XS
SM
MD
LG

Kristina Popović atletski biser Rogatice

 

ROGATICA – Ko je posljednju godinu i više dana, a posebno nakon kompletiranja atletskih borilišta u okviru Sportsko rekreativnog centra „9. januar“ u Rogatici makar na kratko u popodnevnim časovima radnim danom svraćao na ovaj velelijepi objekat sporta i rekreacije, mogao je sresti ili vidjeti jednu mladu djevojku kako vrijedno trenira bacanje kugle i diska.

Radi se o Kristini-Kiki Popović, članici Srpskog atletskog kluba (SAK) „Rogatica“ koja se opredijelila upravo za ove bacačke discipline jer smatra da za njih ima psihofizičke i ostale predispozicije i sposobnosti.

O kakvom se atletičaru radi najbolje govori podatak da je Kristina samo tokom, sada već prošle 2022. godine u kategoriji mlađi i stariji juniori osvojila 16 medalja od kojih 5 zlatnih, 8 srebrenih i 3 bronzane i da je u svojim disciplinsma i kategoriji sporfta šampion Repuiblike Srpske i BiH takmičeći se u Sarajevu, Trebinju, Sokocu i Banja Luci.

Posljednje dvije srebrene medalje, za koje ona reče i da su joj najdraže, osvojila je u bacanju kugle na prvenstvu šampiona Srbije koje je u decembru održano u organizaciji atletskih klubova Crvena zvezda i Partizan u Beogradu.

Ovo iz razloga, naglašava Popovićeva, što sam imala sreću i čast da na tim prestižnim takmičenjima budem jedina ispred istočnog dijela Republike Srpske i posebno što sam opravdala povjerenje, ali i imala priliku da se, oči u oči, susretnem sa mojim idolima i već afirmisanim atletičarkama iz drugih krajeva Srbije i Srpske među kojima je bila i državna rekorderka Srbije u bacačkim disaciplinama Milica Stojkov koja je i mene „glat“ prebacila, ali sam joj u prijateljskom razgovoru obećala da ću učiniti sve da joj se u što kraćem vremenu znatno približiti. Jer, pa meni je tek 17 godina a u bacanju kugle od 3 kg imam vlastiti rekord od 13,12 metara, a kuglu od 4 kg, na koju sam odskora prešla,bacila sam 11,12 metara. Da nisu prazna moja očekivanja, uvjeren je i moj trener Mehmed Skender poznati atletski stručnjak iz Zenice sa kojim radim „na daljinu“ i uz povremeni odlazak o mom trošku u Zenicu kada dobijem i posmenu zadaću šta i kako treba da radim.

I disk je Kikina velika ljubav. Kao mlada i starija juniorka ima rekord od 36 metara sa kojim je šampion Republike Srpske. Pošto imam i želju i volju, uz idealne uslove koje svim sportistima u Rogatici nudi sportski centar, nadam se da ću i u ovoj disciplini još puno napedovati i približiti se državnom rekordu koji je 52,53 metra.reče Kika.

Opšti je utisak svih koji poznaju ovu djevojku da u to ne treba sumnjati. Jer Kika, kako je zovu njeni najmiliji i poznanici, je vrijedna djevojka i što je najvažnije odlična učenica trećeg razreda ekonomske škole pri ovdašnjem Srednjoškolskom centru. U dosadašnjem dijelu tekuće školske godine zaradila je 43 ocjene od kojih 41 peticu i dvije četvorke.

Kika reče da uz dobar raspored raspoloživog vremena može se biti odličan učenik i dobar sportista i da ostane vremena za izlazak sa vršnjacima, ali i da se pomogne majkama i starijim u obavljanju svakodnevnih poslova. Ona sve to zadovoljava i ozbiljno razmišlja da se nakon srednje škole upiše na ekomomski fakultet, završi ga i nakon toga na sebe preuzme vođenje biznisa kojim se bavi njen otac kao privrednik u Rogatici.

Tekst i foto: Sreten Mitrović