XS
SM
MD
LG

Mladi šahisti iz četiri zemlje slavili 9. januar

Povodom 9. januara - Dana Republike Srpske i Božića, Šahovski savez Republike Srpske je sa saradnicima iz Rusije organizovao ekipne šahovske mečeve na internetu između rekordnih 30 ekipa i 173 takmičara iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Rusije.

 


Nakon 9 odigranih kola sjajan ekipni rezultat su ostvarili mladi šahisti iz Trebinja, koji su zauzeli prvo mjesto sa ukupno 27,5 osvojenih poena (zbir četiri najbolja pojedinačna rezultata) dok su šahisti banjalučkog Gambit-a osvojili 5. mjesto. Među 10 najboljih iz Republike Srpske i regiona treba još istaći 6. mjesto ŠK „Sveti Georgije“ iz Bijeljine i 8. mjesto ŠK „Aljehin“ Pančevo (Srbija).

Zlatnu medalju Trebinju su donijeli:
Jovan Ćorović 9/9
Slađan Kujačić 8/9
Dragan Bulajić 5,5/9
Tadej Perišić 5/9

U pojedinačnoj konkurenciji prvo mjesto je otišlo u ruke jedinom takmičaru sa svih 9 pobjeda Jovanu Ćoroviću, dok je i drugo mjesto takođe otišlo u Trebinje Slađanu Kujačiću sa 8 poena a treći je bio Vuk Kanački iz Pančeva.

Konačna tabela 10 najuspješnijih ekipa izgleda ovako:

ŠK "TRIBUNIA" Trebinje 27,5 poena
Šahmatnaя škola im. A. Karpova (Poйkovskiй - RUS) 27 poena
TOČKA ROSTA. Ustь-Katav (RUS) 26 poena
ŠK "Rыcarь" g.Bataйsk (RUS) 25,5 poena
GAMBIT Banja Luka 24 poena
ŠK "SVETI GEORGIJE" Bijeljina 23 poena
KDЮSŠ № 4 g. Lugansk (RUS) 20 poena
ŠK "Aljehin" Pančevo (SRB) 19,5 poena
Škola57 (RUS) 19 poena
Nižegorodcы (RUS) 19 poena

Iz Republike Srpske su još nastupile ekipe OŠK „9. JANUAR“ Foča i ŠK „SVETOZAR GLIGORIĆ“ iz Bijeljine.

 

Turnir se tradicionalno održava u okviru potpisanog sporazuma o saradnji u oblasti šahovskog obrazovanja, između Šahovskog saveza Republike Srpske i „Srednje škole za opšte obrazovanje br. 5“ grada Jugorsk (Ruska Federacija).

Na Međunarodnom turniru "Putevi prijateljstva", koji se po treći put održava povodom 9. januara Dana Republike Srpske nastupila su djeca do 17 godina starosti (koja do 31.12.2022. godine nisu napunila 18 godina starosti). Takmičari su imali na raspolaganju 5 minuta po igraču za razmišljanje uz 3 sekunde dodatka.

Turnir je organizovan na internet platformi play.chessking.com. Za regularnost meča je brinula administracija portala i žiri u sledećem sastavu: glavni sudija (sudija 2. kategorije): Votincev Jevgenij Veniaminovič - pedagog, organizator turnira od MBOU „Srednja opšteobrazovna škola br. 5“; drugi sudija FA Nemanja Šipka - FIDE sudija.

Turnir u šahu među učenicima opšteobrazovnih škola održava se radi: popularizacije šaha među učenicima, proglašenja najboljih šahista među učenicima u šahu na Internetu, uvođenje digitalnih tehnologija u šahovsku obuku i igru i jačanje prijateljskih odnosa među šahistima Rusije i Republike Srpske.

Potpisani sporazum i dogovorene aktivnosti se realizuju uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji.