XS
SM
MD
LG

Jelena Čanković i Dejana Stefanović - genijalci

Jelena Čanković

Svi smo upoznati da fudbalerke koje dolaze iz Srbije svoju zemlju na najbolji mogući način predstavljaju u Evropi već godinama i to je već postala učestalna tradicija. Počev od čuvene Jovane Damnjanović igračice Bajerna Minhena, jedina djevojka sa ovih prostora koja je osvojila Ligu šampiona, pa Milice Mijatović, koja trenutno nastupa u Fiorentini, Allegre Poljak u Španiji, Nevene Damjanović, Tijane Janković i mnoge druge.

Ipak, ovaj tekst će biti ispisan o djevojkama koje su, pa možemo reći, ispisale, ali i ušle u istoriju ženskog srpskog fudbala, a riječ je o Jeleni Čanković fudbalerki Čelzija i Dejani Stefanović koja od nedavno brani boje Brajtona. Njihova dijela, trud, rad, i sve ono kroz šta su ove dvije djevojke prošle da bi došle na to da svoju zemlju predstavljaju u Engleskoj i da nastupaju u jednoj od najjaćih liga u svijetu, samo izaziva beskrajno poštovanje, kao što je i svojevremno radio Nemanja Vidić, kao i njegov imenjak Nemanja Matić u Mančester Junajtedu, Bane Ivanović itd, itd...

Nekada se i sam zapitam šta je potrebno kako biste postali legenda fudbala u Srbiji? Strast? Ljubav? Zvuče kao dovoljni faktori sami po sebi, ali kada uz njih posedujete i fudbalsko umijeće kakvo imaju Jelena i Dejana, recimo da nemate razloga za brigu – bićete besmrtni definitivno!

Jelena Čanković je osvajala titule gde god da je igrala, u Srbiji (Spartak), Španiji (Barselona), Mađarskoj (Ferencvaroš)…Proglašavana je za najbolju igračicu u Srbiji i Mađarskoj, u Švedskoj je bila igračica sa najviše asistencija, a kada se veliki klubovi otimaju za tebe i kada to čuju ljudi sa ovih prostora, naravno da ti bude drago, zato što nekada imam običaj da kažem, "Mali smo mi narod i mnogi ne znaju da postojimo", ali isto tako nisu svjesni u svijetu kakve fudbalerke imamo na Balkanu.

Jelena je ispričala jednu anegdotu vezano za svog oca u jednom od intervjua.

On me je video kad sam se igrala u dvorištu, video je talenat. Uzela sam loptu sa šest godina i žonglirala. I on gleda i kao: Šta je ovo? I njemu je bilo čudno, gde da me odvede kao devojčicu? Niko ne zna ništa o ženskom fudbalu u tom periodu. Ja sam onda insistirala i tako je počelo. Uvek sam imala punu podršku od porodice. Sad je sve lakše, ali bilo je teških trenutaka"

Dejana Stefanović rođena je 5. jula 1997. godine u Kragujevcu. Svoje prve ozbiljnije fudbalske korake napravila je u ŽFK Kragujevac sa samo 13 godina, da bi već posije tri godine prešla u Crvenu zvezdu. Igrala je u francuskom Albiju, a onda i u norveškim Avaldsnesu i Valerengu sa kojim je bila prvak Norveške 2020. godine. Osvajačica je i dva Kupa i trenutno jedna od najcjenjenijih veznih igračica u Evropi.

Kada je došla u Brajton, imala je zanimljivu izjavu koja se najviše svidjela navijačima tog kluba.

„Čim sam čula da je Brajton zainteresovan, rekla sam agentu da me ništa drugo ne zanima, samo sam želela da sve protekne kako treba. Ja sam neko ko ima mentalitet pobednika, videćete koliko mi znači kada pobeđujem“, poručila je Stefanovićeva, putem klupskog sajta, navijačima Brajtona.

Ključ njihovog uspjeha je pored velikog fudbalskog znanja i njihov odnos prema ljudima.

Vladimir Grbić, čuveni proslavljeni odbojkaš, jednom prilikom na fakultetu na predavanju studentima, rekao je ovako:

"Kako mislite da napredujete ukoliko ne vidite cilj ispred sebe. Posvećenost ne zavisi od drugih. Onaj koji hoće - nađe način. Onaj koji neće - nađe izgovor".

Jelena i Dejana su dokazale da hoće i da mogu živjeti svoje snove.

Dejana Stefanović


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6