XS
SM
MD
LG

Srbija bolja od Turske

Srbija - Turska

Velika pobeda Srbije protiv Turske!Srbija je zabeležila veliku pobedu protiv Turske u prepunoj „Dvorani Aleksandar Nikolić“ posle dramatične završnice i tako napravila ogroman korak ka plasmanu na Svetsko prvenstvo 2023. godine. Našem nacionalnom timu ostaju još februarski dueli sa Velikom Britanijom kod kuće i gostovanje u Grčkoj, a sada smo na drugom mestu u grupi sa skorom od pet pobeda i tri poraza.

Srbija je otvorila meč trojkom Ristića, ali je usledila serija gostiju 7:0 i posle dva minuta igre bilo je 3:7, a u 5. minutu i 11:17. Odgovorili smo serijom 10:0 posle trojke Jaramaza za 21:17, a na prvu pauzu otišli sa 24:21.

Uvodni minuti druge deonice protekli su u rezultatskom egalu, a naša reprezentacija postigla je samo dva poena za četiri minuta. Međutim, trgla se Srbija, iskoristila par grešaka Turaka i u 16. minutu povela 32:26. U 18. minutu imali smo najvećih 37:29, a na poluvremenu 37:34.

Čvrsto i nervozno je počela i treća četvrtina, a posle tri i po minuta igre bilo je 42:38. I dalje su obe ekipe bile prilično neprecizne za tri poena, a Turci su u 26. minutu poveli – 46:45. Pogodio je Gudurić četiri slobodna bacanja zaredom za 49:46, pa Dobrić trojku, da bi Mitrović zakucao za 54:47. Odgovorili su Turci serijom 7:0 i na kraju treće deonice bilo je 54:54.

Otvorio je poslednji period igre Vilbekin trojkom, ali je istom merom uzvratio Ristić, pa pogodio još jednu trojku – 60:59. Igralo se koš za koš, ekipe su se smenjivale u minimalnom vođstvu, sve do nesportske lične greške Dobrića u 34. minutu kada je rival poveo 67:63. Ponovo je Ristić pogodio za tri, ali i Vilbekin (66:70),  ond je sjajni Ristić pogodio za dva, pa Gudurić za izjednačenje. Lomila se utakmica, ubacio je Dobrić trojku tri i po minuta do kraja (73:70), ali i Sipahi (73:73). Usledio je prodor Gudurića, odbranili smo napad, ali nismo iskoristili svoj, što je kaznio nezadrživi Vilbekin trojkom za prednost Turske 76:75 na 1:47 pre kraja. Zatražio je selektor Pešić tajm-aut, posle koga je Gudurić fauliran i pogodio je oba penala – 77:76. Sudije su dosudile krajnje sporan faul na Vilbekinu, koji je promašio oba penala. Proključala je dvorana, Gudurić je promašio trojku, a Sipahi izgubio loptu 32.4 sekunde do kraja. Ispala je lopta Migtroviću u aut, i Turci su imali napad za pobedu 12.8 sekundi pre kraja pri rezultatu 77:76 za Srbiju. Pokušao je Vilbekin, ali su ga naši momci odlično sačuvali, pa je promašio šut sa strane za dva poena i počelo je veliko slavlje.

SRBIJA – TURSKA 77:76 (24:21, 13:13, 17:20, 23:22)

DUŠAN RISTIĆ

– Ostali smo koncentrisani, dok smo u finišu pokazali da smo jedan tim koji igra zajedno. Nismo žurili, a Lučić je odigrao fantastično jedan na jedan sa Vilbekinom i donelo nam važnu pobedu. Hvala svim navijačima koji su došli. Pomogli su nam da pobedimo. Trojke nisu toliko bitne, to je došlo iz takvog našeg napada. Ali, sve je bilo timski. Neko ko je bio kroz sve prozore, mogu da kažem da smo uvek izgledali kao tim. A sada smo bili uigraniji nego u prethodnim prozorima. Ovi prozori su pokazali da možemo više kad smo zajedno.

SVETISLAV PEŠIĆ

– Izuzetna atmosfera. Poznato je kad igraju Zvezda i Partizan da je uvek ovako, a sada je bilo slično kao u avgustu protiv Grčke u Areni. Ovakva podrška je sjajna, svima hvala mnogo! Očigledno je da su se zastave klubova udružile u jednu – u zastavu Srbije. Bilo je potrebno ovim momcima. Sećate se kako je bilo protiv Letonije na početku. Bilo je 500 gledalaca. Tada su se neki pitali ”da li igram za Srbiju ili…” Sada se to apsolutno popravilo. Bilo je fantastično, osećaj kad treba da se pomogne da se odigra dobra odbrane, da se bodri ako se pogreši. Ovo je zajednička pobeda. Imali smo samo deset izgubljenih lopti, za ovako tvrde odbrane to je sasvim u redu. Svi su stajali zajedno u odbrani. Odlične su i brojke, 14 ofanzivnih skokova, to znači da su pristup i agresivnost bili pravi. Asistencija je bilo 20, to znači da svi žele da igraju timski.

Selektor Srbije je prošao kroz poslednjih 12 sekundi.

– Bilo mi je u glavi da li da pravimo faul, da uzmemo sudbinu u svoje ruke. To mi je uvek u glavi. Ali, na terenu smo imali stvarno nisku postavu koji su mogli da preuzimaju. Zato sam i vratio Mitrovića. Uvek postoji rizik, ali šta sad. Bez rizika nema pobede. Mada, ovo ne smatram rizikom jer smo imali najbolje odbrambene na terenu. Radanov je odigrao fantastično u prvom poluvremenu na Vilbekinu. A videli ste kako je Lučić odigrao fantastičnu odbranu u poslednjem napadu. Ja verujem u defanzivu. Za nas nije važna samo pobeda, već za budućnost da pokažemo kako smo odbranili tih 12 sekundi. Da od toga podižemo samopouzdanje, da se vidi da sve može da se odbrani ako se zna kako. Maestralno smo to uradili. Otišao je u korner i nije znao gde mu je zadnjica, gde mu je glava. I to je veliko zadovoljstvo. Ova grupa je fantastična. Takva je bila i čitavog leta. Očigledno je da imamo reprezentativce koji kada se oslobode obaveza u klubovima, dolaze srcem i željom da daju najviše što mogu. To je za mene pozitivna poruka. Igrači žele da igraju za Srbiju. Problemi stoje na drugoj strani.

Nije o drugoj strani želeo da priča. Kao ni o sukobu sa Atamanom.

– Da je pobedio, ne bi bio razočaran. Za Tursku je ovo bila odlučujuća utakmica, morali su na pobedu.

Sada je Srbiji potrebna samo pobeda u jednoj utakmici. Recimo, protiv Velike Britanije u Beogradu.

– Grčka jeste pobedila, ali nama je mnogo važnije da smo mi dobili. O šansama kad dođe vreme. U februaru…