XS
SM
MD
LG

Nikolina Elez završila reprezentativnu karijeru: Reprezentacija mi je dala mnogo

Dugogodišnja reprezentativka Bosne i Hercegovine Nikolina Elez oprostila se ove jeseni od reprezentativnog dresa. Košarkašica Play offa je u grupi reprezentativki koje su završile reprezentativnu karijeru nakon Svjetskog prvenstva. U razgovoru za naš portal, Nikolina Elez govori kako je došlo do odluke da je baš sada vrijeme za kraj karijere.

- Ako ćemo gledati moje godine, možda i nije vrijeme za oproštaj, ali sa druge strane, tu su privatne obaveze. Nakon Evropskog i Svjetskog prvenstva, odlučila sam da stavim tačku na reprezentativnu karijeru i da se posvetim porodici i profesiji za koju sam se godinama školovala, kaže nam Nikolina Elez na početku razgovora.

- Standardna sam reprezentativka BiH u svim selekcijama od 2008. Prvo prvenstvo sam odigrala sa trinaest godina u bugarskom Botevgradu. Reprezentacija mi je dala mnogo, kako životnog iskustva, tako i prijatelja za čitav život. Bilo je zaista nevjerovatnih momenata, a izdvojila bih zlato sa Evropskog prvenstva B divizije za reprezentaciju do 20 godina u Podgorici, koja je okosnica našeg seniorskog tima. Također, tu su i seniorske pobjede protiv Rusije, Japana, koje su nas odvele na Evropsko i Svjetsko prvenstvo, a svakako da će ostati urezano i Evropsko prvenstvo, gdje smo zauzele peto mjesto.

Za kraj, ostalo je Svjetsko prvenstvo u Australiji.

- Biti među dvanaest selekcija svijeta je ogroman uspjeh. Iako se rezultatski nismo baš proslavili, za mene je to bilo ogromno iskustvo, stajati rame uz rame sa najboljim svjetskim igračicama, o čemu sam kao djevojčica samo maštala.

Pored nje, u budućnosti neće u reprezentaciji biti više Jonquel Jones, Matee Tavić, Nikoline Delić i Miljane Džombete.

- Smatram da naša reprezentacija ima kvalitet, a da je i bilo vrijeme da neke nove zmajice uđu u sistem kako ne bismo imali problem u budućnosti. Na njima je da se nametnu selektoru i da pokažu da se na njih ozbiljno može računati.

Nikolina Elez nastavlja klupsku karijeru, ostaje članica prvakinja Bosne i Hercegovine, sarajevskog Play offa.

- Nema potrebe mijenjati ekipu koja je državni prvak. Cilj je isti, ostvariti plasman među četiri najbolje ekipe, a zatim pokušati napasti titulu prvaka.

Za kraj, Nikolina Elez je imala još samo jednu poruku.

- Želim da zahvalim reprezentaciji za sve ove godine, na ukazanom povjerenju, uzajamnom poštovanju. Ostajem ipak blizu njima, samo u nekoj drugoj ulozi. Navijaću za BiH onako kako sam igrala, srcem.