Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022 Kladionica
XS
SM
MD
LG

Počinje takmičenje školaraca u fudbalu od Trebinja do Novog Grada

Dugo pripremani projekat “Fudbal u škole” Fudbalskog saveza Republike Srpske u saradnji ministarstvima u Vladi okupiće više od 10.000 direktnih i indirektnih učesnika učenika od četvrtog do šestog razreda osnovnih škola iz svih opština i gradova Srpske.

Poručeno je ovo na današnjoj pres konferenciji u banjalučkoj dvorani “Borik” prije koje je u prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske održana sjednica Organizacionog odbora. Inicijator projekta i prvi čovjek FS RS Vico Zeljković zajedno sa ministrom prosvjete i kulture Natalijom Trivić, ministrom zdravlja i socijalne zaštite Alenom Šeranićem i pomoćnikom ministra porodice, omaldine i sporta Marijom Đuranom simbolično je dao znak za početak revijalne utakmice mladih fudbalera i tako označio početak tamičenja koje će veliko finale doživjeti krajem godine u Banjaluci. Nema sumnje da je ovo veliki dan za fudbal i “kuću fudbala Srpske” koja poslije velikih ulaganja u infrastrukturu sada pokreće takmičenje koje će sigurno privući mnogo dječaka i djevojčica da Dugo pripremani projekat “Fudbal u škole” Fudbalskog saveza Republike Srpske u saradnji ministarstvima u Vladi okupiće više od 10.000 direktnih i indirektnih učesnika učenika od četvrtog do šestog razreda osnovnih škola iz svih opština i gradova Srpske.

Poručeno je ovo na današnjoj pres konferenciji u banjalučkoj dvorani “Borik” prije koje je u prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske održana sjednica Organizacionog odbora. Inicijator projekta i prvi čovjek FS RS Vico Zeljković zajedno sa ministrom prosvjete i kulture Natalijom Trivić, ministrom zdravlja i socijalne zaštite Alenom Šeranićem i pomoćnikom ministra porodice, omaldine i sporta Marijom Đuranom simbolično je dao znak za početak revijalne utakmice mladih fudbalera i tako označio početak tamičenja koje će veliko finale doživjeti krajem godine u Banjaluci. Nema sumnje da je ovo veliki dan za fudbal i “kuću fudbala Srpske” koja poslije velikih ulaganja u infrastrukturu sada pokreće takmičenje koje će sigurno privući mnogo dječaka i djevojčica da trče za “bubamarom” i poslije velikog finala.

Podrška ministarstava: Mario Đuran i Natalija Trivić

– Pred nama je ozbiljan zadatak, ali vjerujem da će zbog podrške resornih ministarstava kao i MUP-a Srpske sve proći u najboljem redu. Moto takmičenja je “Zdravo dijete, zdrava škola” i jasno je šta je njegov osnovni cilj pored masovnosti. Srećan sam što će veliki broj dječaka i djevojčica imati priliku da se okuša u takmičenju – rekao je Zeljković.

Direktor projekta Srboljub Vuković objasnio je da će za petnaestak dana startovati opštinska takmičenja, a zatim regionalna i na kraju republičko.

– Jako je bitno naglasiti da je zahvaljujući grantu UEFA sve besplatno za učenike i njihove roditelje. Osim mogućnosti da djeca iskažu svoj talenat još je mnogo koristi za učesnike, a obezbijeđene su im i stipendije, kao i odlasci na kampove u Srpskoj i Srbiji – rekao je Vuković.

Sva takmičenja do republičkog finala biće održana u školskim salama.

– Posebno mi je drago što će djeca iz malih sredina imati jednak odnos i šansu sa onima iz većih sredina koji ipak imaju mnogo veće šanse da iskažu talenat. Najbolji će imati mogućnost da postanu članovi fudbalskih klubova i imaće besplatnu godišnju članarinu. Socijalizacija djece takođe je velika stvar – naglasila je Trivićeva.

U vremenu kada je sve više djece vezano za ekrane i nedovoljno fizički aktivno, ovo je odličan projekat i sa aspekta zdravlja i socijalizacije, istakao je Šeranić.

– Institucionalno je važno da ovo nije pitanje samo resora zdravlja, već svih ostalih. Ovakav vid takmičenja kratkoročno i dugoročno pridonosi zdravlju svih stanovnika – rekao je Šeranić.

Pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Mario Đuran rekao je da je ovaj projekat najmasovniji nakon Malih olimpijskih igara.

– Vjerujem da ćemo zajedno ostvariti sjajne rezultate. Neminovno je da će biti povećan broj djece koja se bave fudbalom – rekao je Đuran.

Predstavnik FS RS Goran Đukić naglasio je da će ova organizacija uključiti sve svoje resurse preko Područnih fudbalskih saveza, počevši od sudija, pa sve do selektora koji će posmatrati utakmice i sigurno zapaziti djecu koja se izdvajaju – naglasio je Đukić. 

 


Sloga 2 : 1 Tuzla City
Zrinjski 7 : 1 Budućnost
Željezničar Sport team 1 : 0 Zvijezda 09
Radnik (B) 4 : 2 Široki Brijeg
Radnik (H) 0 : 2 Sarajevo
Sloboda 3 : 1 Željezničar
Krupa 1 : 2 Borac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 13 13 0 0 39
2 Zrinjski 13 9 2 2 29
3 Borac 13 9 2 2 29
4 Krupa 13 7 2 4 23
5 Sloboda 13 6 2 5 20
6 Široki Brijeg 13 6 1 6 19
7 Radnik (H) 13 5 4 4 19
8 Tuzla City 13 5 3 5 18
9 Željezničar 13 5 2 6 17
10 Željezničar Sport team 13 5 2 6 17
11 Sloga 13 3 4 6 13
12 Radnik (B) 13 3 2 8 11
13 Zvijezda 09 13 1 1 11 4
14 Budućnost 13 0 1 12 1