XS
SM
MD
LG

Prvi čovjek Osijeka za SportDC: Ambicije su jasne i znamo da možemo do titule

Bojan Bodražić, predsjednik ŽNK Osijeka

Svi su se zaželili rada i treninga, pa je takav scenario i u Osijeku, klub koji je jesenji prvak SuperSport HNLŽ sa maksimalnim učinkom i koji će se boriti za povratak titule u svoj grad, kao i za plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Trener Goran Ljubojević, koji je poznato fudbalsko ime u Osijeku, ali i čitavoj Hrvatskoj, izvršio je prozivku 25. januara i bijelo-plave su u pogonu, te kako bi se što bolje spremile za ono što ih očekuje u nastavku sezone.

Kada je u pitanju igrački kadar, klub je pojačala dvadesetsedmogodišnja Nikolina Vujadin, povremena "A" reprezentativka Bosne i Hercegovine, koja dolazi iz Fortune Živinica. Tokom svoje karijere igrala je za Lokomotivu Brčko, Mostar i Leotar.

Osijek neće moći računati na Mateju Andrlić, koja je izgubljena do kraja sezone nakon teške povrede koljena. Maja Joščak bi prema procjenama medicinskog tima trebala biti spremna tek za plej of, a iz kluba je otišla Nela Andrić u Donat Zadar.

O kompletnoj situaciji, igračkom kadru, pripremama govori Bojan Bodražić, prvi čovjek Osijeka.

- Kada govorimo o ambicijama, one su kod nas uvijek kristalno jasne i tu nema apsolutno nikakvih tajni. Svaku sezonu želimo isto, a to je dvostruka titula. 23 titule prvaka Hrvatske i 19 titula pobjednika Kupa nam daje potpuni legitimitet i pravo na takvo razmišljanje. Što se tiče pripremnog perioda očekuju nas kao i uvijek iznimno kvalitetne utakmice uoči nastavka prvenstva, po običaju smo se odlučili za naše sportske prijatelje i rivale iz regije, a ovoga puta riječ je o Spartaku iz Subotice, Olimpiji iz Ljubljane i Puskas Akademiji. Trebao je tu biti i Ferencvaroš, međutim reprezentativne obaveze nam nisu ostavile prostora za konačni dogovor, govori predsjednik Osijeka na početku.

Bodražić ističe da postoji mogućnost da je za njih prelazni rok i završen, ali i da će još uvijek biti aktivni u prelaznom roku, ako to bude bilo potrebno.

- Što se tiče igračkog kadru, znamo da su naše iznimno kvalitetne igračice godinama vezane uz klub i da s ponosom nose grb ŽNK Osijeka. Velika većina njih dolazi iz našeg omladinskog pogona što nam je oduvijek bilo najoptimalnije. Jedino što nas je u tom pogledu oduvijek mučilo je pitanje infrastrukture, odnosno uslova u kojima radimo, kako bi postizali još bolje uspjehe. Međutim, sa zadovoljstvom mogu reći da će od naredne takmičarske sezone problem infrastrukturnih uslova ostati iza nas i da ćemo imati svijetlu budućnost ženskog fudbala u Osijeku. Upravo iz tog razloga nemamo potrebu za dovođenjem i gomilanjem igračica, već se za eventualno pojačanje odlučimo ukoliko procijenimo da će nam to zaista donijeti dobro u svakom pogledu. Pogledajte samo kako su se u naš sastav uklopile Anela Lubina i Mejrema Medić. U ovom prijelaznom roku odlučili smo se na dovođenje Nikoline Vujadin koja će nam zasigurno donijeti dodanu vrijednost u svlačionicu koju čine sve redom sjajne igračice, ali i osobe, što nam je iznimno važno. Hoćemo li se odlučiti za još neko ime? Ukoliko procijenimo da nam može pomoći na određenoj poziciji, ili zaoštriti konkurenciju, uz uvjet da nam ne narušava financijske kriterije kojih se čvrsto držimo, zašto ne?

Goran Ljubojević radi odličan posao na klupi Osijeka

Goran Ljubojević svoj je novi izazov apsolutno položio. S obzirom na to da mu je ovo prvi put da trenira jedan ženski fudbalski klub, unio je nešto novo i jednu novu dozu profesionalizma, što su i same potvrdile igračice.

- Kompletan stručni stožer na čelu sa Goranom Ljubojevićem radi predano, radi kvalitetno i imam za sada samo riječi hvale. Nadamo se svi skupa dugoj saradnji i zajednički, svakodnevno radimo da klub podignemo u svakom segmentu. Odlično smo posložili struku i u mlađim kategorijama i to je isto tako jedan od razloga zašto vjerujemo u svijetlu budućnost.

Sezona se bliži već 25.02. kada igrate prvu utakmicu sa Agramom, šta možemo očekivati od Osijeka od proljeća?

- Čeka nas još dosta teških utakmica i želim prije svega da damo svoj maksimum u svakoj od njih. Želja mi je da sezonu završimo bez težih povreda kakve su unazad 6 mjeseci zadesile Maju Joščak i Mateju Andrlić bez kojih idemo u nastavak prvenstva. Kvalitetu za prvaka imamo, hoće li to na kraju biti dovoljno, vrlo brzo ćemo saznati.

Godinama problema ima u svakom klubu, najviše kada je u pitanju infrastruktura, kako se vi borite sa tim?

- O trenutnoj situaciji, možemo reći da nas sve muče isti problemi, uostalom kao i gotovo sve klubove sa područja bivše države. Uslovi u kojima svi skupa radimo i djelujemo daleko su od onoga što bi svi zajedno htjeli, ali vjerujem da će svake godine to ići na bolje. Savezi su ključni u tom pogledu, ključne su odluke koje će se donositi u ime svih nas. UEFA sve to skupa gura naprijed, međutim, kada govorimo o našoj regiji bio bi sretniji da su u nekim odlukama konkretniji, odlučniji. Ponoviću, mi svoj put znamo, ostali dionici mogu ga samo ubrzati, mogu ga olakšati.

Ženski fudbal u Hrvatskoj godinama već dobija na značaju kada je u pitanju prvenstvo. Kakvo je vaše mišljenje što se toga tiče?

- Kvaliteta u Hrvatskoj se podiže iz godine u godinu, ali najiskrenije vam govorim, ja lično, nikada se ne bavim se drugima. Ne želim tako trošiti svoju energiju koju usmjeravam u razvoj našeg kluba. To sam usadio i svojim saradnicima bez kojih ovaj klub ne bi postojao, budite sigurni u to. Mi znamo svoje ciljeve, imamo jasnu viziju kakav klub želimo. Znamo svoje vrijednosti i vrijednost našeg kluba, želimo ga učiniti još boljim, još većim. Želimo da naš grad činimo ponosnim kao i svih prethodnih godina, ne samo rezultatski, već organizacijski, svakodnevnim aktivnostima, a svima koji nam u tome pomažu neizmjerno smo zahvalni. 

I za kraj, malo ljudi koji prate ženski fudbal na ovim prostorima zna da ste vi zapravo simbol Slavonije sa najviše trofeja u gradu Osijeku. Koja je tajna vašeg uspjeha?

- Prije svega, karakterne osobine mojih saradnika, stručnih štabova, igračica. Zajednička želja za prepoznatljivim i uspješnim klubom ne samo u Hrvatskoj, već i šire. Puno je izazova pred nama, ali znamo da se možemo nositi sa njima. Vjerujemo da možemo ostvariti zacrtane ciljeve, a što će biti na ponos svima u klubu, ali i svima koji nas prate i podržavaju, zaključio je Bojan Bodražić, predsjednik Osijeka na kraju ovog razgovora. 

Bijelo-plave vrijedno se spremaju za nastavak sezone


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6