XS
SM
MD
LG

Osmatračnica - Slobodne forme - Šešir trik

Nekad davno kada sam bila sportski novinar(jer je novinarka bila nezamisliva) het-trik je definisan kao: tri gola koje strijelac postiže za redom,pod uslovom da izmedju prvog i trećeg, niko više nije pogodio/ni tvoj ni protivnički/..i tako su se ozbiljni reporteri odnosili prema tim rijetkim fudbalskim pojavama...ali svako vrijeme ima svoje slobodne forme...i dileme..pa i tu....da li je juče onaj portugalski mališan- Ramos postigao het-trik ili/ samo/ tri gola ....u 90.minuta..Izvorno, pojam nije fudbalski izum...nego kriketaški...pa ga je teško" nakalemiti" na druge sportove....A nastao je tako, što su uspješniji timovi(pobjednici) nagradjivali svoje držače(majstore koji su drvenom palicom branili" vikete" ili štapove (pa još i vrata)tako da bi im za tri podviga te vrste kupovali....šešir(kakve su nagrade nekad bile) ili het(ove) što bi rekli Englezi.....poklon po kojem su se prepoznavali; gospoda! Kako kriket i nije neki sport na ovim prostorima , mada je drugi po masovnosti u svijetu/ zemlje Komonvelta i njihove nekadašnje(Indija) kolonije/ nama je pojam,dva vijeka kasnije. "donio" .. planetarno najpopularniji; fudbal!

Pa je završio i u Encklopediji fizičke kulture ..one naše...nekad...i definisan je kako već /gore/ piše...E sad...novo vrijeme , nove slobodne forme..i u definisanju i u znanju...! I tu ima razlike...kao sinoć na našem javnom servisu ,gdje su gosti (komentarišući utakmicu Portugalija- Švajcarska 6;1) uglavnom govorili o "tri gola" a reporteri ( o terenu i u studiju) o het-triku.....

Istina, ponekad su ga ljudi koji vole širinu definisali i kao postignuće u kojem igrač pogodi iz tri /svoja/ uzastopna pokušaja.........ili neka su tri..a nije važno šta je izmedju bilo(drugi strijelci)..i onaj najmaštovitiji; da majstor pogodi, prvo lijevom, pa desnom , a onda i glavom...! ovo bi bio fudbalski genije...!

I u engleskoj varijanti su razna tumačenja...od toga, da treba biti velemjastor samo u jednom poluvremenu/pa biraj/ a ponegdje je i dodato: "not necessarly consecutive"!

Ovo poznaju i u automobilizmu, gdje je definisan kao tri pobjede/ne mora biti uzastopno/na tri trke istog ranga u jednoj stezoni ili tri pobjede u jednoj trci ,u tri sezone..dok biciklisti kažu da za tu počast... moraš osvojiti trku, imati najboje vrijeme u kvalifikacijama/startno mjesto/a bogami i najbrži krug u toj trci...

Elem, Ramos se "upisao"/ i šta ga briga za naše dileme/.. i odmah stao u red onih najboljih..čak i Pelea(po godinama)..(pišu neki) ipak ima razlike: sinoć je Gonzalo(21.godina! pogodio u 17, 51 i 67 minutu...izmedju drugog i trećeg gola, pogodila su i još dvojica njegovih saigrača i jedan protivnički..nije iskoristio ni tri svoje uzastopne šanse, jer je ona iz 44. minuta(a promašio) bila ozbiljnija od recimo trećeg pogotka...a kad je Pele imao tek 17/ SP -1958 godina/ napravio je vlastiti niz u 52, 64 75 minutu/gotovo svakih deset minuta /... nakon Vave i Didija/ još pamtim ova imena/...i Francuzi(bilo 5.2 za Brazil) su pogadjali prije i poslije njegove minijature... Znači samo je Pele...pogodio......izvorni het-trik...i po tome je...neponovljiv!

PS; Ako na ove "uvezene" slobodne forme ne možemo uticati...na domaće bi morali...a to znači...da nismo počeli" sa utakmicom", nije završeno "sa rezulatom" i posebno, nije se iglao"sa loptom" i sl...nego ..u jednoj rečenici: Počela je utakmica .koja je završena rezultatom....... a i u najboljoj utakmici, lopta je samo rekvizit! "

"Sa vama"---dok fudbala ima...! i dalje..

Milka Čeremidžić

"