XS
SM
MD
LG

Mladen Ilić - Mladi čovek ljudskog fer-pleja

Mladen Ilić

Mladen Ilić, predsednik Skupštine Banjaluke je jedan najomiljenijih mladih ljudi, ne samo u gradu na Vrbasu, već i celoj Republici Srpskoj. U ponedeljak, 7. novembra proslaviće 26. rođendan, a već sada iza sebe ima bogato iskustvo i karijeru koja obećava. Savi putevi su otvoreni pred njim…

 


Kao bivši sportista, nekadašnji golman u Fudbalskom klubu Krupa, sa kraćim stažom i u Borcu, Mladen Ilić je sportsko-fudbalsku filozofiju pretočio u diplomatski uzlet, sa pobedničkim mentalitetom i viteškim odnosom prema ljudima i stvarima. Gde god je Ilić tu je zagarantovan i životni fer-plej!
-Tako sam vaspitan, a ono, vaspitanje, se nosi iz kuće. Naučio sam da se prema svemu i svakome odnosim pošteno, iskreno i ljudski. To je deviza u koju verujem, a koja je zapisana i u Božjim zapovedima - “ljubi bližnjeg svog kao samoga sebe”. Svevišnji otvara puteve i zahvalan sam mu na pratnji još dok sam bio fudbaler, a i sada kada obavljam jednu od najvažnijih funkcija u Gradu Banjaluka – počeo je priču Mladen Ilić, prvi čovek Skupštine najvećeg Grada Republike Srpske.
Sama pojava visoke sportske figure i blaga narav kod mnogih sagovornika izaziva poštovanje prema Mladenu Iliću. Dečački osmeh i bontonsko ponašanje pokazuje da je reč o mladom čoveku prirodnog gospodluka. 
-Teška vremena stvaraju jake ljude, a svi mi smo na istom zadatku. Da se odbranimo od učestalnih napada na sve naše vrednosti u Republici Srpskoj u koje spada i fudbal. U godini kada slavimo 30 godina postojanja Republike Srpske imali smo dve sjajne manifestacije, 11. izdanje “Dana fudbala Republike Srpske” i Akademiju povodom 30. rođendana saveza. Svaka na svoj način je imala ambasadorsku ulogu, u svet smo, iz Banskog dvora i Narodnog pozorišta Republike Srpske, poslali jasne poruke naše izvornosti i autonomnosti. Pripala mi je i čast da budem jedan od domaćina i organizatora sednice Organizacionog odbora za proslavu jubileja FSRS zbog čega sam posebno srećan kao bivši sportista – dodao je Mladen Ilić.
Bez obzira što ima mnogo društveno-odgovornih obaveza, kada nije u inostranstvu, redovan je gledalac na fudbalskim utakmicama u Krupi na Vrbasu.
-Želeo bih samo da Vas ispravim, ne gledalac već navijač! I to najveći. Naša porodica je mnogo prethodnih godina, pa mogu reći slobodno i deceniju, uložila u Fudbalski klub Krupu koji je i meni bio odskočna daska kao mladom i ambicioznom čoveku. Kad god mogu dođem na stadion, tu se zaista lepo osećam, kao svoj na svom – reči su predsednika Skupštine Grada Banjaluka.
FK Krupa je fudbalsko čudo ne samo u okvirima Republike Srpske i BiH, već i na Balkanu…
-Iz godine u godinu smo napredovali, stasavali, sazrevali, osvajali trofeje. Bili smo šampioni Republike Srpske tri puta, konačno smo u maju ove godine osvojili i Kup Republike Srpske, dva puta bili nadomak plasmana na međunarodnu scenu, kada nam je sportska sreća okrenula leđa. Valjda će u budućnosti i ta vrata biti otvorena. FK Krupa je ozbiljan projekat. Kao porodica mnogo smo uložili u njega, bilo je dosta odricanja, ali se isplatilo. Svi iz kanjona Vrbasa su ponosni na klub, kao i ja, svi moji članovi porodice. Klub je naše mezimče – jasan je Ilić.
Godina koja polako broji poslednje mesece biće upisana zlatnim slovima u istoriju FK Krupa, osvojena je dupla kruna, a na dohvat ruke je i jesenja titula. 
-To je znak da imamo kontinuitet, da posedujemo iskustvo, da ljudi u klubu znaju šta rade. Tu sam uvek, sve što treba, da pomognem, dam podršku, budem navijač. Fudbal me uvek opušta posle naporne radne sedmice. Verujem da ćemo biti jesenji šampioni, a i da će Krupa u maju iduće godine prva proći kroz cilj i odbraniti titulu prvaka Republike Srpske – rekao je na kraju optimistički Mladen Ilić, mladić kojeg je sport iškolovao za sve ozbiljnosti života i odgovornosti u društvu.


Najmlađi predsednik

U istoriji Grada Banjaluka Mladen Ilić je najmlađi predsednik Skupštine i “komandant” odborničke “jedinice”.
-Imam ta rukovodeća iskustva, kao golman u timu, znate njegovu ulogu… Šalu na stranu. Nikada se nisam plašio ni posla ni izazova, a eto, sa 24 godine sam postao predsednik Skupštine Grada Banjaluka što me posebno čini ponosnim. Ujedno, to je i velika odgovornost, odnosno obaveza u budućem vremenu – rekao je Mladen Ilić.


Ponosan na brata

Mladenov mlađi brat Vladimir na klupi FK Krupa čini čuda. Prvo je izborio opstanak u Premijer ligi BiH, ali klub nije obezbedio takmičarsku licencu, bio je jesenji prvak, pa je osvojio duplu krunu u Republici Srpskoj. Sve sa 24 godine. Sada je opet blizu jesenje krune. Zvanično je najbolji trener Republike Srpske.
-Ponosan sam na brata Vladu. Bili smo saigrači, zajedno odrastali zajedno s klubom i uspesima. Putevi su nam se razdvojili. On je ostao u fudbalu. Želi da uči, usavršava se, edukuje, baš je posvećen fudbalu i nadam se da će uspeti. Poseduje ogromnnu volju i radne navike. Ima moju neograničenu podršku – kaže Mladen.


Porodica na prvom mestu

Nijedan uspeh ne ide bez podrške najdržaih i najmilijih…
-Porodica mi je uvek bila na prvom mestu. Imam podršku majke Željke i oca Dragomira, sestre Marije, brata Vladimira. Supruga Bojana je uvek uz mene da me hrabri i bodi. Tu je i najmlađi član sin Dragomir koji nam je svima mezimac. Iza svakog uspešnog čoveka stoji mnogočlana porodica. Imam podršku i od stričeva Draška i Dragana i njihovih porodica, mnogo mi to znači. Ta snaga me tera da budem još bolji i odgovorniji – jasan je Mladen Ilić.

Sportski žurnal


Slavija 3 : 0 Famos
Sutjeska 0 : 6 Radnik
Tekstilac 2 : 1 Ljubić
Laktaši 4 : 0 Drina
Krupa 6 : 2 Željezničar
Kozara 1 : 1 Rudar Prijedor
Omarska 3 : 1 Sloboda (MG)
Modriča 4 : 2 Zvijezda 09
Sloboda (NG) 2 : 4 Podrinje
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 34 27 4 3 85
2 Zvijezda 09 34 20 9 5 69
3 Laktaši 34 22 3 9 69
4 Slavija 34 15 10 9 55
5 Sloboda (NG) 34 16 7 11 55
6 Rudar Prijedor 34 14 11 9 53
7 Radnik 34 15 8 11 53
8 Sutjeska 34 14 4 16 46
9 Kozara 34 12 7 15 43
10 Željezničar 34 12 7 15 43
11 Ljubić 34 13 2 19 41
12 Famos 34 12 4 18 40
13 Sloboda (MG) 34 11 7 16 40
14 Omarska 34 11 5 18 38
15 Drina 34 12 2 20 38
16 Modriča 34 10 3 21 33
17 Podrinje 34 8 7 19 31
18 Tekstilac 34 7 10 17 31