XS
SM
MD
LG

Nole će se pitati za sve na Vimbldonu

Foto: Roland Garros

U ponedeljak počinje najprestižniji teniski turnir na svijetu a ujedno i treći Gren Slem u sezoni. Na travnatim terenima ''Ol Ingland Klaba'' vodiće se borba za šampiona Vimbldona.

Novak Đoković prvi je favorit za titulu. I kladionice ga favorizuju ali i stručnjaci. Realno, Nole je debelo ispred svih kad je trava u pitanju. Međutiebi biti najveći protivnik radi pritiska koji će imati. Naime, s obzirom da sada Nadal ima dva Slema više, Nole ima imperativ da osvoji titulu. Pogotovo jer i dalje su na snazi propisi po kojima neće moći igrati na Ju Es Openu jer nije vakcinisan.

Nole odbranu titule započinje u duelu protiv Korejanca Kvona. Realno, ovo bi morao biti jedan lakši trening za Noleta, slično kao što je to bio meč na Rolan Garosu sa Nišiokom na startu. Protivnik u drugom kolu mogao bi mu biti Kokinas ili Majčrćak. I jedan i drugi mogu Noletu u realnim okvirima biti problem u jednom setu, u smislu da ga uvedu u tajbrejk ili da možda uzmu Noletu set. Ali u suštini, trebao bi biti lak posao.

U trećem kolu Nole bi mogao a zemljaka, Kcmanovića ili Đerea. Miša nije dobro odigrao sezonu na travi jer je na oba turnira ispao u prvom kolu. Sada kreće protiv Milmana i biće to nezgodan meč. Australijanac voli igrati na travi i ima dobar servis. Ako Miomir bude na nivou iz većeg dijela sezone, trebao bi slaviti ali svakako nezgodan meč. U drugom kolu Miša bi mogao na Lasla Đerea ili Tabila. Duel Đerea i Tabila biće duel momaka koji baš i ne gotive travu ali Laci u meč ulazi kao favorit. Bilo bi lijepo da, kad su već u istom dijelu žrijeba, gledamo duele srpskih tenisera i u drugom kolu ali i u trećem. Svakako, i u duelima sa Kecmanovićem ili Đereom, Nole bi bio favorit a pogotovo protiv Đerea. Miša bi mogao da namuči Noleta ali svakako da bi imao male šanse za trijumf.

U osmini finala Nole bi mogao na Basilašvilija ili Opelku od nosilaca. I jedan i drugi imaju svoje kvalitete ali neozbiljno je govoriti o njima kao nekim pravim prijetnjama za Noleta. U četvrtfinalu projektovani rival bi mu trebao biti Alkaraz. Međutim, sa oprezom treba gledati šta će Španac raditi. Nije igrao na travi i veliko je pitanje kako će se snaći sad kad se od njega očekuje pa najmanje to četvrtfinale. Uopšte neće biti iznenađenje ako Alkaraz rano ispadne. U prvom kolu ga čeka neugodni Štruf a potom bi mogao na Fonjinija. U osmini finala bi mogao na Sinera ili Iznera što svakako ne bi bili jednostavni mečevi.

Što se tiče polufianal, Nole bi od onih sa najvišim rangom mogao na Hurkača ili Ruda. S tim što za Ruda vrijedi isto što i za Alkaraza. Neće biti senzacija ako rano ispadne. Već u drugom kolu može na Imbera koji ima i finala na travi, kasnije Gofana, Fučoviča koji je igrao četvrtfinale prošle godine na Vimbldonu. Dakle, ni malo lagan posao. Sa druge strane, Hurkač je neuporedivo bolji na travi. Na kraju krajeva, prošle godine igrao je polufinale a dobio je i Federera i Medvedeva. I on ima neke mine u žrijebu kao što su Dimitrov i Nori ali svakako je realnije da dođe do polufinala nego Rud.

U drugom dijelu žrijeba ostali su Beretini i Nadal a u tom dijelu žrijeba su i Cicipas, Ožije Alijasim kao i Šapovalov. Dakle, Nole na sve njih može tek u finalu. S obzirom da je osvojio dva turnira na travi, Beretini je vjerovatno najveći favorit donjeg dijela žrijeba ali i tu ima par nagaznih mina iz drugog plana poput Čilića ali i Nika Kirijosa.

Spomenuli smo šta čeka Kecmanovića i Đerea jr su potencijalni rani rivali Noleta. Dušan Lajović u prvom kolu ide na Karenja Bustu. Jeste duel sa nosiocem ali nije Duci bez šansi samo ako bude igrao onako kako zna. Ako prođe mogao bi na Bublika pa TIjafoa i tako dalje. Filip Krajinović na startu igra protiv Čeha Lehecke i tu će biti favorit. U drugom kolu bi mogao na Kirijosa a u trećem Cicipasa. Težak žrijeb ali ako bude igrao kao u Kvinsu, Filip može iznenaditi.

Dakle, kad su u pitanju srpski teniseri, od Noleta očekujemo da se ponovo popne na tron. Realno, na travi nema nikog ko je ravan njemu i sve će zavisiti od njega samog. Može ostati bez titule samo ako se ''usključi'' kao protiv Nadala u većem dijelu četvrtfinala na Rolan Garosu.

Ostali svakako ne vole travu pa će svaka pobjeda biti veliki plus za njih.