XS
SM
MD
LG

Dinastija ''Ratnika'' ponovo vlada

Foto: Golden State Wariors

Košarka se mijenjala kroz svoju istoriju. Imala je razne faze ali u modernom dobu veliki akcenat se stavlja na šut. Šutersku revoluciju napravili su Golden Stejt Voriorsi sa svojom možemo slobodno reći dinastijom. Dinastijom koja ponovo vlada.

Voriorse možete voljeti ili ne ali bi ih morali poštovati. Kako su izgradili imperiju ? Fenomenalnim izborima na Draftu. Stef, Klej, Grin, sve su to njihovi pikovi. Džordana Pula su takođe birali na Draftu, Lunija, Kumingu takođe. Svi oni su dio ekipe koja je ponovo na tronu a tri Stef, Klej, Grin je i tvorac dinastije jer je od njih sve krenulo.

Pokušali su prvo graditi uspjeh sa Markom Džeksonom kao trenerom. I nisu bili toliko loši ali im je falilo ono  nešto. Kasnije se desio i skandal sa Džeksonom pa su ga morali mijenjati a novi trener bio je Stiv Ker. Kerovim dolaskom započela je vladavina ''Ratnika''.

Već u prvom sezoni su došli do titule. Možemo pričati da je bilo i olakšavajućih okolnosti. Klivlend je imao tada veliku trojku ali se sve svodilo na LeBrona jer su Lav i Irving bili povrijeđeni. Vodili su Kavsi sa 2-1 ali je Golden Stejt preokretom slavio sa 4-2. Igudala je odigrao maestralno finale i bio MVP a ne treba zaboraviti i sjajan doprinos Dejvida Lija u tom finalu uz već pomenuti trio Stef, Klej, Grin. Naredne sezone ostvarili su rekord i najbolji omjer u istoriji lige sa 73-9 u regularnom dijelu sezone. Vodili su 3-1 u finalu ali je Klivlend kreirao najveći preokret u istoriji finala i došao do titule.

Potom su doveli Durenta. Sa njim su u naredne dvije sezone dolazili do titula. U sezoni 18/19 igrali su finale sa Torontom. Bez želej da se umanji titula Nursove ekipe, činjenica je da su povrede uništile Golden Stejt u tom finalu. Ostali su i bez Durenta koji će nakon te sezone otići ali i bez Kleja.

Krenule su mučne sezone, pogotovo ona 19/20 sezona. Sastavi Voriorsa bili su šaroliki jer su i Stef i Klej bili povrijeđeni. Sa Voriorsima su se svi poigravali a korona im je prekratila muke pa su okončali sezonu na dnu. Prošla sezona bila je nešto bolja ali su ostali u plej inu bez plej ofa.

Međutim, ova sezona je bila sezona povratka. Prije svega, nakon dvije ipo godine košarci se vratio Klej i to nakon dvije strašne povrede. Njegov povratak išao je paralelno sa povratkom Golden Stejta u vrh. Regularni dio sezone završili su na trećem mjestu Zapada a onda su u plej ofu redali Denver, Mimefis i Dalas te su došli do finala.

Kroz tekstove smo se osvrtali na prvih pet mečeva finala sa Bostonom pa ćemo sada govoriti samo o šestom meču. Taj meč je počeo katastrofalno za Voriorse. Gubili su sa 14-2 na startu a u TD Gardenu bilo je totalno ludilo. Međutim, Boston je faktički do kraja prvog perioda izgubio utakmicu. Činjenica je da se Voriorsi mogu brzo vratiti iz minusa ali Boston nije sebi smio dozvoliti da povede 14-2 a da izgubi sa 27-22 prvi period.

Ostatak meča Voriorsi su rutinski odrađivali. Igrali su sjajno u odbrani, prisiljavali Boston na sijaset izgubljenih lopti (ukupno 22 izgubljene lopte) dok su u napadu imali neuporedivo veću širinu. Igrači sa klupe Bostona dali su samo pet poena dok je sam Geri Pejton II dao šest poena za Voriorse. Faktički, sve što je Boston radio svodilo se na Brauna i Horforda dok je Tejtum mnogo podbacio. Sa druge strane, Voriorsi su imali veću širinu.

Stef je proglašen za MVP-a finala apsolutno zasluženo jer je u svakoj, izuzev pete utakmice, dao minimum pet trojki. Ne smijemo zaboraviti ni Viginsov fantastičan doprinos kroz čitav plej of jer je bio drugi najbitniji igrač ekipe. Drejmond Grin je i dalje potcijenjen u očima mnogih ali je genijalan košarkaš i duša ovih Voriorsa. Džordan Pul je ogroman zalog za budućnost a i sada je imao odličan doprinos. Momci poput Kuminge i Pejtona su igrači zadatka, Luni je mnogo napredovao radeći sa Milojevićem dok su bitnih rola kroz plej of imali i Oto Porter te Nemanja Bejlica. Na Kleju se vidi da to nije onaj Klej ali i dalje ima dobrih momenata u oba smjera.

Iako su Voriorsi napravili pravu šutersku revoluciju mnogi i dalje ne shvataju još jednu veliku njihovu stranu. Ma koliko su njihovi napadi nevjerovatni, od postavljanja blokova, protoka lopte, kretanja bez lopte pa do realizacije, toliko je njihova odbrana čelična. To se pokazalo i protiv Bostona. Jesu imali raznovrsnost u napadu ali su preokret nakon vodstva Bostona 2-1, napravili u najvećoj mjeri radi fenomenalne odbrane u naredna tri meča.

Ovo je bilo šesto finale u osam godina za Voriorse i četvrta titula. Generacija sa Stefom, Klejom, Grinom i Kerom na klupi, sigurno je u TOP5 najboljih generacija u istoriji košarke. Dinastija Voriorsa promijenila je košarku a sada je ponovo zavladala istom. S obzirom na glad za pobjedama, na sistem i na izbore na Draftu, djeluje da će ova dinastija još dugo biti u vrhu.

Samo ako budu zdravi......