XS
SM
MD
LG

Ratko Nikolić prezadovoljan kampom u Istočnom Sarajevu: Nema razloga da se ne vratimo

Rukometni kamp "Ratko Nikolić" nakon uspješno završenog kampa u Vrnjačkoj Banji po prvi put od pokretanje ove ideje prije sedam godina napravio je jednu smjenu van Srbije.

U saradnji sa Rukometnim klubom Slavija proslavljeni reprezentativac Srbije, Ratko Nikolić, stigao je sa dijelom svoje ekipe trenera i u Istočno Sarajevo gdje se ove i naredne sedmice održava kamp, koji je već u prvoj godini postao međunarodnog karaktera.

Pred jedan od treniga Ratko Nikolić je za SportDC govorio o kampu u Istočnom Sarajevu, a dotakli smo se i reprezentacije Srbije.

- Mogu da kažem da je stvarno fantastično ovde. Evo baš smo sumirali utiske sa trenerima, prelepo je u Istočnom Sarajevu, uslovi su fantastični. Posle one hale gdje je Slavija igrala utakmice, ovo je na evropskom nivou i sigurno da će biti lakše i za igranje i za treniranje, rekao je za naš portal Ratko Nikolić.

Predsjednik RK Slavija, Mladen Mrda, i Ratko Nikolić su u izuzetno dobrim odnosima. Nikolić je zimus bio gost Slavije na svečanoj večeri kluba na kraju godine, a tada negdje je i krenula ideja da Slavija bude domaćin jedne smjene kampa "Ratko Nikolić". Objašnjava nam Nikolić i kako je sve krenulo sa kampom u Istočnom Sarajevu.

- Na nagovor, pre svega moga prijatelja, Mladena Mrde. U decembru je on insistirao da jedna smena kampa bude u Istočnom Sarajevu, nakon Vrnjačke Banje, i stvarno brzo smo se dogovorili. To je bila odlična ideja. Dogovorili smo se da ćemo da prihvatimo tu ponudu da napravimo pilot projekat što se tiče kampa i mislim da je ovo uspešno urađeno i da će ovaj kamp u Istočnom Sarajevu postati tradicionalan.

Nije trenerski tim kampa u kompletnom sastavu, ali ako se naredne godine vrate u Istočno Sarajevo, to će biti kamp identičan onom u Vrnjačkoj Banji.

- Ovde smo došli u užem sastavu, što se tiče trenera. Na kampu kod nas imamo oko 15 trenera. Ovo je na neki način pilot projekat, i sledeće godine ako sve bude ok ove, a ne vidim razloga da ne bude, dolazimo u punom sastavu trenera, i sa onim iz inostranstva. Ovde smo na neki način došli da pokažemo kako mi to radimo u Vrnjačkoj Banji. Mi praktikujemo da svaki polaznik kampa ima svoga trenera, da mu se posveti pažnja do najsitnijih detalja, maksimalno im se damo. Mi ne možemo da naučimo dete da igra rukomet za sedam dana, mi hoćemo da mu pomognemo, posavetujemo i da kada se on vrati u klub zna šta treba da radi. Tamo smo napravili jedan nivo i priču koja traje. Imamo hotel Fontanu sa pet zvezdica, to su fantastični uslovi, trenira se isto u klimatizovanoj dvorani. Tu su negde približni uslovi. Sada je ovo pilot projekat, a naredne godine tek nadamo se onom pravom.

Kako kaže, da li će kampa biti i naredne godine zavisi od Slavije, ali ne vidi razlog da se tako nešto ne dogodi.

- To zavisi od RK Slavija, koji je i sada organizator svega ovoga. U priči što smo pričali do sada mislim da će ovo samo da se proširuje. Sada je veliko interesovanje, ovo je nešto novo, klinci su videli kako to izgleda i ja misllim da ćemo to da nastavimo. Nema razloga da se ne nastavi, RK Slavija je ambiciozan, mi smo ambiciozni i to je to. 

Četrdesetak polaznika kampa radi u dvije smjene, prije podne i poslije podne, a Nikolić je zadovoljan odzivom.

- Iskreno, za prvi kamp ovo je odlično. Kada smo mi krenuli, bilo je hajde da kažemo problema. Uvek kada pokrećeš nešto novo treba vremena da se to razradi. Mi kada smo krenuli u Srbiji bilo je tridesetak klinaca, međutim sledeće godine je bilo više, a sada smo došli da u smeni ima 70 klinaca. Mi ne radimo na komercijali, radimo do 60-70 klinaca da bismo mogli da radimo normalno. Klinci su super i mogu da kažem da sam prezadovoljan. Mislio sam da će biti manje, ali ovo je odlično.

Najviše se pažnje posvećuje individualnom radu sa polaznicima.

- Imamo uzrast od grupe do grupe, od najmlađih gde se bavimo vođenjem lopte, pa do tehničko-taktičkih vežbi i motorike. Najviše pažnje posvećujemo individualnom radu. Nije ovo ekipa, pa da mi tu nešto uigravamo, već se posvećujemo individualcima. Obraćamo pažnje na to najviše. Radimo i po pozicijama.

Oni koji su bili tu na prvim kampovima već su sada seniori, a neki i u reprezentaciji.

- Imamo reprezentativca Srbije Marka Milosavljevića, koji je bio na kampu, Trnavac je na širem spisku reprezentacije, imamo reprezentativaca Crne Gore, reprezentativaca Bosne i Hercegovine. Mogu da kažem da dosta klinaca koji su bili na kampu su postali reprezentativci. Pa verovatno da negde postoji neki naš mali udeo u tome.

Dotakli smo se u našem razgovoru sa Ratkom Nikolićem i reprezentacije Srbije gdje je on sada direktor. U Savezu sada duvaju neki novi vjetrovi koji čini se donose napredak srpskom rukometu.

- Iskreno, dosta se toga promenilo. Došli su neki novi ljudi koji drugačije razmišljaju, promenila se atmosfera i unutar reprezentacije. Dolaskom Tonija Đerone dobili smo dosta toga, dobili smo trenera i pokazao je da mi imamo odlične igrače. Nama je trebao trener, bukvalno. Namerno kažem trener, a ne selektor. On je to povezao što je falilo momcima, napravljen je sistem koji je falio momcima. Oni su svi igrali u vrhunskim klubovima, ali nisu imali rezultat u reprezentaciji. Sada se sve to promenilo dolaskom Tonija i vidi se da u svakom trenutku znamo šta igramo. Što kažu i sami reprezentativci, nikada nije ovako bilo, i definitivno sa Tonijem možemo očekivati dosta toga.

Polaznici kampa i treneri bili su i na Jahorini

Mnogi misle da Đeroni samo treba vrijeme da uspostavi ono što je on zamislio i da će tada Srbija biti kandidat za medalje na velikim takmičenje. U prošlosti se dešavalo da je ono što selektori nisu imali vrijeme i strpljenje, a Nikolić misli da će Đerona to imati.

- Ja mislim da hoće. I u Savezu su tako govorili. On ima četiri godine ugovor i pokazao je da ga trebamo istrpeti u nekim stvarima. Realno je i pokazao da malo brže dolazi do nekih dobrih stvari nego što smo mi očekivali. Mi smo mislili da će taj proces biti duži, ali previše se ovo brzo dešava. Imali smo EP gde nas je korona pokosila, možemo sada da kažemo da smo izbacili jednu od najjačih reprezentacija sveta, Sloveniju, pobedili smo ih u oba meča i pokazali smo da imamo kvalitet. Već na SP možemo očekivati da ćemo igrati zapaženu ulogu. Obećati medalju bi možda bilo i previše, ali zapaženu ulogu ćemo sigurno imati.

O svom odnosu sa Đeronom kaže:

- Ja imam saradnju poslovnu, ali više prijateljski. Napravili smo priču kao jedna porodica. Stručni štab oko njega, svi dišemo kao jedan i to se definitivno i vidi na terenu.