XS
SM
MD
LG

Srbija slavila u Londonu

Srbija je kao gost u Njukaslu pobedila Veliku Britaniju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023.  VELIKA BRITANIJA – SRBIJA 68:74 (20:21, 14:17, 17:19, 17:17). Ovaj trijumf ekipu selektora Svetislava Pešića pomerio je korak bliže plasmanu na SP, a naredni meč na programu je u ponedeljak 14. novembar od 20.00 časova u „Dvorani Aleksandar Nikolić“ protiv Turske, koja je kao domaćin bila ubedljiva protiv Belgije (86:52).

Meč je počeo sa dosta nerealizovanih napada na obe strane, da bi Srbija posle četiri minuta povela 7:2. Iskoristili su Britanci nekoliko promašaja našeg tima i u 8. minutu prvi put poveli posle serije 7:0 – 14:12. Brzo je sa pet vezanih poena odgovorio Anđušić (19:16), a na kraju prve četvrtine bilo je 21:20.

Krenula je druga četvrtina prilično izjednačeno, ekipe su se smenjivale u minimalnoj prednosti, a u 15. minutu bilo je 29:29. Nisu naši igrači uspevali sa se odlepe, pre svega zbog slabe realizacije u ovom periodu igre, ali su na veliki odmor otišli za „plus četiri“ – 38:34.

U istom ritmu počela je i treća deonica, da bi Ristić svojom drugom trojkom doneo 45:40 u 24. minutu. Doneo je Radanov sjajnim zakucavanjem još jednom „plus 6“ Srbiji dva minuta kasnije – 50:44. Skupio je naš tim odbranu, podigao Anđušić na najvećih 52:44, onda i Radanov za prvu dvocifrenu prednost – 57:47. Na poslednji odmor Srbija je otišla sa 57:51.

Dobro smo otvorili poslednju četvrtinu, ponovo napravili deset poena viška, Ponovo se rival vratio u meč u 33. minutu (57:62), bio u minusu od pet do devet poena, a dva i po minuta pre kraja bilo je 65:70. Pogodio je Vilijams minut i po pre isteka vremena jedan penal za 66:70, promašio je trojku Kuridža, ali je Vitl položio loptu u koš – 68:70, na 39 sekundi pre kraja. Pogodio je Jaramaz za 72:68, Nelson promašio trojku 6 sekundi pre kraja, da bi Anđušić bio fauliran i stavio tačku na veliku pobedu Srbije – 74:68!

IZJAVE

Svetislav Pešić, selektor Srbije

– Znali smo šta možemo da očekujemo od ove utakmice. Igrali smo protiv motivisanog protivnika, koji igra dugo zajedno. Mi smo imali samo nekoliko dana za zajednički rad, imamo nov tim… Jako sam srećan, ne samo zato što smo pobedili, iako nam je to bio prvi cilj, već i zbog odličnog ponašanja mojih igrača. Imali smo dobru koncentraciju i statistiku, uhvatili smo 16 ofanzivnih skokova, uz 18 asistencija i deset ukradenih lopti. To su odlične brojke. To je razlog što ću mojim igračima reći „bravo“, što sam im čestitao na pobedi… U ovom trenutku ne mogu da očekujem više od njih. Važno je da su svi razumeli da, ako želimo da pobedimo teškog rivala, moramo da ostanemo zajedno.

Igrate protiv Turske u ponedeljak?

– Svaka utakmica do kraja je važna. Naša grupa je jako teška, nekoliko timova ima šansu da ode na Svetski kup. Turska je pokazala kvalitet na domaćem parketu protiv Belgije, ali mi njih dočekujemo na našem terenu. Imaćemo podršku našeg naroda i to je ono što nam je potrebno u ovom trenutku.

Luka Mitrović

– Znali smo koliko nam je ova pobeda bila važna, da ostanemo u igri za Svetski kup. Bilo je teško očekivati da ćemo posle dva-tri dana zajedničkog rada da igramo lepu košarku. Došli smo ovde sa ciljem da pobedimo, makar i sa jednim poenom razlike, što smo i učinili. Zato želim da čestitam saigračima, bila je teška utakmica, Velika Britanija je čvrst rival, toliko dugo igraju zajedno. Veliko hvala našim pristalicama, bilo je prelepo igrati pred ovakvom podrškom daleko od kuće.