XS
SM
MD
LG

Željko Obradović: Jednostavno je , mi promašili, oni pogodili

Željko Obradović, šef struke Partizana, čestitao je Crvenoj zvezdi na pobedi i rekao maltene isto što i Duško Ivanović.

- Sreća je presudila.

Objasnio je:

- Kad kažem to, mislim na četiri otvorena šuta koje smo imali u poslednjih minut i po, ali nismo pogodili. Oni jesu. To je to.

Pojavljuje se strah od pobede kod igrača?

Logično pitanje. U poslednjih minut i po imali smo četiri otvorena šuta. Zašto nismo ubacili, ne znam. Naš šut za tri je bio 27-5, to je na nivou... Ne znam koga. Uvek ću stati uz igrače, preuzeću odgovornost kao i uvek. A imali smo ceo napad na 17 sekundi. I šutnuli smo, promašili, omogućili protivniku napad.

Obradović nije želeo o tome da li nedostaju pojačanja.

- Ja verujem u ove igrače. Problematično je što Lesor igra mnogo, ali on ima fantastičnu energiju. Smailagić je tek u procesu oporavka, ne možemo njega da gledamo kao spremnog igrača. Brodzijanski je odigrao slabo, na treninzima radi mnogo bolje. Ali, da su ove lopte ušle, niko ne bi pominjao. Takav je život, jedna lopta odlučuje da li si gore ili dole.

Partizan već za vikend igra protiv Cedevita Olimpije derbi u ABA. Da li je potrebno psihičko dizanje?

- Kakve veze ima? Imamo važnu utakmicu protiv Olimpije. Isto bih rekao i da smo dobili. Šta, izgubio si utakmicu? Sreća je da se igra u takvom ritmu, da nema razmišljanja. Koji su razlozi poraza, analiziraćemo. Isto radim kao i celog života. Detaljišemo na sastancima, treninzima. U pojedinim trenucima izgledamo kao neko ko izgleda kao tim koji nema nikakvo iskustvo. Poslednja četiri napada. Probali smo da odigramo što sam nacrtao, pa se malo improvizovalo. Ali, objasniću to igračima.

Partizan je dominirao u skoku i to ovoga puta, za razliku od Valensije, nije bio problem u igri crno-belih.

- Ali, ako ne materijalizuješ kad skineš loptu ubacivanjem koša, džabe. Dekoncentracija su izgubljene lopte, opet smo ih imali mnogo. Postojala je želja, ne mogu to da kažem.

Dekoncentracija se videla u pogrešnoj rotaciji u odbrani kada je Luka Vildoza pogodio drugu uzastopnu trojku za izjednačenje.

- Na šest razlike, tajm-aut sam uzeo isključivo da poručim da se ne primi trojka. Šta drugo da vam kažem? Sve ostalo ostaje da se analizira. Nije to problem jednog igrača. Pogledajte početak utakmice i poslednja dva minuta, sve je jasno. Nema filozofije.

Naneli je imao veoma malu minutažu. Brojke su objasnile zašto:

- Neko mora manje. Tristan je odigrao korektno. Dobijaće priliku svi. Ja vodim utakmicu misleći da radim dobro. Hoćete da vam kažem šta je bilo sa Nanelijem na terenu? Za sedam minuta – mi smo minus 14! Džejms je neko sa kim sam radio, izvanredan momak... Ne napadam ga. Smeta mi što kad damo koš slavimo kao da smo se popeli na Mont Everest, a oni trče u kontru. Imamo želju, ali pravimo glupost bez razloga. Šta god ja da pričam, a trener sam 32 godine, oni donekle veruju. Dok im ne pokažeš video i pitaš ih da li su to oni. Meni video ne treba, imam sve u glavi. Zvezda se vratila u utakmicu posle izgubljene lopte. Problemi postoje. Nije ovo prvi put.

POLAKO SA AVRAMOVIĆEM

Aleksa Avramović je počeo da radi sa loptom, obavestio je javnost Obradović.

- Krenuo je sa uvodnim delom treninga, tri na nula. Mislim da će polako da se uvodi. Dobro se oseća, ima ogromnu želju, fizička sprema mu je izuzetna, ali sve je to potpuno drugačije pet na pet. Uključivaćemo ga postepeno, ne želim da stavim pritisak na njega.

U EVROPU JE OTIŠLA SLIKA KAKO MOŽE  I DA JE BEOGRAD POTREBAN EVROLIGI

Narativ da Partizan i Zvezda dobijaju igranjem u Evroligu promenjen je u pitanju jednog novinara. Da li je ova utakmica pokazala da Evroliga dobija nemerljivo više sa dva kluba iz Beograda? Obradović je poručio:

- Apsolutno! Svima je jasno da je Partizan najpraćeniji klub u Evropi. Nas i na gostovanjima gledaju, uvek su tu. Odanost je neverovatna. A ovo u Areni je specijalno. Mnogo mi je drago što se ništa nije desilo. Bili su i navijači Zvezde, dokaz je da je Partizan želeo da pokaže gostoprimstvo. Dakle, može. Odgovori su jasni, zna se kako se to radi. Huligan nema mesta u dvorani. Ko baci prvi upaljač, flašu, nikad više ne može u areni. Slika je bila fenomenalna. A ljudi iz Evrolige će to prepoznati. Da Beograd zaslužuje dva predstavnika. Uvek sam to mislio i pre nego što sam se vratio u Partizan.

Pričao je još o ambijentu.

- Ponosan sam. Pričali smo da želimo ovakvu atmosferu. Svi u Evropi su videli da se ništa nije desilo. Pitanje je za sve, zašto se ovo dešava u ABA, a u Evroligi ne. Zašto sada nije bilo ničega – ni papira, vode, novčanica? Nadam se da će probati to da poprave u ABA. Uvek isto pričam od dana kada sam preuzeo Partizan. Poštujem svakoga i tako govorim. Od mene ništa više ne mogu da dobiju.

Nije dopustio priču o tome da atmosfera može da ukoči ruke igrača.

- To je samo izgovor. Bila je fantastična atmosfera! Molio sam navijače Partizana da nema incidenata. Otišla je prelepa slika u Evropu. Znači da može. Moramo huligane da izbacimo iz dvorana. Da li sam ikada rekao nešto drugo?


12 .kolo Euroleague
Panathinaikos OPAP 90 : 77 EA7 Emporio Armani Milano
Alba Berlin 75 : 104 Fenerbahce Beko
Maccabi Playtika 84 : 68 Valencia
Partizan NIS 73 : 76 Crvena zvezda mts
Real Madrid 94 : 95 AS Monaco Basket
Žalgiris Kaunas 60 : 86 Anadolu Efes
Olympiacos 117 : 71 Virtus Segafredo
Cazoo Baskonia 78 : 53 Bayern
Barcelona 74 : 75 LDLC ASVEL
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Fenerbahce Beko 12 10 2 22
2 AS Monaco Basket 12 9 3 21
3 Olympiacos 12 8 4 20
4 Real Madrid 12 8 4 20
5 Barcelona 12 8 4 20
6 Anadolu Efes 12 7 5 19
7 Cazoo Baskonia 12 7 5 19
8 Maccabi Playtika 12 6 6 18
9 Panathinaikos OPAP 12 6 6 18
10 Žalgiris Kaunas 12 6 6 18
11 Crvena zvezda mts 12 6 6 18
12 Valencia 12 5 7 17
13 Partizan NIS 12 4 8 16
14 Bayern 12 4 8 16
15 LDLC ASVEL 12 4 8 16
16 Virtus Segafredo 12 4 8 16
17 Alba Berlin 12 3 9 15
18 EA7 Emporio Armani Milano 12 3 9 15