XS
SM
MD
LG

Zanimljivosti oko Vimbldona koje možda niste znali

Foto: Wimbledon

Vimbldon je najčuveniji teniski turnir na svijetu i mnoge stvari oko Vimbldona znamo. Međutim, ima nekih zanimljivosti za koje možda i niste čuli.

Vimbldon je najstariji teniski turnir na svijetu. On je prvo izdanje imao 1877. godine. Na prvom izdanju mogao je učestvovati bilo ko pa bukvalno i slučajni prolaznici. Naravno, vremenom je turnir rastao i dostigao današnje visine. Ono što je zanimljivo, šampion ne zadržava u trajno vlasništvo trofej nego je kod njega do narednog Vimbldona.

Tokom turnira potroši se ogroman broj lopti. Tačnije, potroši se preko 54 hiljade lopti za dvije sedmice turnira. Ali i tu ima još jedan zanimljivost. Loptice se ne uništavaju nakon što se potroše na terenu nego ih se može kupiti u šopu na Vimbldonu za par funti.

Golubovi znaju biti problem na ''ostrvu''. Nisu toliko problem u Engleskoj, koliko su problem u Škotskoj što se moglo vidjeti tokom nekih utakmica njihove fudbalske lige. Međutim, na Vimbldonu ništa ne prepuštaju slučaju. Da bi rastjerali golubove sa kompleksa, svako jutro puštaju jastrijeba koji se zove Rufus.

Englezi često drže surovo do tradicije. Nekada se tenis igrao isključivo u bijeloj opremi i zato se i zove ''bijeli sport''. VVremenom se to promijenilo ali ne i na Vimbldonu gdje kompletna oprema mora biti bijela. Federer je morao promijeniti tenisice jedne godine jer nisu bile potpuno bijele, Nole je morao skinuti jednom kačket tako da to što ste veliki šampion ne dozvoljava vam da kršite ovo pravilo. Recimo da paze i kakva pića koriste teniseri. Teniser tokom meča može koristiti samo pića sponzora turnira. Tako je jednom Ivo Karlović morao ukloniti flašiću sa vodom jer nije bila voda jednog od sponzora turnira.

Jedan od najvećih simbola Vimbldona su jagode i šlag. Podatak od prije par godina je nevjerovatan jer su tokom turnira potrošili čak 23 tone jagoda i sedam hiljada litara krema. Iako je nezamislivo otići na Vimbldon a ne probati jagode i šlag, oni koji su probali kažu i da nije nešto spektakularno a pri tome je skupo.

Jedna od tradicija je i ta da se ''srednja'' nedelja odnosno nedelja u prvoj sedmici ne igra. Tada se pauzira dok za razliku od drugih Slemova, svi mečevi osmine finala u obje konkurencije igraju se u ponedeljak u drugoj sedmici. Dešavalo se ali jako rijetko da se igra i tokom te nedelje u prvoj sedmici ali samo ako bi kiša pravila baš ogromne probleme.

E upravo ta kiša je jedan od simbola Vimbldona. Međutim, nekako u poslednje vrijeme i ne pravi tolike probleme koliko je znala praviti u prošlosti. Tokom 135 godina otkako Vimbldon postoji, samo 32 dana nije padala kiša uopšte. Ovo je zaista jedan nevjerovatan podatak ma koliko kišovita bila Engleska.

Jedna od tradicija je i ta da šampion prvi meč igra prvi na centralnom terenu u ponedeljak, odnosno prvog dana turnira. Taj meč kreće od 14:15h po našem vremenu a ove godine tu čast imaće Novak Đoković jer će tada igrato protiv Kvona.

Dugi mečevi bili su takođe karakteristika Vimbldona a duel Iznera i Maua je sinonim za to. Međutim, to se više neće dešavati. Naime, u petom setu uveden je super tajbrejk koji se igra na 12-12. Prvi takav meč igrali su Nole i Federer 2019. godine u onom čuvenom finalu a na kraju je Nole slavio.

Spominju se često još neke promjene ali Vimbldon nekim stvarima odolijeva i pokušava održati tradiciju koliko god je to moguće u modrenom vremenu.