XS
SM
MD
LG

Ups, nova nula Dudićevog tima

F

Nakon teškog poraza od Tuzla Sitija u zaostalom meču prvog kola Premijer lige BiH, fudbaleri Sarajeva danas su gostovali Igmanu u Kaknju u duelu petog kola Premijer lige BiH. Igman je uoči ovog kola ostao jedini tim bez trijumfa u Premijer ligi BiH, jer su pobjede slavili Leotar, Sloboda i Posušje, pa je na domaćinu već bio pritisak da počne stizati zaostatak za protivnicima, iako je Igmanu ovo bila tek treća utakmicu u sezoni.

S druge strane, Sarajevo je bilo i samo pod pritiskom da ispravi jako loš utisak iz prethodne utakmice. Sarajevo je napravilo i određene kadrovske promjene, a najznačajnija je odabir Muhameda Šahinovića za poziciju golmana umjesto Belmina Dizdarevića koji je dosad bio standardan. S druge strane, za Igman je zaigrao Darko Bodul, koji je prošle sezone igrao upravo za Sarajevo, a u kadru je bio i Anel Hebibović.

Sarajevo je krenulo ofanzivno i u današnji meč, ali bilo je primjetno da se Igman ne boji presinga Bordo tima u prevelikoj mjeri i današnji nominalni domaćin po zemlji je nastojao iznijeti loptu, mada je generalno Igman koristio svaku priliku da napravi kontranapad. 

Bordo tim je stvorio nekoliko poluprilika, ali najčešće se dugim loptama i ubačajima sa strane tražio Adnan Džafić, koji je danas igrao centralnog napadača, a koji nije mogao dobiti duele sa defanzivcima domaće ekipe. S druge strane, visinom i dobrom igrom u duelima Darko Bodul i Mirsad Ramić pravili su velike probleme Sarajevu.

Najbolju šansu Sarajevo je imalo nakon lijepe akcije koju je začeo Dal Varešanović, a on je na kraju i šutirao, ali je njegov udarac izblokiran. S druge strane, Igman je svoju prvu pravu šansu iskoristio, a Mirsad Ramić pobjegao je odbrani Sarajeva prije nego ga je Musa Muhammed faulirao u kaznenom prostoru Sarajeva.

Sudija Dragan Kesić je pokazao na bijelu tačku, loptu je namjestio Damir Hrelja, a njegov udarac odbranio je golman Šahinović, no nakon odbijene lopte, Igman je stigao do vodstva. Prethodno je Sarajevo imalo sjajnu šansu, Muhammed je ubacio ka Suljiću, ali on je promašio loptu, da bi nakon toga Igman istrčao opasan napad i stigao do vodstva.

Nije se ništa značajnije dešavalo do kraja prvog poluvremena, Sarajevo je pokušavalo napasti, ali nije uspijevalo ozbiljnije ugroziti gol domaćina, a Igman se disciplinovano branio. U drugi dio Sarajevo je i ovaj put ušlo sa tri izmjene, ali nije prošlo mnogo vremena prije nego je primilo gol.

Ponovo su prekidi bili žestoka boljka za Bordo tim, Demir Jakupović, vjerovatno najniži igrač na terenu, nakon ubačaja Darka Bodula iz kornera glavom je pogodio mrežu Sarajeva. Bio bi to totalni nokaut  za Sarajevo, ali Darko Bodul je dobio crveni karton samo dvije minute kasnije, nakon što je u jednom duelu zakačio Ikića rukom po licu. Tačnije, bio mu je to drugi žuti karton.

Sarajevo je zaprijetilo nekoliko minuta kasnije preko rezerviste Kobiljara, ali Aldin Ćeman odbranio je njegov pokušaj u 60. minuti. Bio je to ujedno tek drugi udarac Sarajeva u okvir protivničkog gola i ujedno jedina ozbiljnija šansa u prvih sat vremena igre.

Krenula je u posljednjih pola sata utakmice apsolutna ofanziva Sarajeva, ali igrači gostiju nikako nisu uspijevali ozbiljnije zaprijetiti Aldinu Ćemanu. Istakao se u 77. minuti odličnom intervencijom golman Igmana, kada je glavom šutirao Nardin Mulahusejnović. 

Bezidejnost Sarajeva bila je sve evidentnija kako je vrijeme odmicalo, a do kraja meča, najbliže pogotku je zapravo bio Anel Hebibović, koji je sa preko 50 metara uhvatio volej i pogodio prečku gola gostiju. Jedino što je bilo bitno jeste drugi žuti za rezervistu Darija Blagojevića, pa je Igman tako meč završio sa devet igrača, ali nije imao probleme da zadrži svoju prednost.

Ostalo je do kraja 2:0, te Igman sada ima četiri boda, a Sarajevo je propustilo priliku da pobjedom skoči na prvo mjesto. Umjesto toga, Sarajevo je ostalo na drugom mjestu, ali ima samo bod više od Željezničara, odnosno dva od Borca.

FK Igman Konjic - FK Sarajevo 2:0 (1:0)
Stadion: Gradski stadion, Doboj-Kakanj
Gledalaca: 1200
Sudija: Dragan Kesić (Gradiška)
Strijelci: 1:0 - Hrelja (27), 2:0 - Jakupović (53)
Žuti kartoni: Ramić, Bešagić, Bodul, Mahmić, Jakupović, Hebibović, Blagojević, Ćeman (Igman), Đokanović (Sarajevo)
Crveni karton: Bodul (Igman) - 55, Blagojević (Igman) - 90+4.

FK IGMAN KONJIC: Ćeman, Hebibović, Velić, Mahmić, Duraković, Bešagić, Drljević, Bodul, Hrelja (58. Biber), Jakupović (69. Ćubara), Ramić (82. Blagojević). Trener: Adnan Elezović. 

FK SARAJEVO: Šahinović, Muhammed, Drobarov (46. Kapić), Trako, Tomašević, Đokanović, Čirjak, Varešanović (60. Ahmetović), Ikić (57. Čataković), Suljić (46. Kobiljar), Džafić (46. Mulahusejnović). Trener: Feđa Dudić.


Posušje 3 : 2 Sloga Meridian
Igman 2 : 0 Sarajevo
Sloboda 2 : 0 Borac
Željezničar 4 : 2 Tuzla City
Leotar 1 : 0 Velež
Zrinjski 3 : 0 Široki Brijeg
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Široki Brijeg 5 3 1 1 10
2 Zrinjski 5 3 0 2 9
3 Sarajevo 5 3 0 2 9
4 Željezničar 5 2 2 1 8
5 Tuzla City 5 2 1 2 7
6 Sloga Meridian 5 2 1 2 7
7 Igman 5 2 1 2 7
8 Borac 5 2 1 2 7
9 Velež 5 1 3 1 6
10 Sloboda 5 1 2 2 5
11 Posušje 5 1 1 3 4
12 Leotar 5 1 1 3 4