XS
SM
MD
LG

Ko će iznenaditi a ko razočarati na Vimbldonu ?

Foto: Wimbledon

Vimbldon je poseban turnir na kome uvijek bude iznenađenja ali i razočarenja a mi ćemo pokušati predstaviti tenisere koji bi mogli biti u jednoj ili drugoj kategoriji.

Kasper Rud je jedan od kandidata za razočarenje. Iako nije specijalista za travu, Rud kao aktuelni finalista Rolan Garosa, prosto ima obavezu da odigra dobar turnir. Međutim, uvod nije bio dobar jer je u Kvinsu izgubio od, do tada anonimusa, Penistona. U prvom kolu Rud ide na Alberta Ramosa na startu. Tu ipak ne bi trebao imati problema. Međutim, već u drugom kolu može na Iga Ambera i tu bi lako mogao biti kraj za njega jer je Amber odličan na travi. Ranije je igrao i neka finala tako da sigurno će biti težak rival za Norvežanina. 

Karlos Alkaraz je omiljeni lik gdje god da se pojavi. Na šljaci je bio fenomenalan a okončao je Rolan Garos u četvrtfinalu gdje ga je savladao Zverev. Na travi nije igrao i biće zanimljivo vidjeti šta će uraditi. Njegova igra jeste dobra za travu jer ima odličan servis i igra napadački. Međutim, pod pritiskom će biti i nije nemoguće da ispadne rano. Žrijeb mu je nezgodan jer već na startu igra sa Štrufom. Štruf je dobar na travi ali je u padu. U drugom kolu Alkaraz bi mogao na Fonjinija što svakako neće biti lagan meč za Španca.

Od tenisera koji bi mogli razočarati, izdvajamo i Ožije Alijasima. I po igri ali i rezultatima, on bi trebao doći daleko. Ali, ima nezgodan žrijeb a poznat je kao neko ko sporo ulazi u Slemove. U prvom kolu igra protiv Kresija. Kresi ima idealnu igru za travu a svojim malo i dosadnim tenisom može iritirati protivnika. Ove sedmie igrao je finale Istburna i izgubio ga u tri seta protiv Frica. Ako ga Ožije prođe, u drugom kolu može na Soka. Amerikanac je daleko od najboljih dana ali je odličan server što je preduslov za dobre stvari na travi.

Tejlor Fric možda nekome neće biti iznenađenje. Ima Masters titulu iz Indijan Velsa, ima titulu iz Istburna i igru koja je sjajna za Vimbldon. Ali, on nema veliki rezultat. Realno, nije nemoguće da dogura daleko. U prvom kolu ide na Muzetija a onda može na Tsenga ili Greja. Rune bi mu mogao biti rival u trećem kolu a u osmini finala recimo Ožije. Dakle, mogao bi Fric napraviti sjajan rezultat na Slemu jer to je nešto što mu fali.

Igo Amber možda nije nekome favorit za velike stvari ali uz igru kakvu može prikazati na travi, druga sedmica na Vimbldonu nije nemoguća misija. U prvom kolu ide na Ečeverija i biće veliki favorit a potom bi mogao na Ruda ili Ramosa. U trećem kolu bi recimo Gofan mogao biti njegov rival. Belgijanac jeste imao zapaženih rezultata u prošlosti na VImlbdonu ali trenutno je van forme.

Iznenađenje bi mogao biti i Borna Ćorić. Ćorić izlazi iz povrede i hvata ritam a skoro je osvojio Čelendžer u Parmi. Fali mu mečeva na travi ali ide na Švarcmana koji ima lošu igru za travu. No, da bi Borna mogao dobiti, fizički će morati isparirati i biti na dobrom nivou. S obzirom da mu fali dugih mečeva u poslednje vrijeme, taj dio može biti problem. Ali svakako nije bez šansi a ako bi prošao, otvara mu se žrijeb za dalje. Sa druge strane, Argentinca možemo ubrojiti u grupu potencijalnih razočarenja na ovom turniru.

Valja ispratiti i Britance Drejpera i Penistona jer su imali dobre rezultate na turnirima pred Vimbldon. Drejpera se sjećamo jer je prošle godine uzeo set u prvom kolu Đokoviću a Penistona je Krajinović dobio u četvrtfinalu Kvinsa ove godine. Drejper ide na Bergsa a potom bi mogao na De Minora dok Peniston nakon Laksonena može na Dimitrova.

U svakom slučaju jedno je sigurno, na Vimbldonu uvijek bude i iznenađenja i razočarenja. Poseban doživljaj je pratiti mečeve sa ovog turnira i sigurno ćemo uživati u kvalitetnom tenisu u naredne dvije sedmice.