XS
SM
MD
LG

Zdravko Mamić: Sa Mitrovićem i Vlahovićem Hrvatska bi bila u finalu

Zdravko Mamić, dugogodišnji prvi čovek zagrebačkog Dinama, u intervjuu za Telering RTRS osvrnuo se na krah reprezentacije Srbije u Kataru i plasman Hrvatske u četvrtfinale, uz pozitivan odgovor na pitanje da li bi Hrvati igrali novo finale Svetskog prvenstva da imaju Mitrovića i Vlahovića u špicu.

- Apsolutno! Čast Petkoviću, Livaji, Budimiru i Kramariću, ali njih dvojica su neka druga dimenzija. Hrvatska je deficitna na poziciji centarfora posle odlaska Mandžukića. Vidite šta ima Srbija, pa još i Jovića koji je bio u Realu – rekao je Zdravko Mamić.

Očekivao je Mamić bolje igre Srbije na Mondijalu u Kataru:

- Uvek me pitaju šta Hrvatska ima i postiže dobre rezultate, a Srbija nema. Odgovor je jednostavan i bio je isti dok nije došao Piksi. Polagao sam veliku nadu u njega, ali su se pokazale stare srpske devijacije. Hrvati su od reprezentacije napravili državu, pokret i kult. Neverovatno je koliko su se građani, ne samo u Hrvatskoj, već i širom sveta, ujedinili. To je u domenu fanatizma. Srbi to nisu napravili, imali su neviđene igrače, u nekom momentu i bolje jer su duplo veći od nas, ali nikada nisu napravili kult reprezentacije. Ja bih rekao da su tu reprezentaciju sastavljali po kafićima i restoranima.

Odnosilo se izrečeno na period pre dolaska Dragana Stojkovića za selektora.

- Na čelo srpske reprezentacije u međuvremenu je došao čovek koji ne zavisi ni od koga i odmah su došli rezultati. Najpre direktan plasman na Svetsko prvenstvo, pa prvo mesto u grupi Lige nacija, ali Srbi su jako neuredno izgledali na ovom prvenstvu, u svakom segmentu. Nedolično su se ponašali, a o taktičkoj neurednosti neću ni da govorim. Mislio sam da mogu da dođu do kraja, a nisu prošli ni grupu. Videli smo šta se sve izdešavalo na terenu, čitali razna pisanja o dešavanjima van terena, Žao mi je, imam tamo mnogo prijatelja

Još malo je Mamić govorio o Piksiju:

- Poštujem Piksija. Nismo se nikada videli i uživo komunicirali, ali smo se dva-tri puta čuli telefonom oko fudbalskih informacija. Uvek je bio srdačan i korektan. Znam ga kao igrača, bio sam njegov navijač, svi smo živeli u istoj državi. Zvezda je bila prvak Evrope i sveta posle Stojkovića kapitena, igrao je za našu reprezentaciju.