XS
SM
MD
LG

Čoviću svi krivi samo ne on

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović gostovao je u petak ujutru na TV Pink, gde je do detalja objasnio situaciju u kojoj se klub nedavno našao, prenosi portal Telegraf!

To se odnosni na kaznu koju je Zvezda dobila od srane Evrolige i da neće moći da registruje igrače do 28. februara. Pre svega Fakuna Kampaca koji je određeno vreme član crveno-belih.

- Nije samo Kampaco, ima tu još više igrača. Bio je u opticaju i Polonara. U svakom slučaju, videćemo. Nemam mi razloga da očajavamo, mi smo i bez Kampaca napravili ove rezultate. Ja sam znao da će doći do ovoga , imajući u vidu da mi godinama unazad imamo sudare sa "trofejnima" koji bi po svaku ceni i na neki način da se dokopaju prvih mesta. To se sve pretvorilo u jednu ružnu i odvratnu priču - rekao je Čović i nastavio:

- Stalno pokušava da se Zvezda sruši, da smo mi državni projekat. A onda predednik države izađe i kaže da je država pokrila 4/5 njihovog budžeta. I sad, sezona 202/21, mi osvajamo triplu krunu i ulazimo u finansijske probleme. Priznaćete da je to nehigijenski pristup prema Zvezdi. Nemamo automobile, osiguranja, da pravimo dilove sa državom... Znam ja da oni imaju svoje histerike preko SOS kanala, čudno mi je kako ih uopšte puštaju da pričaju.

Nastavio je Čović da pojašnjava situaciju.

- Mi svaka četiri meseca potpisujete deklaraciju EL i dajete izjavu da li dugujete ili ne. Rekli smo da ne dugujemo iz prostog razloga što su napravljeni određeni dogovori. E sad, napravljeni su dogovori da do kraja juula prošle godine izmirimo obaveze. Pretežno prema igračima i nešto prema treneru Dejanu Radonjiću. Nismo uspeli da izmirimo do kraja jula, jer taj dogovor nije ispoštovan. Mi smo poslali deklaraciju, potpisali, nažalost nismo izmirili do kraja jula. Pojavio se Volters, kad će biti pare - izmirili smo! Holins, kad će biti pare - izmirili smo.  Onda se odjednom , kao i 2017. pojavio Dejan Radonjić. Interesantno je da ELPA kreće da šuška okolo, špijunira, da pita igrače koliko vam duguju, ovako ili onako. Ja sam im vrlo zahvalan na saopštenju oko Kampaca, oni treba da zaštite igrače – rekao je Nebojša Čović i dodao:

- Onda se pojavljuje nešto što nije uobičajeno u Evroligi, a to je BAT. To je FIBA, pojavljuje se Radanov. sa 100.000 evra koliko se duguje. A znate li koliko slučajeva ima, da se duguje, između ostalog i Partizanov. Sve počinje da se ubrzava, promena trenera u Zvezdi olako shvaćena. Oni kažu "mi ćemo to da išamaramo." Mi ulazimo iz prve u petu, dođe Duško Ivanović, pokrenemo strukturu, napravi čovek 10-0, tad počinje da se shvata ozbiljno. Maksimalno ozbiljno počinju da shvataju kad smo ih išamarali u ABA, a onda kreće ekstremna ozbiljnost kada smo ih 8. decembra pobedili u prvoj istorijskoj utakmici Zvezde i Partizana u Evroligi gde smo ih pobedili. Tad kreće igranka i napad. Pojavljuje se Kampaco. Onda stepen ugroženosti i kod pojedinih španskih klubova. Kako mi to možemo da dovedemo? I umesto da se dozvoli Kampaco, onda se pravi ovakav slučaj. Mi jesmo u prekršaju, ali smo se obavezali da ćemo vratiti. Svi naši dugovi prema igračima i trenerima su pokriveni sporazuma. Tu piše da ćemo  sve izmiriti do kraja prošle godone. I sve obaveze izmirujemo sa 30. decembrom 2022. godine.

Na pitanje šta je problem, Čović je rekao:

- Po nama ništa nije više problem. Neuobičajena kazna za Zvezdu, sa sprečavanjem mogućnosti registracije novih igrača. Doživljaj njihov je ovakav verovatno: "Oni su doveli Ivanovića, Vidloza je došao ranije... Eto, prevarili smo se što smo pustili da dovedu Ivanovića." Kao da neko ne želi da Zvezda bude u TOP 8. U prethodnim sezonama u ABA svašta je rađeno od naših rivala, ali se nije uspelo. Ove godine su dobili 500.000 o države da plate u EL. Sad kreće priča dalje. Kako preskočiti Zvezdu koja je neprekidna u EL i doći do licence da se Zvezda grune u stranu. Zato se prezentuje priča o Areni i ambijentu.

- Ja sam malopre rekao. Nemojte da napadate Bodirogu, on je korektan i profesionalan čovek, profesionalno je odradio posao u dogovoru sa Zvezdom. Njegove mogućnosti su određene. Što se tiče Bodirtoge, mi smo imali nekoliko konstruktivnih razgovora. Veoma korektan i profesionalan odnos od strane njega, bez obzira na to što smo imali određenih problema ranije. Bodriroga je rekao da treba registrovati Kampaca, Glikman je rekao da nije primereno da se menadžmet lige meša u nezavisna tela. Biće interesntni susreti kad se budemo gledali u lice. Da li će sledeći korak Zvezde biti Lozana, videćemo. Na kraju krajeva, 28. februar nije daleko. Ima šta da se igra. ABA liga i Kup.


MZT Skopje Aerodrom 87 : 74 Cibona
Zadar 78 : 88 Partizan Mozzart Bet
Igokea m:tel 75 : 74 SC Derby
FMP Meridian 101 : 76 Mornar Barsko zlato
Cedevita Olimpija 85 : 70 Mega MIS
Budućnost VOLI 85 : 87 Borac Mozzart
Crvena zvezda mts 83 : 74 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Partizan Mozzart Bet 26 24 2 50
2 Crvena zvezda mts 25 22 3 47
3 Budućnost VOLI 25 18 7 43
4 Cedevita Olimpija 26 17 9 43
5 FMP Meridian 26 14 12 40
6 Mega MIS 26 12 14 38
7 Zadar 26 11 15 37
8 SC Derby 26 11 15 37
9 Igokea m:tel 26 11 15 37
10 Split 26 10 16 36
11 Cibona 26 9 17 35
12 Mornar Barsko zlato 26 8 18 34
13 Borac Mozzart 26 7 19 33
14 MZT Skopje Aerodrom 26 7 19 33