Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022 Kladionica
XS
SM
MD
LG

Olimpijski centar Jahorina u misiji oživljavanja grada Pale

Dejan Ljevnaić

Skijalište Olimpijskog centra Jahorina se iz jedne zimske sezone u drugu transformiše u istinsko mondensko skijalište, koje svojim fascinantnim stazama, daleko najmodernijim instalacijama vertikalnog transporta, neprevaziđenim gostoprimstvom i odličnom ponudom sadržaja i zimskih aktivnosti, privlači sve veći broj posjetilaca. Upravo oni se već nakon prvog spuštanja, na njene staze svake godine rado vraćaju, ostajući vjerni destinaciji koja im obezbjeđuje najbolje skijanje i najkvalitetniju uslugu na snijegu.

Takvih je skijaša u toku zimske sezone 2021/2022 bilo 411.000, a neskijaša čak 150.000. U odnosu na baznu, zimsku sezonu 2016/2017, kada je na Jahorini skijalo 60.000 ljubitelja ovog zimskog sporta, daleko je i veći broj zaposlenih ne samo u Olimpijskom centru Jahorina, već i u svim drugim privrednim subjektima na planini, bilo da je riječ o ugostiteljskim objektima, rentalima skijaške opreme, ski školama, objektima za smještaj, ili čak samom Olimpijskom centru Jahorina. Time su stanovnici kompletne Sarajevsko-Romanijske regije direktno, ili indirektno, zavisni o poslovanju vodeće turističke destinacije u regionu, a u najvećoj mjeri to su stanovnici opštine Pale, koji svoju šansu vide u činjenici da se na planini nerijetko traži krevet više, konkuretnijoj cijeni smještajnih objekata, te blizini samom skijalištu.

Ono što je Olimpijski centar Jahorina prepoznao kao izvanrednu priliku kako bi opština Pale, u gore pomenutoj situaciji, dostigla svoj puni potencijal, te unaprijedila životni standard svojih stanovnika, jeste renovacija i adaptacija turističkih objekata na njenom području, koji su nekoć bili omiljeno mjesto okupljanja velikog broja ljudi, a koji sada predstavljaju samo ostatke iz perioda bivše Jugoslavije. U pitanju su četiri objekta sjajne ugostiteljske reputacije: hotel Turist, hotel Panorama, hotel Koran, te nekadašnji Dom izviđača "Budućnost", odnosno nekadašnji Studentski dom na Kaloviti brdima, na području opštine Pale, koji već duži niz godine propadaju, bez zainteresovanosti potencijalnih investitora za njihovo ponovno stavljanje u funkciju.

S tim u vidu, Olimpijski centar Jahorina je pokrenuo inicijativu za prenos vlasništva nad četiri devastirana objekta sa Vlade Republike Srpske i opštine Pale upravo na Olimpijski centar Jahorina, s ciljem pokretanja svih neophodnih procedura i aktivnosti uz pomoć koji bih se navedeni objekti adaptirali i stavili na raspolaganje turističkoj ponudi opštine Pale i svim njenim stanovnicima.

"Oslanjanjem na uspjeh koji je Jahorina postigla u prethodnih 5 godina, i preuzimanjem inicijative kao što je ova, stavili bismo u funkciju objekte koji bi značajno doprinijeli turističkoj ponudi opštine Pale, ali i preostalih opština Sarajevsko-Romanijske regije. Novi smještajni kapaciteti znače nova radna mjesta, nove mogućnosti ekonomskog i privrednog razvoja, smještanje velikog broja turista upravo na području opštine Pale, a sve pomenuto bi značilo da bi upravo ova opština postala središte svih zbivanja i cjelokupne turističke ponude.

Ipak, stavljanjem u funkciju navedenih objekata omogućilo bi se ne samo korištenje novih smještajnih kapaciteta sa akcentom na popunjene kapacitete na Jahorini, već i promociju i održavanje drugih sadržaja, jednako značajnih za turizam ove opštine i regije kojoj pripada, kao što su kongresi, seminari, prezentacije, konferencije i slični događaji", istakao je direktor Olimpijskog centra Jahorina, gospodin Dejan Ljevnaić, i dodao: "Ideja koja se u ovom kontekstu značajno izdiže iznad ostalih jeste i saradnja sa porodicom Đoković, uz čiju bismo pomoć djecu značajno vratili sportu, koji posebnu dimenziju dobija ukoliko se njime djeca bave u prirodi kojom je opština Pale bogato nagrađena. Imamo namjeru da zajedno sa porodicom Đoković sagradimo sportske terene u neposrednoj blizini pomenuta četiri objekta, na kojima bi se organizovali brojni sportski kampovi i takmičenja. Ovakva izgradnja omogućila bi dalje organizovanje brojnih dječijih i omladinskih, obrazovnih kampova, treninga, kulturnih i drugih rekreativnih sadržaja".