XS
SM
MD
LG

Pandža: Interes nam je izgurati mlade i imati rezultat

Bijeljinska Budućnost je najduže u pogonu pred početak sezone, svoje debitantske u prvenstvu Bosne i Hercegovine. Nadali su se Bijeljinci ranijem startu takmičenja, pa su pripreme i krenuli 1. avgusta kako bi spremno dočekali start prvenstva, međutim ostali su čak tri mjeseca u pripremnom periodu što je previše.

Trener Semberaca, Josip Pandža, u razgovoru za naš portal ističe kako je bilo teško motivisati igrače za trening, kada ne znaš za šta se spremaš, ali kaže da je dobar posao odrađen i da je Budućnost spremna za sezonu.

- Tri mjeseca smo u pogonu. Prvi smo krenuli da radimo, 1. avgusta. Recimo, drugi klubovi se još uvijek sastavljaju i sa nekog aspekta finansija logično je da će oni sada moći da potroše više novca na igrače, jer imaju manje mjeseci da ih plaćaju. Sa druge strane, sa fizičkog aspekta smo u prednosti, napravili smo dosta posla, iako iskreno tromjesečne pripreme nigdje na svijetu ne postoje. Mi smo već u nekoj sedmoj-osmoj sedmici planirali početi sa takmičenjem, međutim evo odužio se početak prvenstva. Ni sam ne znam u kakvom stanju će igrači biti, pokušavam i da održim motivaciju na visokom nivou, iako je to poslije tri mjeseca priprema jako teško. Nemamo pravo da tražimo neka opravdanja, kako nama tako i svima. Generalno sam zadovoljan timom, nismo mnogo mijenjali u odnosu na prošlu sezonu, radili smo dobro u pripremnom periodu, ali ja se nadam da ćemo imati šta pokazati tokom sezone, rekao nam je Josip Pandža, pa dodao:

- Jako teško je to psihološki. Teško je motivisati igrače da budu motivisani svaki dan za trening, a ne znaš za kada se konkretno spremaš jer nemaš termin početka lige. Odigrali smo deset utakmica i pokazalo se dobro, ali prijateljske utakmice su drugačije od takmičarskih.

Budućnost je poznata već godinama kao rasadnik košarkaških talenata. Neće ni ova sezona biti izuzetak, s tom razlikom što će se pokušati izbalansirati da rezultat ne trpi. Pored rostera koji je doživio tek manje promjene tokom ljeta, otšli su Haris Ćurevac i Viktor Blagovčanin, tu su sada Vojin Ilić, Adi Zahiragić, te Njegoš Sikiraš koji će propustiti prvi dio sezone i Pandža će sa njegovim povratkom na teren biti strpljiv. 

- Mi razmišljamo o svojoj budućnosti. Želimo da izguramo mlade igrače. Imamo po mom mišljenju nekih potencijalnih reprezentativaca Bosne i Hercegovine u budućnosti, i meni je u interesu da oni dobiju svoju priliku da se pokažu u najboljem svjetlu. Ali, sigurno da  ne želimo da zbog toga trpi rezultat. Ne želim neku letargiju na terenu, i nama je interes da pored guranja mladih igrača imamo i rezultat. E sada, nekada je preteško to izbalansirati. Ja se nadamo da ćemo mi to uspjeti i nećemo odustati od te neke ideje koju je Dario (op. a Čojić) imao, a to je da se guraju mladi igrači. Definitivno se slažem sa tim da je plej of neki minimum kojeg želimo da napravimo.

U prvom kolu Budućnost gostuje u Donjem Vakufu kod Proma, a Pandža posebno cijeni novog trenera Proma, Nevena Nikolića, kao i nekoliko košarkaša ovog tima. 

- Poznajem solidno. Gledao sam neke utakmice. Šućov, Bajramović, Šertović, Alkić imaju kvalitetu. Tu su tri američka igrača od kojih je teško nešto očekivati, odnosno predviditi šta mogu uraditi. Moram pomenuti trenera Nevena Nikolića koji je sjajan trener i koji izvlači maksimum iz svakog tima u kojem je radio, pa tako očekujem i da bude ovdje. Njega posebno respektujem. Predstoji nam da se i mi pokažemo u pravom svjetlu i da pokušamo da pobijedimo. Mislim da su šanse podjednaka i očekujem lijep košarkaški dan u Donjem Vakufu.


22 .kolo Prvenstvo BiH
Posušje 62 : 70 Leotar
Bosna Meridianbet 106 : 90 Slavija 1996
Sloboda 104 : 94 Zrinjski
Promo 60 : 78 Borac Wwin
Mladost 68 : 109 Budućnost Prolab
Široki 84 : 72 Spars
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Široki 22 21 1 43
2 Borac Wwin 22 18 4 40
3 Budućnost Prolab 22 17 5 39
4 Bosna Meridianbet 22 15 7 37
5 Leotar 22 13 9 35
6 Slavija 1996 22 11 11 33
7 Spars 22 10 12 32
8 Sloboda 22 9 13 31
9 Posušje 22 6 16 28
10 Promo 22 5 17 27
11 Mladost 22 4 18 26
12 Zrinjski 22 3 19 25