo se sa pritiskom, ako ga je bilo, bilo ga je ove godine. Neće biti manji niti veći. To nam daje obavezu da u jednom meču, kao što je derbi, najvećem i najlepšem u srpskom fudbalu budemo pravi – poentirao je Stanković.

Ne osvojite li titulu, pehar kupa nameće vam se kao utešna nagrada, međutim...

Trener Partizana Aleksandar Stanojević uoči večerašnjeg finala masovnijeg takmičenja s Crvenom zvezdom ne misli tako!

- Srećni smo i ponosni što ćemo da predstavljamo klub u velikom spektaklu. Nadamo se dobrim stvarima - da osvojimo trofej. Prva pomisao je da kup ne može da bude nikakva utešna nagrada, niti da spasava sezonu. Jedna utakmica ne može da promeni mišljenje. Ja prvi, kao najodgovorniji za tim, kazaću šta je bilo dobro, šta nije, onda mediji i navijači. Odigrali smo skoro 60 mečeva i nije u redu da sezonu vezujemo samo za ishod jednog. Niti želim posle da pričam: „da, da, osvojili smo kup” – „otvorio je dušu” u predvečerje najveće srpske svetkovine šef struke crno-belih.

Parnom valjku bilo bi lakše da se igra u Humskoj: u dva prolećna derbija u komšiluku nema pobedu?

- Trofej je trofej, bilo gde da se osvoji. Od kako sam u Partizanu, od sedam utakmica sa Zvezdom ovo će da bude peta „tamo”. Sticajem srećnih ili nesrećnih okolnosti, činjenica je da je na njihovom stadionu teže. Prirodno...

Ne očekujem da Borjan izvede penal

Dođe li, eventualno, do penala za Crvenu zvezdu, očekujete li da ga izvede Milan Borjan, siguran u najdelikatnijem trenutku sezone - sudijskoj nadoknadi u meču poslednjeg kola s Voždovcem?

- Borjan je profesionalac i ne bih da ga komentarišem s te strane, to mi je neumesno. Ne verujem da će on da izvede penal u regularnom toku. Načinom rada i ponašanjem, mogu da kažem sve najbolje za njega, ali... Ne bih komentarisao stvari.

Da li ostajem? Malo je neprofesionalno...

Hoće li ishod finala Kupa Srbije da prelomi vašu odluku da li ćete i sledeće sezone da predvodite Partizan?

- Malo je neprofesionalno da sad pričam o tome...

Finale utiče i na status igrača?

- Sve može da utiče, derbi te podigne ili spusti. Nekim igračima cela sezona određuje status. Odgovoran sam i vodim se činjenicama, u odnosu na to donosimo odluke o budućnosti svih nas. Uključujući i mene.

Već pet mečeva na Marakani niste postigli gol?

- Imali smo šanse, nismo poentirali iz situacija koje smo morali da pretvorimo u golove. To nam ne pravi pritisak, niti nam daje inat. Da bi pobedio i osvojio nešto, moraš da postigneš pogodak. Teško da možemo igrački jedni druge da iznenadimo. Možda... nekim prekidom.

Partizan i sa najviše osvojenih bodova u ovom veku (98) nije postao šampion, možda sad proradi inat?

- Nije prijatno kad u dugoj borbi ostanete bez titule, da se ne vraćam 100. put na to. Igrači ne moraju da pokažu inat, ljutnju ili srdžbu, već – ponos. Prkos, što nose dres velikog kluba. Ne bih voleo da uđemo u finale s negativnom agresijom, već da budemo ponosni što smo deo istorije. Kad nosite crno-beli grb, ne smete ni da pomislite da nemate energiju. Videli ste koliko nam je značila i pobeda protiv Radničkog, iako je Zvezda već vodila.

Ne može bez kadrovskih problema: Natho se taman oporavio, kad... Rikardo?

- Rikardo u utorak nije trenirao, nadamo se da će da bude u redu. Natho još nije radio sa ekipom od povrede na Voždovcu. Neću skroz da prepišem sastav s prethodnog meča sa Zvezdom, zavisi od situacije sa njima dvojicom. Što se tiče Natha, ne znate da li da će da počne, pa kaže kako ne može u 20. minutu, ili ako uđe, pa bude morao odmah da izađe. Nismo prelomili, pričaćemo i sa lekarima.

Istrčaćete na stadion „Rajko Mitić” bez bonusa?

- Ne znači da neće da počnu. Prošli derbi u kupu startovao je Jović. Marković je podigao formu, Menig igra dobro u kontinuitetu, zadovoljan sam Terzićem i Jovićem, ali formacija zavisi i od Natha i Rikarda.

Partizan je prethodna dva finala, protiv Vojvodine 2020. i Crvene zvezde 2021, izgubio lošijim izvođenjem jedanaesteraca. Ako sad dođe do njih...?

- Razmišljam da ne vežbamo penale, činili smo to u prošlosti dosta puta. Tačno znamo kako ko šutira, imamo strategiju i na sve smo spremni – zaključio je Aleksandar Stanojević.