XS
SM
MD
LG

Prošli Maroko i Hrvatska

Fudbaleri Maroka i Hrvatske igraće u osmini finala Mundijala u Kataru! Maroko je rutinski izašao na kraj sa Kanadom 2:1 i osvojio prvo mjesto u grupi F, dok je Hrvatska nakon drame uspjela da sačuva mrežu protiv Belgije 0:0 i prođe u narednu fazu takmičenja. Hrvatska i maroko čekaju rivale iz grupe E.

Entoni Tejlor je u 19. minutu svirao penal za Hrvatsku, ali je pozvan da pogleda snimak i procijenio je da je ipak ofsajd. U njemu se našao Dejan Lovren koji je išao na skok prije faula nad Kramarićem. Milimetri su odlučivali.

U 61. minutu veliku priliku imao je Lukaku ali je pogodio stativu. Samo dva minuta kasnije isti igrač je imao još bolju priliku ali je promašio prazan gol. 

Konkretniji su Hrvati bili u završnici, iako su imali rezultat koji ih je vodio dalje. Pokušavali su Belgijanci, igrali su ispred gola Hrvata ali lopta nije našla put do mreže. U 91. minutu nevjerovatna prilika za Lukaku, ali Livaković na samoj liniji kupi loptu.

HRVATSKA - BELGIJA 0:0

Doha, Stadion: Ahmad Bin Ali

Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

Žuti kartoni: Dendonker (Belgija)

HRVATSKA (4-3-3): Livaković – Sosa, Gvardiol, Lovren, Juranović – Kovačić (od 92. Majer), Modrić, Brozović – Periišić, Livaja (od 64. Petković), Kramarić (od 64. Pašalić).

BELGIJA (3-4-3): Kurtoa – Dendonker (od 72. Tileman), Aldervejreld, Vertongen – Menije (od 87. E. Azar), Vitsel, De Brujne, Kastanj – Karasko (od 72 Doku), Mertens (od 46. Mertens), Trosar (od 59. T. Azar).

U drugom duelu grupe, velika greška Milana Borjana kumovala je vođstvu Maroka u četvrtom minutu. Golman Kande je istrčao i predao loptu direktno u noge Hakimu Hijehu koji je poslao lob udarac pravo u nebranjenu mrežu.

Strijelac za sjevernoafričku selekciju u 23. minutu za 2:0 bio je En Nesiri.

Utakmica za Kanadu bez rezultatskog značaja, ali je Kajl Larin u 40. minutu prepolovio zaostatak.

KANADA - MAROKO 1:2

/Larin 40 - Zijeh 4, En Nesiri 23/

Doha, Stadion: Al Tumana

Sudija: Rafael Klaus (Brazil)

Žuti kartoni: Hojlet, Osorio, Adekugbe (Kanada)

KANADA (3-4-3): Borjan - Džonston, Vitorija, Miler - Adekugbe (od 61. Kone), Osorio (od 65. Larje), Kej (od 60. Hačinson), Dejvis - Bjukenon, Larin (od 60. Dejvid), Hoilet (od 75. Voterspun).

MAROKO (4-3-3): Bono – Hakimi, Agerd, Sais, Mazraui – Unahi, Amrabat, Sabiri (od 65. Amalah) – Zijeh, En Nesiri, Bufal (od 65. Abuklal).

GRUPA F:

Tabela: Maroko 7, Hrvatska 5, Belgija 4, Kanada 0.

1. kolo 23.11: Maroko – Hrvatska 0:0, Belgija - Kanada 1:0

2. kolo 27.11: Belgija – Maroko 0:2, Hrvatska - Kanada 3:1

3. kolo 01.12: Hrvatska – Belgija 0:0, Kanada - Maroko 1:2

Izvor: antenam