XS
SM
MD
LG

Maksimović: Izvukli smo maksimum iz ove ekipe

FK Leotar

Trener Leotara Marko Maksimović zadovoljan je sezonom koja je iza njegove ekipe. U klub je stigao sredinom polusezone i uspio je da razbudi trebinjski kolektiv, koji je nakon toga i izašao iz opasne zone, te sa 21 bodom zauzima 10. mjesto na tabeli.

- Došli smo u Leotar poslije deset kola gdje je Leotar imao samo sedam bodova, posljednji smo bili sa velikim zaostatkom, četiri boda su nam bili najbliži ispred nas, Sloga je bila na sedam. Kada pogledamo period od dolaska u Leotar uzeli smo 14 bodova, 21 ukupno i imamo razloga za zadovoljstvo pred odlazak na pauzu. Sada treba pauzu da iskoristimo na najbolji način, da se pojačamo prije svega sa bonusima i još 2-3 starija igrača, plus naravno da ostane kostur ovih igrača. Kada pogledamo ovako, možemo biti zadovoljni gdje se nalazimo trenutno, rekao je za naš portal Marko Maksimović.

Nikada nije lako uskočiti u "tuđe cipele". Njegov prethodnik Marko Vidojević je spremao ekipu po svojoj želji, a onda je Maksimović morao tu da nastavi. 

- Prednost nas trenera odavde je da poznajemo ligu jako dobro. Gro ekipe Leotara sam ja poznavao i prije dolaska u klub. Tu je i olakšavajuća okolnost bila što smo dosta utakmica igrali kući, ali dosta je tu bilo utakmica protiv vodećih ekipa. Mislim da smo izvukli maksimalno iz ove ekipe, iz ovih igrača. Što se kaže bukvalno smo ih iscijedili. Da je bilo lako, nije, ali evo sada imamo pauzu i pokušaćemo dići to na još jedan veći nivo, pa ćemo da vidimo šta možemo uraditi.

U pauzi će se pokušati pojačati, prije svega u veznom redu.

- Definitivno smo imali veliki problem na poziciji zadnjeg veznog. Tu smo imali dosta problema, jer su tu poziciju krpili igrači koji igraju neke druge pozicije, Karić, Cmiljanović, Pervan u posljednje vrijeme. Imali smo faktički jednog zadnjeg veznog pravog, bonusa Matkovića. Moraćemo se pojačati u svim linijama tima, ali će definitivno fokus biti na veznom redu, tu smo najviše bili u deficitu. Nekim igračima je istekao ugovor, treba da se vidi da li će ostati, mada mislim da će kostur ekipe ostati na okupu.

Kako kaže, na proljeće će nekoliko faktora odlučivati o tome ko će ostati u ligi.

- Kao i u borbi za vrh, na proljeće nema prava na popravni. Mora mnogo ozbiljno da se pristupi u pauzi, da se prije svega igrači odmore, a onda i spreme, da klub i svi u klubu shvate da će na proljeće svaki kiks biti skupo plaćen. Šta može da odluči, definitivno sve pomalo. Najvažnije je ko će imati stabilnost unutar kluba, što će se preslikati na ekipu. Ko bude imao najmanje turbulencija, mislim da će te ekipe brzo izaći iz zone ispadanja, a gdje bude turbulencija, to će se odraziti i na rezultate.

Za njega, najprijatnija iznenađenje su Željezničar i Široki Brijeg, a razočarenje Sarajevo i Tuzla City.

- Dosta je faktora koji utiču na zanimljivost, prije svega što dosta ekipa ne igraju na svojim terenima. Drago mi je da se ovaj prvi krug pravljenja terena privodi kraju, nadam se da će i drugi timovi, tu mislim i na Leotar, dobiti tu podlogu i da ćemo sljedeće sezone imati perfektne uslove. Zrinjski je poslije svega što je uradio u Evropi, opet zasluženo prvi. Sarajevo i Tuzla City su ekipe od kojih se možda očekivalo više i oni su mi neko neprijatno iznenađenje. A prijatno iznenađenje su mi Široki Brijeg i Željezničar. Niko ih nije očekivao na ovim pozicijama gdje jesu i konkurentni su do samog kraja. Oni su mi pozitivne priče. Široki ima jako dobrog trenera, prije svega, koji poznaje klub, radio je kao selektor U19 i poznaje situaciju, neki igrači su uz to oživljeni poput Ćavara, Vukoje, igrača koji su imali određeni zastoj u karijeri i definitivno rukopis trenera vidljiv.

;Leotar će sa pripremama za drugi dio sezone krenuti 9. januara.


Sarajevo 2 : 4 Igman
Posušje 2 : 1 Velež
Sloboda 1 : 2 Željezničar
Sloga Meridian 2 : 1 Borac
Leotar 2 : 1 Široki Brijeg
Tuzla City 3 : 0 Zrinjski
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 33 25 3 5 78
2 Borac 33 18 4 11 58
3 Željezničar 33 15 8 10 53
4 Sarajevo 33 15 7 11 52
5 Široki Brijeg 33 13 9 11 48
6 Velež 33 11 12 10 45
7 Tuzla City 33 10 7 16 37
8 Igman 33 9 10 14 37
9 Sloga Meridian 33 10 7 16 37
10 Posušje 33 10 7 16 37
11 Leotar 33 9 7 17 34
12 Sloboda 33 7 11 15 32